Rozdeľovať alkohol na tvrdý a mäkší je mýtus

Rozdeľovať alkohol na tvrdý a mäkší je neopodstatnený a často aj nebezpečný mýtus. Pri obvyklých spotrebiteľských jednotkách – pol litra piva, dve deci vína a 4 cl liehoviny či destilátu – je najvyšší obsah alkoholu v dvanásťstupňovom pive: 25 gramov.

16.06.2020 14:00
alkohol, žena Foto:
Mýtus o mäkšom či menej škodlivom type alkoholu sa zároveň môže nežiaduco premietať aj do správania sa ďalších hlavných rizikových skupín popri mladistvých – sú nimi tehotné ženy vrátane tých, ktoré o svojej gravidite ešte nevedia.
debata

Občianske združenie Fórum Pi s rozumom Slovensko, ktoré sa venuje edukačnej, osvetovej a preventívnej činnosti v záujme zodpovedného užívania alkoholu, prostredníctvom prieskumu zistilo, že 90 % respondentov mylne odhaduje, v ktorom type nápoja v bežnom základnom množstve je najviac alkoholu. „Etylalkohol je len jeden – bez ohľadu na to, či sa nachádza v pive, vo víne alebo v destiláte. Časté ľudové delenie na tvrdý a mäkký alkohol je nezmyselné: účinky pri nezodpovednom užívaní sú rovnaké. Samozrejme, je pravda, že alkohol má rôznu koncentráciu v jednotlivých nápojoch. V podstate sa to však úplne vyrovnáva tradične používanými spotrebiteľskými jednotkami,“ upozorňuje Erik Čížek z OZ Pi s rozumom Slovensko.

Spomenutý mýtus vzniká aj z toho dôvodu, že málokto dokáže vypiť päť pív či liter vína naraz, ale päť pohárikov destilátu by vraj zvládol. Citeľný a viditeľný nástup účinkov alkoholu preto v prvých dvoch prípadoch zvyčajne prichádza pomalšie a neskôr. Pritom obsah alkoholu je takmer rovnaký – či už je to jedno veľké pivo, dva deci vína alebo jedno poldeci.

Aj z tohto hľadiska je pozoruhodné, ako sa mýtus o tvrdom a mäkkom alkohole prejavuje v praxi. „Približne štvrtina rodičov sama ponúka svojim deťom vo veku medzi 12. a 14. rokom symbolický prípitok či ochutnanie alkoholu. Majú tendenciu považovať to za vhodné poučenie potomka pod dohľadom. Najčastejšie pritom ide o pivo, konkrétne v 68 percentách prípadov takéhoto zdanlivo nevinného konania,“ hovorí Čížek.

„Mýtus o mäkšom či menej škodlivom type alkoholu sa zároveň môže nežiaduco premietať aj do správania sa ďalších hlavných rizikových skupín popri mladistvých – sú nimi šoféri a tehotné ženy vrátane tých, ktoré o svojej gravidite ešte nevedia,“ dodáva k tejto téme Erik Čížek. Vodiči majú nezriedka tendenciu dopriať si pred jazdou jedno pivo – či už kvôli smädu alebo na lepšie trávenie. Podobne nevinne vnímajú dámy niekoľko spoločenských dúškov prosecca napriek tomu, že sú v požehnanom stave.

Zdravý dospelý muž má v sebe po vypití jedného piva približne 0,4 promile alkoholu. Organizmus priemerného muža odbúra za hodinu zhruba 0,15 promile. Keď Fórum Pi s rozumom už druhý rok ponúklo návštevníkom multižánrového letného festivalu Pohoda v Trenčíne možnosť nechať si zmerať hladinu zostatkového alkoholu pred odjazdom z areálu, až 60 % ľudí sa nesprávne domnievalo, že už sú spôsobilí šoférovať. Na tomto podujatí sa pritom z alkoholických nápojov predáva len pivo a víno.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #pivo #alkohol #alkoholizmus #destilát