Zbohom spotené zapáchajúce chodidlá!

Začali vaše obľúbené topánky krátko po kúpe zapáchať? Vieme, čo vám pomôže. S týmto trikom sa zapáchajúcich nôh raz a navždy zbavíte.

24.06.2020 06:00
nohy, päty, chodidlá Foto:
Ak máte sklony k poteniu, mali by ste sa zamerať na primeranú hygienu chodidiel.
debata

Čo robiť proti spoteným nohám?

Zaujímavé je zistenie, že na vine nie sú naše chodidlá, ale v prvom rade topánky. Pretože pot je zvyčajne bez zápachu, nepríjemný smrad zvyčajne pochádza z dlhodobého nosenia (kúskov) oblečenia. Skrátka, topánky sú ideálnym prostredím pre baktérie, ak sa nadmerne potíte – a logicky sa to len zhorší, keď si svoje chodidlá vopcháte každý deň do tej istej topánky.

Ako sa zbaviť zápachu z topánok?

Keď sa baktérie a zápach v topánkach už usadia, je ťažké sa ich zbaviť. Najdôležitejším pravidlom je pravidelné striedanie obuvi a dostatočný čas na to, aby dôkladne vyschli. Najlepším miestom na uskladnenie je vzdušné miesto, určite nie uzavretá skriňa. Naše babičky používali geniálny domáci prostriedok proti smradľavým topánkam a dokonca účinne pôsobil aj proti spoteným nohám.

Do mrazničky s nimi

Osvedčeným receptom je vložiť topánky do mrazničky! Čítate dobre – vložte topánky do plastového vrecka a vložte na noc do mrazničky, chlad baktérie zničí. Aj kypriaci prášok alebo sóda bikarbóna absorbujú prebytočnú tekutinu a neutralizujú zápach. Rovnako pôsobí aj kávový prášok. Jednoducho posypte obuv a nechajte pôsobiť. Alternatívou môže byť aj aromatický čajovníkový olej. Nakvapkajte do topánok a nechajte v noci vyschnúť. Výhodou je, že olej síce prenikavo vonia, ale zároveň je antiseptický a antibakteriálny a pomôže ako prevencia pred rôznymi chorobami, napríklad plesňou.

Čo s nadmerným potením?

Hygiena je alfou a omegou. Ak máte sklony k poteniu, mali by ste sa zamerať na primeranú hygienu chodidiel. Ak je nedostatočná, stimuluje sa rast baktérií a vznikajú choroby. Môžete použiť dezodorant na nohy, ak ich chcete rýchlo osviežiť.

Ak používate vložky do topánok, pravidelne ich meňte, pretože medzi vložkou a topánkou sa baktérie cítia veľmi dobre. Dôležité sú aj kvalitné bavlnené ponožky a správna veľkosť topánok. V úzkych topánkach sú prsty nielen „scvrknuté“, tlačia a bolia, ale sa aj v takýchto topánkach ľahšie rozvíja neznesiteľný zápach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápach #topánky #chodidlá #baktérie #nadmerný pot