Zápcha? Pomôže vám CO₂!

Zápcha je civilizačné ochorenie, ktoré nás často postihuje ako daň za rýchly životný štýl. V zhone sme nútení klásť svoje potreby na vedľajšiu koľaj, nedodržiavame pitný režim, zadržiavať stolicu, nestíhame sa dostatočne hýbať či sa viac zamerať na zloženie svojho jedálnička.

18.06.2020 00:00
Snowball, PR článok, nepoužívať Foto:

Hovoríme o takzvanej funkčnej zápche, ktorá tvorí 95 % všetkých prípadov zápchy. Môže ju vyvolať časté potláčanie potreby a nedostatok podnetov vedúcich ku vyprázdňovaniu, ako sú tekutiny, vláknina a pohyb.

Kedy zápchu riešiť?

Odborníci zápchu definujú ako stav, keď sa črevá nevyprázdňujú dostatočne často, stolica je tvrdá a je jej málo, alebo je vyprázdňovanie náročné a bolestivé. Mnohí ľudia si myslia, že ak nejdú „na veľkú“ každý deň, trpia zápchou. Nie je to tak. O zápche v prípade dospelých hovoríme pri menej ako troch stoliciach týždenne. Je logické, že ľudia, ktorí konzumujú menej vlákniny, sa aj menej často vyprázdňujú a majú menej objemné stolice. Netreba znervóznieť z toho, ak človek nemá stolicu každý deň a hneď začať užívať preháňadlá. Dôležité je najmä to, aby bolo vyprázdňovanie pravidelné a bezbolestné.

Stres a reakcia na zmenu

Zápcha môže potrápiť aj ľudí, ktorí s ňou inak nemávajú problémy – napríklad v období náhlej zmeny životosprávy, zvýšeného stresu, vo vyššom štádiu tehotenstva, počas cestovania. Vtedy býva tento problém obyčajne krátkodobý. Takáto „akútna funkčná zápcha“ je najľahšie vyliečiteľná. Ak je však zápcha príznakom iných ochorení – žalúdka, žlčníka, pankreasu, pečene, cukrovky či následkom obezity, dokonca diagnóz spojených s nedostatočnou funkciou štítnej žľazy či neurologických problémov (Parkinsonova choroba, skleróza multiplex), syndrómu dráždivého čreva, potláčania defekácie pre bolesti zo „zlatej žily“, treba ju riešiť s ohľadom na liečbu týchto chorôb. Takúto sekundárnu zápchu spôsobujú aj niektoré lieky, napríklad staršie typy antidepresív. Aby bolo teda možné zápchu vyliečiť, dôležité je odhaliť jej príčinu.

Trpia aj deti

Zápcha sa často vyskytuje aj u detí. Vo všeobecnosti platí, že dojčatá vo veku 6–12 mesiacov majú stolicu raz za 6 až 33 hodín, deti vo veku od jedného do troch rokov jedenkrát za 8 až 42 hodín, a deti nad tri roky majú mať stolicu raz za 12 až 42 hodín. U detí od druhého roku života preberá kontrolu nad defekačným reflexom mozgová kôra a dieťa ho tak začne ovládať. Zdravé dieťa má stolicu 1–2-krát denne. Ak dieťa trpí zápchou a nezaberajú voľne dostupné lieky, rodičia by mali vyhľadať lekára, pretože tento problém môže byť príznakom celého radu ochorení.

Vypestujte si zvyk

Optimálne je, ak si človek vypestuje defekačný reflex spojený s pravidelným rituálom. Napríklad ide na toaletu ráno po vypití pohára vlažnej vody (hoci s citrónom) alebo po raňajkách. Mnohým v tomto smere pomáha káva, pretože kofeín podporuje pohyb čriev (ale v tomto smere od neho rýchlo vzniká aj závislosť). Horšie je, ak sa potreba ísť „na veľkú“ spája s pôsobením nikotínu, pretože odvykanie od fajčenia potom komplikuje dlhotrvajúca zápcha.

Ako funguje vyprázdňovanie

Nevyhnutné sú takzvané peristaltické pohyby, teda prirodzený reflex, vďaka ktorému sa nestrávené zvyšky v hrubom čreve presúvajú do konečníka, kde naň vytvárajú tlak. Po naplnení konečníka sa vďaka reflexu otvoria jeho steny a môže prebehnúť vyprázdňovanie. Peristaltiku čriev najviac zo všetkých plynov, ktoré sa tvoria pri trávení, povzbudzuje oxid uhličitý (CO₂).

Zdravá životospráva a jedálniček

Ak chceme zápche predchádzať, dodržiavať by sme mali tri veci – príjem tekutín, dostatok pohybu a konzumácia vlákniny. Prvýkrát sa treba napiť už polhodinu pred raňajkami a najlepšia je čistá voda. Na trhu sú aj rôzne bylinné zmesi na vyprázdnenie, ale liečivé zápary z bylín treba v rámci fytoterapie užívať dočasne – do zlepšenia stavu. Vláknina rozpustná vo vode viaže vodu a zmäkčuje stolicu (napr. v jablkách, slivkách, sušenom ovocí, strukovinách, ovsených vločkách). Nerozpustná vláknina je najmä v otrubách a ovocných šupkách (aj preto sa odporúča celozrnné pečivo, celozrnná ryža, celozrnné cestoviny). Otruby sú najkoncentrova­nejším zdrojom vlákniny (30 gramov otrúb v dennej dávke zvýši váhu stolice o 60 %).

Foto: Istockphoto
Snowball, PR článok, nepoužívať

Do stravy sa odporúča zaradiť aj semená ako sezam, mak, ľanové semienka. Mierne preháňavý účinok majú figy, marhule, hrušky a sušené ovocie. V jedálničku by nemali chýbať probiotiká, ktoré pomáhajú budovať zdravú črevnú mikroflóru – kyslé mlieko, jogurty, cmar, kefír či fermentované výrobky ako kyslá kapusta a kvasené uhorky.

Keď nefunguje prevencia

Ak k zápche dôjde, možno si pomôcť voľnopredajnými liekmi, najčastejšie dostupnými vo forme čapíkov. Pre deti i dospelých existuje riešenie, ktorého princíp účinku je inšpirovaný prírodou, Lecicarbon® čapíky, ktoré produkujú CO₂, čím pomáhajú aktivovať peristaltiku a obnoviť činnosť čriev. Liek účinkuje do 15–30 minút. Pôsobia iba v konečníku, bez zbytočného zaťažovania organizmu a nie sú návykové.

Lecicarbon® Dospelí, 0,500 g/0,680 g čapíky a Lecicarbon® Pediatrickí pacienti 0,250 g/0,340 g čapíky, sú lieky na vnútorné použitie, ktoré sú voľnopredajné v lekárni. Pred použitím si pozorne prečítajte príbalový leták. O použití sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

chyba