Aj komáre môžu prenášať závažné ochorenia

Klimatické zmeny a intenzívna medzinárodná doprava zapríčinili rozšírenie exotických druhov komárov, ktoré môžu prenášať pôvodcov závažných ochorení.

13.07.2020 11:00
komáre, komár Foto:
Ilustračná foto
debata (1)

Takými sú druhy komára tigrovaného, ktorý prenáša pôvodcov ochorení zika, dengue a chikungunya. V posledných rokoch sa tento komár rozšíril až do polovice Francúzska, odkiaľ vlani ohlásili prvý prípad zika infekcie, ktorá nebola importovaná, ale získaná priamo vo Francúzsku.

Na Slovensku bol prvýkrát identifikovaný komár tigrovaný v roku 2012, odvtedy sa však jeho výskyt zaznamenáva zriedka. Vyskytol sa aj v Českej republike, Rakúsku a Maďarsku. Na rozdiel od komára piskľavého, komár tigrovaný je aktívny najmä cez deň.

„Komár piskľavý je náš najznámejší druh komára, ktorý ľudí obťažuje najmä podvečer a nadránom. Môže prenášať pôvodcu západonílskej horúčky, ktorej prípady u ľudí boli zaznamenané v Českej republike, Rakúsku a Maďarsku. Ochorenie je podobné kliešťovej encefalitíde. V prípade oboch infekcií ide väčšinou o bezpríznakový priebeh. Príznaky ochorenia sú podobné chrípke, pridružiť sa môže vyrážka. Komplikáciou je zápal centrálnej nervovej sústavy, ľudovo povedané zápal mozgu. Najohrozenejšou skupinou sú starší ľudia a osoby s oslabenou imunitou, u ktorých môže mať infekcia fatálne následky. Na rozdiel od kliešťovej encefalitídy očkovanie proti západonílskej horúčke neexistuje“, konštatuje MUDr. Jana Kerlik z Odboru epidemiológie banskobystric­kého RÚVZ.

Ochrana proti komárom spočíva okrem iného aj v individuálnej ochrane pred poštípaním. V čase ich výskytu sa odporúča nepoužívať intenzívne osvetlenie, nosiť vhodný odev s dlhými rukávmi, nohavicami a ponožkami. Nepokryté časti tela chrániť repelentnými prípravkami, brániť vniknutiu komárov do miestnosti pužívaním sieťky na oknách a dverách.

V rámci prevencie treba likvidovať komáre a ich potencionálne liahniská. Dôležité je zabraňovať zadržiavaniu vody v nádobách ako črepníky, vedrá alebo krhly s vodou na balkónoch a záhradách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #komáre #ochorenia #kliešte #Zika #dengue #chikungunya