Zápcha: Aj v črevách sa upcháva doprava

Civilizačné ochorenie, daň za nedostatok pohybu, za to, že jeme v chvate, pijeme málo tekutín a stále sa niekam ponáhľame. Neostáva čas ani ísť na toaletu. Zápcha nie je len to, čo hlásia v dopravnom servise.

01.07.2020 06:00
zápcha, toaleta, záchod, potreba, toaletný papier Foto:
Črevá sa často prirovnávajú ku koreňom stromu. Ak sú choré korene, chorý je celý strom.
debata

Človek je jediný tvor, ktorý často sám seba vedome trápi smädom. Zdržiava stolicu, odkladá svoju "potrebu“. Okrem toho sa málo hýbeme a konzumujeme stravu, z ktorej výrobcovia rafinovaním a čistením odstránili nestráviteľné časti – teda aj vlákninu.

Zápchou vo všeobecnosti častejšie trpia ženy. Zvyknú totiž svoje potreby klásť na vedľajšiu koľaj. Sú väčšmi zviazané spoločenskými pravidlami, častejšie potláčajú tzv. defekačný reflex, aby nemuseli ísť na záchod v nevhodnom prostredí, vo všeobecnosti menej pijú a ich telo má menej svaloviny. Je to komplex dôvodov, prečo ich "zapečie“. Hovoríme o tzv. habituálnej, resp. funkčnej zápche, ktorá je najbežnejšia a trpí ňou asi 95 % pacientov. Práve takúto zápchu si možno vypestovať častým potláčaním potreby a nedostatkom podnetov vedúcich ku vyprázdňovaniu, ako sú tekutiny, vláknina a pohyb.

Odborníci zápchu definujú ako stav, keď sa črevá nevyprázdňujú dostatočne často, stolica je tvrdá a je jej málo, alebo je vyprázdňovanie náročné a bolestivé. Mnohí ľudia si myslia, že ak nejdú „na veľkú“ každý deň, trpia zápchou. Nie je to tak. O zápche hovoríme pri menej ako troch stoliciach týždenne. Je logické, že ľudia, ktorí konzumujú menej vlákniny, sa aj menej často vyprázdňujú a majú menej objemné stolice. Netreba znervóznieť z toho, ak človek nemá stolicu každý deň a hneď začať užívať preháňadlá. Dôležité je najmä to, aby bolo vyprázdňovanie pravidelné a bezbolestné.

Optimálne je, ak si človek vypestuje defekačný reflex spojený s pravidelným rituálom. Napríklad ide na toaletu ráno po vypití pohára vlažnej vody alebo po raňajkách. Mnohým v tomto smere pomáha káva, pretože kofeín podporuje pohyb čriev (ale v tomto smere od neho rýchlo vzniká aj závislosť). Horšie je, ak sa potreba ísť "na veľkú“ spája s pôsobením nikotínu, pretože odvykanie od fajčenia potom komplikuje dlhotrvajúca zápcha.

Zápcha môže potrápiť aj ľudí, ktorí s ňou inak nemávajú problémy – napríklad v období náhlej zmeny životosprávy, zvýšeného stresu, vo vyššom štádiu tehotenstva, počas cestovania. Vtedy býva tento problém obyčajne krátkodobý. Takáto „akútna funkčná zápcha“ je najľahšie vyliečiteľná. Ak je však zápcha príznakom iných ochorení – žalúdka, žlčníka, pankreasu, pečene, cukrovky či následkom obezity, dokonca diagnóz spojených s nedostatočnou funkciou štítnej žľazy či neurologických problémov (Parkinsonova choroba, skleróza multiplex), syndrómu dráždivého čreva, potláčania defekácie pre bolesti zo "zlatej žily“, treba ju riešiť s ohľadom na liečbu týchto chorôb. Takúto sekundárnu zápchu spôsobujú aj niektoré lieky, napríklad staršie typy antidepresív. Aby bolo teda možné zápchu vyliečiť, dôležité je odhaliť jej príčinu.

Základnou prevenciou zápchy sú teda tri veci – tekutiny, pohyb a vláknina. Prvýkrát sa treba napiť už polhodinu pred raňajkami a najlepšia je čistá voda (môže byť s citrónom, prípadne si dať aj lyžicu panenského olivového oleja). Predávajú sa aj rôzne bylinné zmesi na vyprázdnenie, ale liečivé zápary z bylín treba v rámci fytoterapie užívať dočasne – do zlepšenia stavu. Prijímať treba dostatok potravín so zvýšeným obsahom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Vláknina rozpustná vo vode viaže vodu a zmäkčuje stolicu (napr. v jablkách, slivkách, sušenom ovocí, strukovinách, ovsených vločkách). Nerozpustná vláknina je najmä v otrubách a ovocných šupkách (aj preto sa odporúča celozrnné pečivo, celozrnná ryža, celozrnné cestoviny). Otruby sú najkoncentrova­nejším zdrojom vlákniny (30 gramov otrúb v dennej dávke zvýši váhu stolice o 60 %).

Do stravy sa odporúča zaradiť aj semená ako sezam, mak, ľanové semienka. Mierne preháňavý účinok majú figy, marhule, hrušky a už spomínané sušené ovocie. V jedálničku by nemali chýbať probiotiká – kyslé mlieko, jogurty, cmar, kefír, ktoré stimulujú pohyb tráviaceho traktu, resp. fermentované produkty ako kyslá kapusta, kvasené uhorky. Pomáhajú budovať zdravú črevnú mikroflóru.

Už starovekí lekári vedeli, že základ zdravia je uložený v črevách. Aj tí dnešní opakujú, že v črevách je uložená naša imunita. Črevá sa často prirovnávajú ku koreňom stromu. Ak sú choré korene, chorý je celý strom. Chronická zápcha vedie ku zvýšenému výskytu črevných vydutín, polypov, rakoviny hrubého čreva a konečníka, ale aj k zníženiu imunity, pretože stolicou odchádza z čreva množstvo odpadových látok. Preto je dôležité svoj problém so zápchou riešiť a vyriešiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zápcha #obstipácia #chronická zápcha #Dobré zdravie