Unavené oči prebudí žmurkanie či očná gymnastika

Od problémov s očami unavenými z počítača pomôže očná gymnastika. Pálenie očí trápi takmer každého, kto pracuje na počítači. Dodržiavaním jednoduchých pravidiel je vraj možné očiam výrazne uľaviť.

15.08.2020 06:00
oči, okuliare, únava, notebook, práca Foto:
Pri práci na počítači žmurkajú ľudia vraj až päťkrát menej ako normálne. Tento problém sa dá vyriešiť vedomým častejším žmurkaním.
debata

Predovšetkým je potrebné správne nastaviť obrazovku počítača a veľkosť písma a robiť si v práci prestávky.

Pre oči je dôležité správne nastavenie jasu a kontrastu obrazovky počítača, veľkosť písma a jeho farba. Každému vyhovuje iná veľkosť, optimálna je taká, ktorú číta oko bez problémov a námahy. Farba písma by mala byť pokojná, nerušivá a neutrálna.

Pri práci na počítači žmurkajú ľudia vraj až päťkrát menej ako normálne. Pohyb očných viečok je pritom veľmi dôležitý. Zvlhčuje oči a zabraňuje ich vysychaniu, a teda aj rýchlejšiemu nástupu únavy.

Odborníci radia vedome žmurkať častejšie. Ak máte s vysychajúcimi očami napriek tomu problém, skúste kvapky, ktoré dokážu oči dostatočne zvlhčiť. Pomáha aj každých 20 minút pomaly, asi desaťkrát, na dlhší čas zavrieť oči. Oči sa tým zvlhčia.

Video
MUDr. Oľga Krausová: Ako robím komplexné očné vyšetrenie?

Nepretržitá práca na počítači unavuje zrak, spôsobuje bolesti chrbta a krku. Podľa odborníkov pomáha robiť pravidelné prestávky a prejsť sa, napríklad po miestnosti.

Niekoľkokrát za deň možno robiť očnú gymnastiku. Osvedčilo sa vraj každých 20 minút odvrátiť zrak od počítača, zamerať sa na vzdialený predmet a jazdiť pritom očami hore a dole. Ďalšou možnosťou je zameriavať sa striedavo na vzdialené a blízke predmety, cvičenie sa opakuje najmenej desaťkrát. Uvoľnia sa tak okohybné svaly a oddiali únava.

Oči by mali byť pri práci na počítači od obrazovky približne 20 až 24 cm. Kto nosí okuliare, môže si nechať predpísať špeciálne sklá pre prácu na počítači. Kontaktné šošovky, naopak, na prácu na počítači veľmi vhodné nie sú, pretože môžu oči viac vysušovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #únava #oči #zrak #očná joga