Oči a leto. Všetko, čo potrebujete vedieť

Čo robiť, aby v lete neboli vaše oči podráždené, unavené alebo vysušené? A čomu by ste sami, naopak, vyhnúť?

02.07.2020 06:00
žmúrenie, slnko, oči, tieň, žena Foto:
Slnečné okuliare sú prirodzenou ochranou očí v lete. Nevyhnutné sú najmä počas pobytu pri vode.
debata

Slnečné okuliare sú povinnou výbavou počas vytúženého obdobia. Ak však nie sú dostatočne kvalitné alebo nemajú správny UV filter, môžu náš zrak poškodiť. Zvážiť by sme mali aj návštevu niektorých miest a tiež adrenalínové aktivity. Vedeli ste napríklad, že bungee jumping nie je vhodný pre krátkozrakých a že pred dlhou cestou za volantom je dôležité venovať sa aj kvalite periférneho videnia?

Dioptrické okuliare prekážajú pri akejkoľvek aktivite. V lete si to ich nositelia ale uvedomujú intenzívnejšie. Plávanie, beh, cyklistika, korčuľovanie, cestovanie,…

„Hoci dnes už môžeme dioptrické okuliare považovať za určitý druh šperku, z hľadiska pohodlia sú stále niečím navyše. Väčšina pacientov sa sťažuje, že sa im s nimi komplikovane športuje. V lete, keď sa viac hýbeme a potíme, sú často nepohodlnou prekážkou,“ prezradila očná lekárka a chirurgička Adriana Smorádková. Navyše, dioptrické okuliare nás môžu práve počas aktivít nepríjemne zraniť.

„Dioptrické sklá sú už odľahčené a nerozbitné, vďaka čomu pri náraze nevznikajú ostré črepiny. Riziko úrazu však netreba podceniť. Pri údere či nešťastnom páde pri volejbale, na horskom bicykli či počas extrémnejších športov sa prakticky akýkoľvek rám môže prelomiť a spôsobiť poranenie ako ktorýkoľvek iný ostrý predmet,“ vraví lekárka.

Podceňovať v lete netreba ani kontaktné šošovky. Tie sú síce praktickejšie, ale s ich nosením sú spojené určité riziká. Dodržiavanie hygienických pravidiel by mal mať na pamäti každý, kto po nich siahne. Doktorka Smorádková odporúča nenosiť ich dlhšie ako po dobu, na akú sú určené, a striedať ich s okuliarmi, aby si oči počas horúčav oddýchli a rohovka sa mohla zhlboka nadýchnuť kyslíka.

Na dlhých cestách klesá opakovanými stereotypnými činnosťami pozornosť. Oči sa ľahšie unavia, vnímanie sa zhoršuje u všetkých šoférov, nielen u príležitostných.

Špeciálne opatrní by sme mali byť počas pobytu pri vode či na farmách. „Základné pravidlo na bezpečné leto so šošovkami znie – najmä s nimi nechoďte do vody. Vyhýbajte sa najmä plávaniu v bazénoch a v jazerách. Inak riskujete nebezpečné očné zápaly. Vo vodách prežívajú baktérie, vírusy, chlamýdie, plesne a akantaméby. Mikroorganizmy sa vďaka kontaktnej šošovke lepšie prisajú na oko a môžu vyvolať vážne zápaly rohovky spojené s bolesťami, so svetloplachosťou, začervenaním, slzením, s vredmi rohovky a v ťažkých prípadoch môžu spôsobiť dokonca i slepotu. Ak už s nimi predsa len plánujete plávať, ideálne je, ak zvolíte jednorazové, ktoré po doplávaní vyberiete z oka a zahodíte,“ vysvetľuje očná lekárka.

Či už dioptrické okuliare máte, alebo nie, zrak počas leta značne potrápi aj niekoľkohodinové šoférovanie.

„Na dlhých cestách klesá opakovanými stereotypnými činnosťami pozornosť. Oči sa ľahšie unavia, vnímanie sa zhoršuje u všetkých šoférov, nielen u príležitostných. Na dlhých cestách si preto robte raz za dve hodiny krátke prestávky. Prejdite sa okolo auta, natiahnite si telo, čerstvý vzduch prospieva aj unaveným očiam. Prekontrolujte si aj periférne videnie. Z periférie môže kedykoľvek vybehnúť cyklista z bočnej cesty či chodec na priechode. Auto na diaľnici valiace sa obrovskou rýchlosťou, ktoré sa vás chystá predbehnúť, si nemusíte všimnúť len kvôli poruche periférneho vnímania,“ radí doktorka Smorádková z očnej kliniky NeoVízia.

Ideálne preto je, ak pred cestou absolvujete preventívnu prehliadku u očného lekára. Tá môže odhaliť aj farbosleposť i ďalšie očné ochorenia.

Ako pripraviť oči na leto

Vyhýbajte sa ostrému slnku

Dlhodobé vystavenie intenzívnym slnečným lúčom môže spôsobiť sivý zákal a vo výnimočných prípadoch aj poškodenie sietnice. Slnečné žiarenie tiež môže byť príčinou vzniku rakoviny kože očných viečok a spojivky.

Pozor na letné úrazy

Počet úrazov počas letných mesiacov stúpa, poranenia sa nevyhýbajú ani očiam. K najčastejším úrazom patria poranenia ostrým predmetom alebo konárom stromu, úder do oka loptou pri športe, pády na rôzne predmety, ale aj popáleniny či poleptanie oka. Dôležité je pri vážnom poranení dodržiavať zásady prvej pomoci. Napríklad pri zasiahnutí chemickou látkou je nutné oko čo najrýchlejšie vypláchnuť a čo najskôr vyhľadať odborného lekára. Zapichnuté predmety by ľudia nemali z očí radšej sami vyťahovať. S návštevou lekára sa nevypláca dlho otáľať ani pri zdanlivo ľahších úrazoch. Čím skôr sa totiž s liečbou začne, tým sa riziko trvalého poškodenia zraku znižuje.

Chráňte zrak na kúpalisku

Jedným z najväčších rizík pre ľudský zrak je kúpanie v rybníkoch a vo verejných bazénoch. Mnoho jazier býva zamorených sinicami, čo môže spôsobiť zápal spojiviek alebo rohovky. Pri kúpaní v prírode sa môže do oka dostať aj jemný piesok, pri kúpaní v bazénoch nie je zase výnimočná precitlivenosť očí na chlórovanú vodu. Preto je dobré po kúpaní oči prepláchnuť vodou z vodovodu alebo umelými slzami.

Buďte opatrní pri používaní kontaktných šošoviek vo vode

Do vody sú vhodnejšie tie jednorazové. Vo vode sa môže pod kontaktnú šošovku dostať vírusová či bakteriálna infekcia. Po kúpaní s kontaktnými šošovkami je najlepšie kontaktné šošovky vyhodiť. Ak človek dlhšie pláva s hlavou nad hladinou, je lepšie nasadiť si slnečné okuliare, pretože od vodnej hladiny sa odráža do tváre a očí viac slnečného svetla.

Nepreháňajte to s klimatizáciou

Skrytým nebezpečenstvom pre oči sú v lete klimatizácia a ventilátor. Prievan, ktorý spôsobujú, dokáže aj u zdravého človeka vyvolať zvýšené slzenie očí, čo vedie k ich vysušovaniu. Dlhodobé klimatizovanie môže dokonca spôsobovať až tvorbu jačmeňov na viečkach. Dehydratácii by ste mali predchádzať použitím zvlhčujúcich očných kvapiek, ale aj obmedzením pobytu v klimatizovaných priestoroch.

Vyberte si vhodné slnečné okuliare

Slnečné okuliare sú prirodzenou ochranou očí v lete. Nevyhnutné sú najmä počas pobytu pri vode, od ktorej sa slnko odráža priamo do očí, ale aj vo vysokohorskom prostredí, pretože vo vyššej nadmorskej výške nie sme tak dobre chránení pred slnkom. Pri výbere slnečných okuliarov je dôležitá informácia, koľko percent UV žiarenia dokáže filter na okuliaroch zachytiť. V prípade dobrých a kvalitných okuliarov by to malo byť 99 až 100 percent UV žiarenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #slnečné okuliare #suché oči