Letné mesiace prinášajú zvýšený výskyt mykotických ochorení

S blížiacim sa letom by si mali ľudia dať pozor na mykotické ochorenia. Práve počas letných mesiacov je riziko prenosu mykotických ochorení väčšie, najmä na kúpaliskách či pri bazénoch.

25.06.2020 17:00
chodidlá, otlaky, kurie oká, nohy, topánky, Foto:
V letných mesiacoch sa častejšie môžu vyskytovať mykózy nôh i nechtov.
debata

S blížiacim sa letom by si mali ľudia dať pozor na mykotické ochorenia. Práve počas letných mesiacov je riziko prenosu mykotických ochorení väčšie, najmä na kúpaliskách či pri bazénoch. Povrchové mykózy podľa údajov z kožných ambulancií diagnostikovali v roku 2018 takmer 26-tisíc ľuďom. Čísla za minulý rok sa v súčasnosti spracúvajú. Pre agentúru SITA to uviedla PR špecialistka Národného centra zdravotníckych informácií Diana Dúhová.

Mykózy najčastejšie zasahujú povrch kože a nechty. Ľudovo nazývané plesne sa však môžu objaviť na akejkoľvek časti tela. Ako upozorňuje farmaceutka lekárne Dr. Max Jana Varsová, pri prejavoch rozvíjajúceho sa ochorenia by sa liečba nemala odkladať. „Niektoré mykózy môžu byť prejavom i vážneho zdravotného ochorenia a môžu takisto komplikovať iné choroby. Mykózy patria medzi ľahko infekčné ochorenia, prevenciu je preto potrebné zabezpečiť správnymi hygienickými opatreniami, ako aj vhodne zvolenými produktmi na denné používanie,“ vysvetlila farmaceutka.

Ochorenie postihuje predovšetkým nechty na nohách, na nechtoch rúk sa vyskytuje oveľa menej. „Najčastejšie sa prvé prejavy objavia na palci a pri neliečení preniká do ostatných nechtov. Ochorenie je potrebné podchytiť čo najskôr, začať správnu liečbu ihneď, ako sú spozorované prvé príznaky,“ uviedla farmaceutka. Ak totiž ochorenie prenikne až do nechtového lôžka, liečba býva náročnejšia. Na postihnutom nechte sa zmení štruktúra, ako aj farba, býva značne zažltnutý, zhrubnutý a začína sa postupne olupovať. Samoliečba je podľa Varsovej vhodná, pokiaľ sa ochorenie odhalí v začiatkoch. Pokiaľ už je postihnutá viac ako tretina nechta, je nevyhnutná liečba na základe lekárskeho odporúčania.

Rizikové sú aj veľké horúčavy, keď odev mnohokrát nedokáže zabezpečiť pokožke dostatočnú vzdušnosť. Ohrození sú najmä ľudia so zníženou imunitou. Ochorenie však môže vzniknúť aj pri nevhodnej hygiene, poranení kože či pri užívaní niektorých liekov. Dôležitý faktor je aj celkový zdravotný stav.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mykóza #plesňová infekcia #mykotické ochorenia