Oči: Dokonale fungujúci systém, ktorý si zaslúži starostlivosť

Majú hmotnosť asi osem gramov a vidia len tri farby - červenú, modrú a zelenú. Všetky ostatné farby sú len ich kombinácie. Zatiaľ čo odtlačok prsta má 40 jedinečných charakteristík, dúhovka viac ako 256. Oči sú nielen jedným z najzložitejších orgánov ľudského tela a našu starostlivosť si určite zaslúžia. Akékoľvek očné ochorenie alebo chyba majú za následok zníženú kvalitu videnia, a teda aj života.

20.06.2020 06:00
oko, zrak, mihalnice, žena Foto:
Až 75 percentám očných ochorení sa dá predchádzať práve prevenciou, hovoria štatistiky.
debata

Ľudská optika je dokonale fungujúci systém. Vplyvom pribúdajúcich rokov sa však začne opotrebovávať. Ide o prirodzený jav. Po štyridsiatke sa preto u väčšiny z nás prejavia príznaky presbyopie alebo choroby krátkych rúk, ako sa tomuto stavu ľudovo hovorí. Prináša so sebou množstvo nepraktických až nepríjemných obmedzení. "Ľudia si zrazu uvedomia, že zle vidia nielen na text v knihe či časopise, ale aj pri nákupe. Problém im robí prečítať si nákupný zoznam, zloženie potravín či skontrolovať pokladničný blok,“ uvádza príklady z praxe očná lekárka a chirurgička Adriana Smorádková z očnej kliniky NeoVízia.

Príčinou presbyopie je zníženie elasticity a plasticity šošovky a tiež zníženie akcieschopnosti ciliárnych svalov. "Tie sú tvorené hladkými svalovými vláknami, na ktorých je zavesená šošovka. Ich funkciou je regulovať tvar šošovky akomodáciou, čo umožňuje optimálne zaostrenie lúčov svetla. Spočiatku prevažujú ťažkosti vizuálneho charakteru, neskôr sa pridáva pocit únavy očí, bolesti hlavy a očí, unavený vzhľad a prekrvenie spojiviek,“ vysvetľuje doktorka Smorádková.

Pre mnohých štyridsiatnikov však presbyopia nie je jediným problémom. Najmä v tom prípade, ak majú skúsenosť napríklad s krátkozrakosťou, teda s mínusovými dioptriami. Prvou voľbou sú často okuliare. Po štyridsiatke tak zrazu máme jedny do diaľky, ďalšie na blízko. Výnimkou nie sú ani ľudia pracujúci s počítačom, ktorí potrebujú dioptrickú pomôcku aj pri práci s ním. „Aby nemuseli stále striedať jednotlivé okuliare, prípadne ich stále hľadať, kupovať náhrady za prisadnuté či zlomené, zvolia jedny – multifokálne. Zvyknúť si na ne však nemusí byť pre každého jednoduché,“ pokračuje oftalmologička.

Až 75 percentám očných ochorení sa dá predchádzať práve prevenciou, hovoria štatistiky. Preto je dôležité pravidelne absolvovať prehliadku u oftalmológa. Podľa očnej lekárky frekvencia návštev očného lekára závisí najmä od veku pacienta a jeho stavu. „Mladí ľudia do 25. roku života by mali očnú prehliadku absolvovať aspoň raz za dva roky. Najčastejšie ich trápi krátkozrakosť, teda zhoršené videnie do diaľky. Mnohí si myslia, že okuliare sú jedinou alternatívou, ako chybu korigovať. No nie je to tak. Laserové operácie mínusových dioptrií sú dnes rýchle a bezpečné,“ dodáva lekárka. Ľudia okolo päťdesiatky by mali absolvovať preventívne očné prehliadky častejšie.

Sivý zákal je diagnózou, s ktorou vyhľadávajú ľudia očných lekárov najčastejšie po 60. roku. No vplyvom súčasného životného štýlu sa môže katarakta, ako sa sivý zákal odborne nazýva, objaviť aj skôr. Stav spôsobujú metabolické procesy, ktoré prebiehajú v šošovke. Tá sa môže zakaliť takmer každému. Človek potom vidí hmlisto, akoby cez mliečne sklo. „Dnes už vieme, že odstrániť sivý zákal treba čo najskôr. Jedinou metódou je operácia,“ hovorí lekárka. V tejto vekovej skupine sa často vyskytujú aj ďalšie očné ochorenia, napríklad zelený zákal či diagnózy, ktoré súvisia s cukrovkou a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Preto sú preventívne prehliadky veľmi dôležité. Čím častejšie, tým lepšie.

Mýty a pravda o očiach

Mýtus: Čítaním v šere sa kazí zrak
Fakt: Týmto mýtom sa zaoberalo mnoho vedcov a všetci dospeli k jednoznačnému záveru – čítanie pri nedostatočnom svetle zrak nepoškodí.

Mýtus: Mrkva zlepšuje zrak
Fakt: Ak si myslíte, že vás konzumácia mrkvy zbaví nutnosti nosiť okuliare, mýlite sa. Aj keď má mrkva množstvo pozitív, ktoré zdraviu prospievajú, zrak nezlepší. Obsahuje síce veľa vitamínu A, ktorý pomáha znižovať riziko rozvoja očných ochorení, ale na ochranu zraku stačí len málo vitamínu, ktorý nemusí byť nutne dodaný v mrkve. Keďže sa vitamín A nachádza v mnohých iných potravinách, vyvážený a pestrý jedálniček jeho spotrebu bez problémov pokryje.

Mýtus: Dlhé sedenie za počítačom ničí zrak
Fakt: Človek sediaci pred monitorom žmurká 3-krát menej (normálne je to 16– až 20-krát za minútu), čo vedie k suchým, podráždeným očiam. Pridávajú sa bolesti hlavy, šije, únava. Žiadna štúdia však nepotvrdila, že by sa tým zhoršil zrak alebo zvýšili dioptrie.

Mýtus: Detský zrak sa kazí pozeraním televízie zblízka
Fakt: Aj keď je negatívum pozerania televízie nepopierateľné, ak dieťa sedí blízko pred obrazovkou, zrak si tým nepokazí. Deti totiž dokážu zaostriť oveľa lepšie ako dospelí.

Mýtus: Je normálne, že deti škúlia
Fakt: Aj keď je mnoho rodičov presvedčených, že ich dieťa zo škúlenia vyrastie, nie je to tak. Štúdie ukázali, že žiadne dieťa neškúli od narodenia, ale strabizmus sa u nich objavuje počas prvých dvoch mesiacov spolu s tým, ako sa vyvíja ich zrak. U novorodencov môže byť občasné škúlenie spôsobené nedostatočným vyvinutím očných svalov, ale ak má dieťa viac ako štyri mesiace a škúli, treba s ním zájsť k lekárovi. Čím skôr je táto chyba objavená, tým je väčšia nádej na jej úspešné odstránenie.

Mýtus: Kontaktná šošovka môže zapadnúť za oko
Fakt: Tenká blana, ktorá pokrýva oko a je spojená s vnútornou stranou očného viečka, nedovolí šošovke skĺznuť z povrchu prednej časti oka.

Mýtus: Nosením okuliarov sa kazia oči
Fakt: Oči nezoslabnú používaním okuliarov. Človek s očnou chybou by mal počítať s tým, že starnutím sa bude počet dioptrií meniť.

Mýtus: Oslepnutiu sa nedá predísť
Fakt: Prevenciou sú pravidelné prehliadky, vďaka ktorým sa dá priebeh choroby zvrátiť, zastaviť alebo aspoň spomaliť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oči #zrak #mýty a fakty #zraková chyba