Primárka rehabilitácie Sládeková: Bolesťami chrbtice trpia aj kardiaci

Pacienti s ochorením srdca a ciev majú ťažkosti práve kvôli tomu, že sa boja hýbať, tvrdí vo videu MUDr. Katarína Sládeková, primárka Fyziatricko-rehabilitačného oddelenia NÚSCH v Bratislave.

22.06.2020 06:00
debata
Video
Pacienti s ochorením srdca a ciev majú ťažkosti práve kvôli tomu, že sa boja hýbať, tvrdí MUDr. Ing. Katarína Sládeková, primárka Fyziatricko-rehabilitačného oddelenia Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave (NÚSCH).

Takmer 90 % dospelej populácie aspoň raz v živote zažilo bolesti chrbta. Pacient po chirurgickom zákroku či intervencii v oblasti srdcových ciev sa začína pohybovať hneď na druhý deň, čo je veľký rozdiel v porovnaní s obdobím spred päťdesiatich rokov. Pacienti štartujú pohybom na lôžku ihneď, ako sú klinicky stabilizovaní.

Ako ráno vstávať, správne sa posadiť a postaviť na posteli? Ako robiť rannú hygienu a chrániť si pri tom chrbát? Aký je správny sed? Primárka Sládeková hovorí o sede a o cvičení na fitlopte a vo videu vysvetlí, ako sa odlišuje fitlopta na cvičenie a fitlopta určená na dynamický sed. Zlatým štandardom pohybu je chôdza. Koľko krokov denne by sme mali urobiť?

Ak si chcete zacvičiť, Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, a.s., má na svojej stránke www.nusch.sk asi polhodinové video, ktoré slúži na preventívne cvičenie podľa zásad Školy chrbtice. Nájsť ho možno v časti „Pre pacientov“ a následne „Videá pre pacientov“ pod názvom „Prevencia bolestí chrbta“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ochorenia srdca #bolesti chrbtice #Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) #NÚSCH #Ide o zdravie