Najbežnejšie kožné problémy spojené so slnkom

Viete, čo znamená skratka SPF? Poznáte 10 slnečných zásad? Ak sa nimi budete riadiť, vaša pokožka sa vám určite odvďačí príťažlivým vzhľadom.

29.07.2020 12:00
suchá pokožka, popraskaná pokožka, kožné problémy Foto:
Spálenie je najčastejšou formou poškodenia kože v dôsledku pôsobenia slnečného žiarenia
debata

Keď je naša koža vystavená slnečnému žiareniu, začne sa tvoriť hormón, ktorý podporuje tvorbu tmavého kožného pigmentu melanínu v bunkách melanocytoch. Melanín absorbuje UV žiarenie a chráni jadrá buniek pred poškodením DNA, ktoré môže spôsobiť rakovinu. Opálenie pokožky pôsobením slnka je teda vlastne reakciou organizmu na pôsobenie UV žiarenia. Ak je však koža vystavená slnku príliš dlho, môže dôjsť k jej začervenaniu a môže byť bolestivá. Tento stav sa označuje ako spálenie slnkom.

  • Spálenie je najčastejšou formou poškodenia kože v dôsledku pôsobenia slnečného žiarenia a hlavnou príčinou je UVB žiarenie. Typické preň je začervenaná, bolestivá koža, niekedy až s bolestivými pľuzgierikmi. Niekedy sa tieto symptómy neobjavia okamžite, a môže uplynúť až päť hodín od pobytu na slnku, kým sa spálenie kože prejaví.
  • Ošetrenie slnením spálenej kože spočíva v jej chladení prikladaním studených obkladov a používaní špeciálnych prípravkov po opaľovaní, ktoré chladia a upokojujú kožu. Predchádzame tým bolesti a zápalu.
  • Spáleniu kože sa však dá úspešne vyhnúť používaním ochranných opaľovacích prípravkov a vyhýbaním sa dlhodobému pôsobeniu priameho intenzívneho slnka.

Najbežnejšie kožné problémy spojené so slnečným žiarením

Predčasné starnutie kože: UV žiarenie je jedným z najdôležitejších faktorov spôsobujúcich starnutie kože. Medzi jeho príznaky patria tvorba vrások, strata pružnosti, pigmentové škvrny a zhrubnutie pleti.

Polymorfná svetelná erupcia: je jeden z typov slnečnej alergie. Vyrážky môžu mať rôzne formy – malé červené vriedky, väčšie červené škvrny až pľuzgieriky.

Hyperpigmentácie: sú spôsobené najmä nadmerným vystavovaním pokožky slnku. Na pokožke sa objavujú tmavé škvrny.

Spálenie: prejavuje sa začervenanou, boľavou pleťou a vo vážnejších prípadoch až pľuzgiermi.

Rakovina kože: sa vyskytuje najčastejšie na koži intenzívne vystavovanej slnku, takže pleť tváre je veľmi ohrozená.

Vedeli ste, že…

Skratka SPF (Sun Protection Factor) znamená doslova v preklade ochranný slnečný faktor? Tento faktor ukazuje, aká je schopnosť opaľovacieho prípravku chrániť nás pred slnečným žiarením. SPF predstavuje násobok doby, počas ktorej môžete byť na slnku bez toho, aby ste sa spálili.

SPF 10 = slabá ochrana pred UV žiarením
SPF 15 = slabšia ochrana pred UV žiarením
SPF 20 = stredná ochrana pred UV žiarením
SPF 25 = stredná ochrana pred UV žiarením
SPF 30 = vysoká ochrana pred UV žiarením
SPF 50+ = veľmi vysoká ochrana pred UV žiarením

Opaľovacie krémy, mlieka či spreje by ste si mali naniesť zhruba 20 minút predtým, ako sa vystavíte slnečnému žiareniu?

Nanášanie treba opakovať v dvojhodinových intervaloch?

Ak ste sa medzitým kúpali, po príchode z vody opätovne naneste krém na telo, pretože po pobyte vo vode môže dôjsť k zníženiu ochranného účinku až o 50 %?

Bolo dokázané, že používanie ochranných prípravkov zohráva dôležitý význam v prevencii vzniku nádorov? Predpokladá sa, že 60 až 90 % nových melanómov vzniká v dôsledku zvýšeného vystavenia kože slnečnému žiareniu.

Podľa štúdie v U. S. Journal Archives of Environmental Contamination and Toxicology v oceáne každý rok skončí 4– až 6-tisíc ton opaľovacieho krému?

10 slnečných zásad

1. Vyhýbajte sa priamemu slnku. Obzvlášť svetlá, citlivá pokožka, neopálená koža alebo detská pokožka môžu byť poškodené už po niekoľkých minútach slnečného žiarenia.

2. Používajte klobúk alebo čiapku, slnečné okuliare aj ochranný odev. Nezakrytú pokožku chráňte opaľovacím krémom. Dôsledne ponatierajte aj krk, uši, ruky a nohy.

3. Vyberte si vhodný opaľovací krém.

4. Vždy použite dostatočné množstvo opaľovacieho krému. Opaľovací krém si naneste vždy predtým, ako vyjdete na slnko. Ochranný účinok opaľovacieho krému začína totiž pôsobiť až po 15 minútach.

5. Pri športových aktivitách a aktivitách pri vode použite špeciálny vodovzdorný opaľovací krém chrániaci proti slnečnému žiareniu, ktorý vás vo vode dobre ochráni.

6. UV ochranný odev poskytuje dodatočnú ochranu pred škodlivými lúčmi napríklad na pláži, vo vode alebo v horách.

7. Pri dlhšom pobyte na slnku opakovane nanášajte ochranu na najviac exponované, teda slnečnému žiareniu vystavované miesta, ako sú plecia, nos, uši či zadné strany nôh.

8. Medzi 11. a 15. hodinou zostaňte v tieni, pretože v tomto čase je intenzita slnečného žiarenia najvyššia. Myslite na to, že tieň pod korunami stromov nie je dostatočnou ochranou pred slnečným žiarením, a preto použite opaľovací krém.

9. Ochrana pred slnečným žiarením je rovnako dôležitá, keď ste na pláži, pri bazéne, ako aj pri outdoorových aktivitách.

10. Niektoré lieky zintenzívňujú účinok slnečného žiarenia. V prípade, ak užívate lieky s fotosenzibilným účinkom, informujte sa u svojho lekára alebo lekárnika o jeho možných nežiaducich účinkoch v kombinácii so slnečným žiarením.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SPF #ochrana pokožky #kožné problémy