Máte na tele hrču? Ukážte ju lekárovi

Pacient, ktorý si nahmatá kdekoľvek na tele hrčku, mal by čo najskôr navštíviť lekára. Ak ide o tukovú hrčku, tzv. lipóm, je to ten lepší prípad. Lipómy sú nezhubné nádorčeky vytvorené z nahromadeného podkožného tuku.

06.06.2020 10:00
lipóm, hrčka, nádor na koži, chirurgia, tuková... Foto:
Na snímke vľavo vidieť lipóm na tvári u 38-ročného Petra, ktorý ju mal viac ako 10 rokov. Na snímke vpravo po chirurgickom odstránení.
debata (1)

„Hrčku na líci som mal viac ako 10 rokov. Spočiatku vyzerala ako malá vyrážka, postupne sa však zväčšovala a bola stále nápadnejšia,“ hovorí 38-ročný Peter. „Jej odstránenie som stále odkladal. Myslel som si, že operácia sa dá urobiť iba v narkóze. Napokon zákrok trval približne pätnásť minút a robil sa v lokálnom znecitlivení. Chirurg mi ju odstránil bez akýchkoľvek komplikácií. Dnes sa pýtam sám seba, prečo som s tým toľko otáľal. Som už niekoľko mesiacov po zákroku a jazva je takmer neviditeľná.“

Podkožné tukové hrčky (odborne nazývané lipómy) sú vlastne nahromadeným podkožným tukom najčastejšie v oblasti pliec, chrbta, hlavy a končatín. Ten môže byť obalený jedným obalom, ale nachádzať sa tiež vo viacerých ložiskách vedľa seba, prípadne sa rozrastať až do tzv. chobotov.

Lipómy sú nezhubné, čiže benígne nádory, ktoré nezasahujú do kože a hlbších štruktúr, časom sa však zväčšujú, rastú a sú bolestivé. Príčinou vzniku môže byť aj genetické ochorenie (tzv. genetické lipómy). Ale lipómy takisto môžu vzniknúť ako následok zápalu či úrazu (tzv. poúrazové lipómy).

Lipómy sa najčastejšie vytvárajú u dospelých a v období puberty. U detí sa vyskytujú len minimálne. Pacient by mal akúkoľvek hrčku na tele ukázať lekárovi. To, že ide o tukovú hrčku, vie lekár obyčajne určiť na základe svojich skúseností z praxe.

Hrčky môžu byť rôzneho druhu. Okrem lipómov (tukové hrčky) sa najčastejšie vyskytujú gangliómy a aterómy. Gangliómy sú prejavom kĺbového ochorenia v zmysle zápalu a premnoženia vnútrokĺbovej hmoty s konzistenciou gélu. Pretlakom sa vytvára výduť (cysta) v najslabšom mieste. Vzniká najčastejšie pri preťažení kĺbu alebo pri vibračných prácach (práca so strojmi, ale napr. aj pri práci s počítačovou myšou). Aterómy sú zas nezhubné cysty vznikajúce ako dôsledok zablokovania vylučovacieho kanála mazovej žľazy. Objavujú sa na miestach, ktoré majú mnoho mazových žliaz. Patria k nim predovšetkým tvár, pokožka hlavy, chrbát a dekolt.

Pacienti vnímajú hrčky ako estetický problém, najmä ak sú umiestnené na viditeľných miestach. „Hrče na tele sú nepríjemné a niekedy dokonca bolestivé. Nebezpečenstvo spočíva v tom, že lipóm sa môže zvrhnúť na liposarkóm. Stáva sa to síce zriedkavo, ale rozhodne by som to nepodceňoval,“ hovorí chirurg MUDr. Július Muranský z Kliniky jednodňovej chirurgie REVIVE v Bratislave. „Lipóm možno poraniť tlakom, resp. úderom, následne sa zapáli a bolí. Bolesť vzniká aj vtedy, keď sa lipóm nachádza v blízkosti nervových zakončení. V žiadnom prípade sa neodporúča vytláčanie, pretože by veľmi pravdepodobne došlo ku zápalu.“

Hrčky je ideálne odstrániť čo najskôr a v „kľudovom štádiu“, nie v štádiu zápalu. Lipómy sa odstraňujú chirurgicky, jednoduchým narezaním kože. Zákrok sa robí v lokálnej anestézii a trvá len pár minút. Po odstránení lipómu sa rana zašije a pacient prichádza o niekoľko dní na vybratie stehov. Zahojenie trvá približne dva týždne. Rez sa robí podľa veľkosti samotného lipómu a tvorí približne tretinu až polovicu jeho veľkosti (najčastejšie má jazvička veľkosť 1–2 cm). Každý lipóm sa po chirurgickom odstránení posiela na histologické vyšetrenie do laboratória, kde vylúčia jeho zhubnosť. Alternatívou chirurgického zákroku je laserová liposukcia. Zákrok sa takisto robí v lokálnej anestézii, výkon je však zdĺhavejší a finančne náročnejší. Je veľmi dôležité, aby lekár dôkladne odstránil lipóm vcelku, v tom prípade je recidíva nepravdepodobná. Niekedy však môže byť viac drobných lipómov vedľa seba a pri ponechaní niektorého z nich sa ochorenie vracia. Bohužiaľ, prevencia v tejto oblasti neexistuje.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #koza #nádor #chirurgia #hrčka #chirurgický zákrok #hrča #lipóm