WHO zastavila testovanie hydroxychlorochínu proti covidu-19

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že zastavila testovanie lieku hydroxychlorochín v rámci svojho medzinárodného programu, ktorý skúma možné spôsoby liečby ochorenia covid-19.

18.06.2020 10:00
Covid-19 / vírus / Foto: ,
Pohľad na SARS-CoV-2 (oranžovou farbou) - tiež známy ako 2019-nCoV, vírus, ktorý spôsobuje COVID-19 cez elektrónový mikroskop.
debata

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že zastavila testovanie lieku hydroxychlorochín v rámci svojho medzinárodného programu, ktorý skúma možné spôsoby liečby ochorenia covid-19. Urobila tak po vyhodnotení doposiaľ dosiahnutých výsledkov vlastnej iniciatívy Solidarita a taktiež na základe záverov iných vedeckých tímov, podľa ktorých uvedené antimalarikum chorým nijako nepomáha. Informovala o tom agentúra Reuters.

Expertka WHO Ana Maria Henaová-Restrepová na stredajšej tlačovej konferencii oznámila, že bádatelia pracujúci v rámci Solidarity analyzovali najčerstvejšie dôkazy a rozhodli sa, že do vetvy programu zameranej na hydroxychlorochín už nebudú priberať nových pacientov. WHO neskôr v prehlásení doplnila, že jej výskumníci zohľadnili aj výsledky momentálne už prerušeného britského klinického testu, ktorý nezistil nijaký prínos antimalarika pre ľudí hospitalizovaných s covidom-19. Pacienti, ktorí liek aktuálne berú v rámci štúdie WHO, môžu dokončiť svoju kúru, alebo ju zastaviť na základe uváženia dohliadajúceho lekára.

Hydroxychlorochín je jedným z mnohých prípravkov, ktoré sa v posledných mesiacoch testovali na liečbu ochorenia z koronavírusu. Bežne sa používa nielen proti malárii, ale aj proti niektorým autoimunitným ochoreniam, ako sú reumatoidná artritída alebo lupus. Ako zaručený liek na covid-19 ho opakovane prezentoval americký prezident Donald Trump, ktorý dokonca v máji vyhlásil, že ho užíva aj napriek varovaniam o závažných vedľajších účinkoch v snahe predísť príznakom ochorenia.

Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) na konci marca vydal povolenie pre mimoriadne použitie hydroxychlorochínu v súvislosti s liečbou covidu-19 v nemocniciach. V pondelok však toto povolenie odvolal s tým, že vo svetle nových poznatkov by už nebolo rozumné hydroxychlorochín a podobnú látku chlorochín považovať za účinné prostriedky na liečbu zdravotných problémov spojených s nákazou koronavírusom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #liek na koronavírus #Covid-19