Slovákom s chorým srdcom pomôže nový prístroj. Je prvým v strednej Európe

V bratislavskom Centre intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby CINRE pribudla pre pacientov nová sála, ktorá je vybavená jedinečným prístrojom. Angiografický systém ARTIS icono umožní vďaka špičkovej technológii a umelej inteligencii vyšetriť viac pacientov za kratší čas.

01.07.2020 15:00
CINFRE, umelá inteligencia, prístroj,... Foto:
Zákrok na srdcových tepnách v CINRE s pomocou prístroja ARTIS icono, s umelou inteligenciou.
debata (1)

CINRE je prvé zdravotnícke zariadenie v strednej Európe, v ktorom bude tento prístroj slúžiť pacientom.

Ochorenia srdca a obehovej sústavy patria medzi najsmrteľnejšie civilizačné ochorenia. Na Slovensku na ne každý mesiac zomrie okolo 2500 ľudí. Mnohým pacientom by pritom vedeli pomôcť špecialisti z najmodernejších medicínskych odborov, akým je aj intervenčná rádiológia. Umožňuje operovať pacienta cez malé vpichy v koži a cez cievy sa dostať na potrebné miesto v tele. Lekári sledujú operáciu počas zákroku na virtuálnom obraze, ktorý snímajú medicínske prístroje. Práve kvalita zobrazenia je vo veľkej miere faktorom pre úspešnosť a rýchlosť operačného zákroku.

„V našom centre ročne zoperujeme viac ako 4000 pacientov, z ktorých približne polovicu tvoria kardiointervencie, teda operácie na srdci a jeho tepnách. Mnohokrát ide o časovo náročné výkony, ktoré si vyžadujú používanie najmodernejšej zobrazovacej techniky. Aby sme mohli zvýšiť počet výkonov, ale aj ich kvalitu, rozhodli sme sa rozšíriť naše vybavenie o high-tech zariadenie ARTIS icono, ktoré predstavuje súčasnú špičku v zobrazovacích technológiách potrebných pre najnáročnejšie srdcové intervencie,“ hovorí MUDr. Ivan Vulev, priekopník intervenčnej rádiológie na Slovensku, ktorý vedie tím odborníkov v spoločnosti CIN­RE.

Prístroj je jedinečný najmä tým, že začal využívať umelú inteligenciu na stanovenie pracovných postupov pri terapeutických výkonoch. Lekárom umožňuje intuitívny pracovný postup a poskytuje im vysokú kvalitu zobrazenia. Je vybavený nadčasovými softvérovými riešeniami na komplexnú diagnostiku a terapeutické výkony srdca.

Moderná technológia umožňuje robiť zákroky za kratší čas, a tak pomáha viacerým pacientom. „Jeho vynikajúcou vlastnosťou je možné prepínanie medzi 2D a 3D zobrazovaním, kvalita obrazu a znížená požadovaná dávka žiarenia. Vďaka tomu, že C-rameno môže teraz vykonávať nové trajektórie pohybu, vyšetrované oblasti môžu byť teraz zobrazované prakticky bez artefaktov v 3D vizualizácii," hodnotí MUDr. Ivan Vulev.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #angiológovia #rádiologia #intervenčná kardiológia #CINRE