Až štvrtina Slovákov vyhadzuje lieky do komunálneho odpadu

Štvrtina Slovákov vyhadzuje exspirované lieky do koša s ostatným odpadom. Vyplýva to z marcového prieskumu spoločnosti Pilulka.sk, ktorý spoločnosť realizovala na vzorke 1762 respondentov.

19.06.2020 06:00
lekáreň, lieky, Foto: ,
Štvrtina Slovákov vyhadzuje exspirované lieky do koša s ostatným odpadom.
debata (1)

Spotreba liekov na Slovensku kontinuálne rastie. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) nakúpili Slováci v roku 2018 lieky za 1,79 miliardy eur, pričom údaje za rok 2019 by mohlo NCZI zverejniť už v najbližších týždňoch. Rok 2020 bude výrazne poznačený celosvetovou pandémiou, ktorá sa už stihla prejaviť na domácej spotrebe liekov. „Výrazný nárast tržieb sme pocítili už v marci, kedy tržby medziročne vzrástli o 250 % a záujem pretrvával aj v apríli s medziročným nárastom o 170 %. Ľudia sa pripravovali na najhoršie a vytvárali si tak aj zásoby základných liekov a liečiv,“ hodnotí spolumajiteľ spoločnosti Pilulka, Martin Kasa.

Vďaka včasným a efektívnym opatreniam Vlády SR, ale aj disciplinovanosti obyvateľstva sa Slovensko zaradilo medzi krajiny najmenej postihnuté vírusom COVID – 19 a väčšina domácností ostala s prebytkom liekov. Už z marcového prieskumu pritom vyplynulo, že dve tretiny Slovákov majú doma lieky, ktoré im ostali z predchádzajúcej liečby. Odborníci preto odporúčajú pravidelne kontrolovať domácu lekárničku a lieky po uplynutí záručnej doby neužívať. „Záručná doba sa líši pri rôznych druhoch liečiv a liekových foriem. Na každom lieku je uvedená exspirácia a spôsob skladovania – či už vhodná teplota alebo zákaz vystavovania teplu, prípadne mrazu. Ak pacient užíva liek po exspirácii, alebo liek nevhodne skladoval, nie je zaručená jeho bezpečnosť, kvalita ani účinnosť,“ upozorňuje PharmDr. Martin Ďuríček.

Skokový nárast spotreby liekov predstavuje hrozbu aj pre životné prostredie. Lieky po záruke sa klasifikujú ako nebezpečný odpad, ktorý by mal putovať do špeciálnej spaľovne. Proces likvidácie spadá do kompetencií Štátneho úradu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý bezpečnú likvidáciu liekov od obyvateľstva aj financuje. Jedinou úlohou spotrebiteľov je vrátiť nepoužité lieky do lekárne, prípadne lekárovi. Podľa prieskumu však aj napriek jasným pokynom autorít vyhadzuje lieky spoločne s ostatným komunálnym odpadom až 24 % Slovákov a 8 % respondentov si necháva staré lieky doma. Tretina Slovákov svojím správaním neumožňuje štátnym orgánom bezpečnú likvidáciu liekov. Niektoré internetové lekárne preto začali hľadať nové spôsoby zberu nepotrebných či exspirovaných liekov.

Novinkou na Slovensku je napríklad možnosť odovzdať lieky kuriérovi, ktorý ich následne odovzdá lekárnikovi, aby zabezpečil bezpečnú likvidáciu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #odpad #liek