Alergická rinitída a astma vo svete aj na Slovensku

Respiračné alergické ochorenia, a medzi nimi aj alergická astma, patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia vo svete. Zároveň alergická rinitída a alergická astma spolu úzko súvisia.

28.05.2020 12:00
vedec, laboratórium, pozdrav, stop, alergia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Takmer polovica pacientov s respiračnou alergiou trpí oboma ochoreniami a každým rokom počet pacientov pribúda. Alergia zhoršuje kvalitu života a predstavuje tak nielen spoločenskú, ale aj ekonomickú záťaž.

Ak sa alergická rinitída adekvátne nelieči, rozvíja sa v mnohých prípadoch postupom času do astmy a takisto do ďalších možných komplikácií.

Astma je aj preto štvrté najrozšírenejšie chronické ochorenie na svete a podľa odhadov ňou bude do roku 2025 trpieť jeden z 12 Slovákov.

Liečba astmy, ako aj ďalších následných ochorení je výrazne drahšia. Podľa údajov zdravotných poisťovní stojí ročne liečba astmy dvojnásobne viac, ako je to v prípade alergickej rinitídy.

Neliečená alergia stojí úniu desiatky miliárd eur

  • Podľa výsledkov štúdie vypracovanej popredným inštitútom so zameraním na alergiu a astmu GA2LEN dosahujú nepriame odvrátiteľné náklady nedostatočne liečenej alergie v Európskej únii celkovo 55 až 151 miliárd eur ročne.
  • Samotná astma a alergická rinitída každý rok spôsobia v Európe stratu viac ako 100 miliónov pracovných dní a zmeškaných dní vyučovania. Toto číslo sa znásobuje v prípade, keď človek síce chodí do zamestnania, ale pre svoj stav nie je schopný pracovať plnohodnotne (tzv. prezentizmus).
  • Ako uvádza Milken Institute vo svojej analýze zverejnenej Economist Intelligence Unit, finančná strata neliečených chronických chorôb dvoj- až osemnásobne prevyšuje náklady na ich liečbu.
  • V prípade chorôb dýchacích ciest stojí ich liečba zhruba polovicu hospodárskych strát, ktoré spôsobia.
  • Podľa štúdie konzultačnej spoločnosti Deloitte realizovanej v Austrálii sú ekonomické náklady astmy takmer trikrát vyššie ako zdravotné.
  • Americkí vedci dokonca zistili, že alergia spôsobuje vyššiu stratu produktivity práce v porovnaní s vysokým stresom, migrénou či depresiou.
  • V inom prieskume zase 66 až 73 % ľudí v produktívnom veku s astmou potvrdilo, že mali dni so zníženou produktivitou a v práci fungovali pri zdravotných problémoch len približne na 80 %.
  • Ak by sa pacienti primerane liečili, mohli by sa podľa inštitútu GA2LEN dosiahnuť v EÚ úspory zhruba vo výške 142 miliárd eur ročne.

Liečba astmy stojí slovenské zdravotníctvo dvojnásobne viac ako liečba alergickej rinitídy

  • Ako vyplýva z údajov zdravotných poisťovní, na Slovensku sa na alergiu a astmu lieči takmer 808-tisíc pacientov a ich počet sa tak v ostatných rokoch výrazne nemenil.
  • Medzinárodné štúdie však odhadujú, že približne 45 % pacientov nebolo nikdy diagnostikovaných.
  • Viacerí slovenskí odborníci tiež upozorňujú na vysoký počet neliečených ľudí na tieto ochorenia na Slovensku. Neliečenie, resp. nesprávne liečenie alergie, môže viesť k výraznej progresii ochorenia, a tým k zhoršeniu kvality života pacienta a v neposlednom rade aj rastu zdravotných aj sociálnych nákladov.
  • Celkové priame náklady na liečbu alergickej rinitídy a astmy v roku 2018 stáli slovenské zdravotníctvo 70 miliónov eur, z čoho až dve tretiny tvoria náklady na liečbu astmy. V prepočte na jedného pacienta s alergickou rinitídou to predstavuje necelých 46 eur a s astmou až 171 eur.
  • V prípade liečby alergickej rinitídy tvorí farmakoterapia a diagnostika 48, resp. 46 percent nákladov. Do položky farmakoterapia sú však zarátané len náklady zdravotných poisťovní, ale už nie spoluúčasť pacienta a výdavky na pomerne širokú paletu voľnopredajných liekov, ktoré iba tlmia prejavy alergie, ale ju neliečia. Takéto lieky sú hradené zo súkromných zdrojov ľudí a nie z verejného zdravotného poistenia. Vzhľadom na charakter ochorenia predstavujú vynaložené prostriedky na hospitalizácie len 5 %.
Zdroj: Štúdia, ktorú predstavil profesor Róbert Babeľa z Ústavu zdravotníckych disciplín Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave

Alergia vs. astma

  • Alergia je spôsobená nadmernou reakciou imunitného systému človeka na látky, ktoré sú inak vo väčšine prípadov neškodné.
  • Bežné spúšťače respiračných alergických ochorení zahŕňajú pele, roztoče z domáceho prachu, plesne a chlpy či perie zvierat. Kontakt s nimi môže viesť k rozličným prejavom vrátane alergickej rinitídy (zápal horných dýchacích ciest), zápalu spojiviek (svrbenie očí a nadmerné slzenie) a alergickej astmy (zápal dolných dýchacích ciest).
  • Štúdie ukazujú, že alergická rinitída a alergická astma spolu úzko súvisia a takmer polovica pacientov s respiračnými alergiami trpí oboma ochoreniami. U mnohých ľudí s alergickou rinitídou sa tiež časom rozvinie astma.
  • Zatiaľ čo alergická rinitída spôsobuje zápal a podráždenie očí, nosa a horných dýchacích ciest, alergická astma má primárny dosah na dolné dýchacie cesty. Prejavy alergickej astmy zahŕňajú pískavé dýchanie, tlak v hrudi, dýchavičnosť a pretrvávajúci ka­šeľ.
  • Pre mnohých ľudí predstavujú respiračné alergické ochorenia významný vplyv na kvalitu života: spôsobujú poruchy spánku, dýchavičnosť, obmedzenie denných aktivít, zníženie kvality života a vedú k miliónom vymeškaných dní v škole a v práci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Astma #respiračné ochorenia