Kvapnúť na kliešťa mätovú silicu? Môže to pomôcť?

Sociálnymi sieťami koluje video, na ktorom si žena nájde kliešťa na nohe, kvapne naň mätový esenciálny olej konkrétnej značky a kliešť sa sám, bez potrebného vykývania pinzetou, v priebehu niekoľkých sekúnd pustí. Naša čitateľka urobila experiment na vlastnej dcére, ktorá si zavŕtaného kliešťa objavila na predkolení. Kvapla naň prírodnú silicu, tiež z mäty priepornej, avšak od iného výrobcu. Kliešť sa nepustil.

30.06.2020 06:00
dievča, krk, kliešť, borelióza, encefalitída Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Pokus, aby sa kliešť uvoľnil s pomocou mätovej silice, ktorú mali doma k dispozícii (značka má pomerne pozitívne recenzie), nevyšiel. "Je pravda, že kliešť sa máličko povytiahol, ale nepustil sa. Bol však lepšie vykývateľný. Odstránili sme ho kovovou pinzetou a následne sme miesto dezinfikovali. Bola príčinou, že nevyšiel, nesprávna značka mätového oleja? Alebo niečo iné?“ zamýšľa sa Barbora.

V každom prípade je pravdou, že na kliešťa by sa olej vôbec nemal kvapkať! Podľa odborníkov sa totiž začne dusiť a "vydávi“ obsah svojich útrob do rany. Zvyšuje sa tak riziko infekcie. Videozáznam sme poslali aj odborníčke na esenciálne oleje konkrétnej značky, ktorej olej bol použitý vo videu. "Radila som sa s ďalšími aromaterapeutmi,“ odpovedala po niekoľkých dňoch Martina Valníčková.

„S olejom Peppermint kliešť vyjde von,“ tvrdí. "Čo sa týka toho, či vypustí obsah svojich útrob do rany, je veľmi pravdepodobné, že to urobí pri použití akéhokoľvek oleja. Ale myslím si, že to sa stane, aj keď ho stlačíme pinzetou. Práve v tom je dobrý terapeutický esenciálny olej – dokáže totiž zároveň dezinfikovať. Problém by bol, ak by sa použil olej, ktorý kliešťa síce podráždi, ale nemá schopnosť vyčistiť ranu, napr. slnečnicový olej.“

Video sme ukázali doc. MUDr. Rastislavovi Maďarovi, PhD., ktorý je členom Európskej pracovnej skupiny pre kliešťovú encefalitídu. "Na videu je nižšie štádium kliešťa, tzv. nymfa, nie dospelý jedinec. Na nymfu stačí obyčajný namydlený a navlhčený tampón a za pár sekúnd je vonku. Stačí prejsť po jej povrchu niekoľkokrát z jednej strany na druhú. Ani olej nie je potrebný,“ vysvetľuje epidemiológ doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD.

"Dospelý kliešť sa v mieste prisatia zacementuje, ten sa rozhodne tak rýchlo neuvoľní. Navyše by sa mohol vplyvom oleja začať dusiť, a to môže viesť k vylúčeniu vyššej vírusovej nálože do tela človeka. Odborná verejnosť neodporúča kvapkať na kliešťa olej ani ho potierať masťou.“

Dôležitou súčasťou prevencie je kontrola po návrate z prírody. Deti i dospelí by si mali dôkladne prezrieť celé telo, vrátane odevom zakrytých častí a pokožky vlasov, každého kliešťa čo najskôr odstrániť pinzetou kývavým pohybom bez točenia – a ranu dezinfikovať jódovou tinktúrou či silnejším alkoholom.

Omnoho častejšie ako dospelé samičky kliešťa sa však vyskytujú menšie nymfy, ktoré na tele ľahko prehliadneme – predovšetkým vo vlasoch, v intímnej oblasti, v podpazuší. Starší ľudia bez okuliarov si ich ľahko popletú so znamienkom,“ pokračuje doc. MUDr. Rastislav Maďar.

„Neodhalená larva môže sať krv aj dva dni, než odpadne, dospelý kliešť dokonca dva týždne. Je však dobré pripomenúť, že k prenosu vírusu kliešťovej encefalitídy dochádza už po dvoch hodinách od prisatia infikovanej samičky kliešťa alebo nymfy.“

Ľudových receptov, ktoré majú odpudzovať kliešte, prípadne komáre, je mnoho. Hovorí sa o konzumácii cesnaku, vitamínov radu B, antihistaminík (lieky proti alergii). Domáci recept na repelent v spreji radí prevariť liter vody s lyžicou vínneho octu a v nej nechať vylúhovať balíček sušeného tymianu. Podľa ďalšieho receptu treba dať 40 voňavých klinčekov do fľaštičky klasickej francovky Alpa a nechať týždeň vylúhovať (minimálne však 24 hodín). Do výluhu možno pridať aj levanduľu zo záhrady. Toto všetko vraj komárom a inému hmyzu smrdí. Preliať do fľaštičky s rozprašovačom. Samozrejme, k dispozícii sú repelenty proti komárom a kliešťom známych značiek.

"Proti vírusovému ochoreniu kliešťovej encefalitídy je možné sa očkovať celoročne, teraz sa už väčšinou používa zrýchlená schéma s druhou dávkou o 2 týždne po prvej,“ podotýka doc. Maďar. Základné očkovanie pozostáva dohromady z troch dávok a po ukončení základného očkovania je potrebné preočkovanie jednou dávkou o 3 – 5 rokov. Prognóza prípadného ochorenia v podobe vírusovej encefalitídy sa zhoršuje so stúpajúcim vekom a pridruženými chronickými diagnózami. Proti lymskej borelióze očkovanie pre ľudí zatiaľ nie je k dispozícii.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Dobré zdravie #ako vybrať kliešťa #esenciálne oleje