Osteoporóza - hrozba pre pohybový aparát

Ako vzniká osteoporóza? Môžu ju naozaj dostať iba staršie ženy? A aká je prevencia tohto ochorenia?

18.06.2020 06:00
chrbtica, stavec, lámanie, osteoporóza Foto:
Zlomeniny chrbtice sú veľmi časté, no neraz podceňované a dokonca sa stáva, že ostávajú dlhší čas neodhalené.
debata
  • Je to systémové ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty, jej hustota a narúša sa stavba kosti. To spôsobuje výrazne zvýšené riziko zlomenín už pri malom tlaku či zranení. Nejde však o „daň za dlhovekosť“, ako si mnohí mylne myslia, ale o ochorenie látkovej výmeny kostí, a teda metabolické ochorenie.
  • K strate kostného tkaniva pri osteoporóze dochádza potichu, pozvoľna, niekoľko rokov a často sa neobjavujú žiadne príznaky, až kým nedôjde k prvej zlomenie.
  • Ochorenie časom postupuje a aj bežná záťaž či tlak na kosti, ako je sedenie, státie, prudšie zakašľanie, čupnutie, zdvíhanie predmetu či dokonca objímanie môžu spôsobiť bolesť, zlomeninu a stratu pohyblivosti. Bolesť spôsobená zlomeninami sa tiež môže stať chronickou a brániť pacientovi v bežných aktivitách.
  • Postihuje najmä ženy nad 50 rokov, no jej korene siahajú do podstatne mladšieho veku (cca 20 až 30 rokov). Jej prvým štádiom je osteopénia, ktorá je charakterizovaná zníženou hustotou kosti, avšak ešte nie v pásme osteoporózy. Osteopénia je bez príznakov, dáva nám však na známosť, že je len otázkou času, kedy osteoporóza prepukne. Preto by nemali venovať pozornosť osteoporóze len staršie ženy, ktorým už hrozia jej prejavy, ale aj mladé, ktoré tak môžu ovplyvniť svoje riziko vzniku ochorenia v budúcnosti.

Kosti a ich prirodzená prestavba

  • Naše kosti tvorí živé tkanivo, ktoré sa neustále mení. Od narodenia do mladého dospelého veku sa kosti vyvíjajú a silnejú. Najhustejšie sú okolo veku 25 rokov. Každá kosť sa neustále prestavuje – remodeluje vďaka tzv. kostnému metabolizmu. Je to zložitý dej, pri ktorom sa odbúravajú opotrebované staré zložky kosti a tvoria sa nové. Počas detstva a dospievania sa kosť pretvára tak, že telo viac kosti tvorí ako odbúrava, preto kosti rastú a silnejú.
  • Okolo veku 25 až 35 rokov človek dosiahne vrchol množstva kostnej hmoty a asi od veku 35 rokov už ženy kostné tkanivo len strácajú, keďže pri prestavbe kosti sa jej viac odbúrava, ako tvorí.
  • Proces kostnej prestavby je trvalou súčasťou životného cyklu kostí. Keď sa kosť zlomí alebo praskne, vytváraním nového kostného tkaniva sa sama regeneruje, teda dorastá a obnovuje sa. Dôležitú úlohu pri novotvorbe a prestavbe kostí zohrávajú vápnik a vitamín D.

Mýty a fakty o osteoporóze

Mýtus: Iba ženy by sa mali obávať osteoporózy
Fakt: Je pravda, že osteoporóza ovplyvňuje oveľa viac ženy ako mužov. Muži však stále tvoria 20 % všetkých prípadov. Desiatky miliónov mužov a žien majú osteopéniu, stav, ktorý je charakterizovaný zníženou hustotou kostí. Ak nie je správne liečená, môže viesť k osteoporóze.

Mýtus: Lieky proti osteoporóze poskytujú všetko na vybudovanie silných kostí
Fakt: Lieky síce pomáhajú zabrániť úplnému „rozpadu“ kostí, ale neobsahujú všetky suroviny potrebné pre stavbu kostí. Bez vápnika a vitamínu D lieky nezaberú tak, ako by mali. Pacienti, ktorí užívajú lieky proti osteoporóze, by nemali zabúdať ani na potraviny bohaté na vápnik.

Mýtus: Vápnik a vitamín D sa dajú získať akoukoľvek cestou
Fakt: Súčasťou príjmu živín pacienta s osteoporózou by mali byť nielen výživové doplnky, ale aj potraviny s nízkym obsahom tuku ako napríklad mlieko, jogurty či syry. Vitamín D sa získava z potravín ako obilniny, ryby či vajíčka.

Mýtus: Ak máte iba osteopéniu, nie osteoporózu, nemusíte sa obávať zlomených kostí
Fakt: Osteopénia zvyšuje riziko zlomenín. Ak vám ju lekár diagnostikuje, berte a aj ju liečte ako varovný signál pred osteoporózou. Pravidelne cvičte, zvýšte obsah vápnika vo svojej potrave, prípadne siahnite po výživových doplnkoch, vytvorte si však rutinu týkajúcu sa užívania, aby ste dosiahli požadovaný účinok.

Mýtus: Ak máte osteoporózu, vaše kosti vás budú bolieť
Fakt: Osteoporóza sa často označuje ako tiché ochorenie, pretože môže poškodiť vaše kosti roky predtým, ako sa objavia akékoľvek príznaky. U mnohých ľudí je zlomená kosť prvým príznakom choroby. Po postupe choroby sa však môžu objaviť príznaky ako bolesť, nie však v jej začiatočných štádiách.

Mýtus: Osteoporóza je súčasťou vyššieho veku
Fakt: Vek je síce rizikovým faktorom, ale nemusí nič znamenať. Často sú oveľa rizikovejšími faktormi rodinná anamnéza, hormonálne problémy, podváha či nadmerné užívanie alkoholu a fajčenie.

Prevencia zachraňuje životy

Pri určovaní rizika osteoporózy u konkrétneho človeka hrajú významnú úlohu najmä genetické faktory, ktorým sa však predchádzať nedá. Napriek tomu je možné ovplyvniť vývoj kostí v mladom veku, ako aj rýchlosť ich odbúravania v staršom veku – stravovaním a fyzickou aktivitou. V rámci prevencie by sme preto mali dodržiavať tieto zásady:

  • Zabezpečiť si výživnú stravu s dostatočným príjmom vápnika
  • Dbať na dostatočný príjem vitamínu D
  • Predchádzať podvýžive, najmä dosahom drastických diét a porúch stravovania na organizmus
  • Dbať na dostatočnú fyzickú aktivitu
  • Vyhýbať sa fajčeniu, aj pasívnemu
  • Vyhýbať sa nadmernému príjmu alkoholu

Zlomeniny spôsobené osteoporózou

  • Najzávažnejším príznakom a zároveň komplikáciou osteoporózy, ktorá môže pacientom spôsobiť stratu pohyblivosti či dokonca smrť, sú zlomeniny kostí.
  • Celosvetovo má riziko osteoporotickej zlomeniny každá druhá žena a asi každý piaty muž. Najčastejšie postihuje krčok stehnovej kosti, stavce chrbtice a kosti zápästia. Riziko rastie s vekom a tiež po prvej osteoporotickej zlomenine – približne polovica pacientov, ktorí už prekonali osteoporotickú zlomeninu, je ohrozených ďalšou následnou fraktúrou, ak sa včas nezačnú vhodne liečiť. Takíto pacienti majú pravdepodobnosť vzniku novej zlomeniny dvojnásobne vyššiu ako ich rovesníci, ktorí osteoporotickú zlomeninu ešte nemali.

Zlomeniny krčka stehnovej kosti: Predstavujú veľké riziko, často si vyžadujú chirurgický zákrok a môžu viesť k strate samostatnosti, dokonca až k smrti. Ide o najzávažnejšie osteoporotické zlomeniny – do jedného roka po úraze zomiera takmer 30 % pacientov. Takmer 80 % z ostatných je odkázaných na pomoc okolia alebo špecializovanú starostlivosť a len 20 % pacientov dokáže po osteoporotickej zlomenine stehnovej kosti žiť nezávisle a s porovnateľnou kvalitou života.

Zlomeniny stavcov: Až v troch štvrtinách prípadov vznikajú bez zjavného úrazového mechanizmu. Sú veľmi časté, no neraz podceňované a dokonca sa stáva, že ostávajú dlhší čas neodhalené. Zlomeniny stavcov pritom spôsobujú výrazné problémy a môžu mať trvalé následky, ako sú intenzívne bolesti chrbtice, deformity, strata telesnej výšky o 1 až 3 cm, útlak vnútorných orgánov či znížená pohyblivosť. U pacientov s osteoporózou zvyšujú úmrtnosť až o 23 %.

Zlomenina zápästia a predlaktia: Častým následkom týchto poranení býva obmedzenie funkcie zápästia a ruky. Môže sa tiež rozvinúť tzv. algoneurodystro­fický syndróm postihnutej končatiny, ktorý sa prejavuje intenzívnou lokálnou bolesťou, obmedzením pohyblivosti a následne poškodením tkaniva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #osteoporóza #mýty a fakty #zlomeniny