Zdravé srdce: Držte si hladinu cholesterolu pod kontrolou

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) patria medzi desať najčastejších príčin úmrtí na svete kardiovaskulárne ochorenia. Zvýšený cholesterol zohráva pri ochoreniach srdca nemalú úlohu. Pritom až 60 % ľudí nepozná svoju hladinu cholesterolu.

08.08.2020 06:00
srdce, cholesterol, infarkt, problémy,... Foto:
Hladina cholesterolu nad 5,0 mmol/l je ukazovateľom, že máte zvýšený cholesterol, a ten sa ukladá v stene tepien a upcháva ich. Neriešením tohto problému si môžete privodiť napríklad infarkt.
debata (1)

Na Slovensku to nie je inak. „Slováci najčastejšie zomierajú na srdcovo-cievne ochorenia. Trend je síce klesajúci, ale menej ako v okolitých krajinách. Choroby srdca a ciev postihujú až tretinu celkového počtu obyvateľstva. Stále neklesá počet nových infarktov a mozgových porážok,“ hovorí kardiológ a obezitológ Ivan Majerčák. Ako upozornil, až deväť z desiatich Slovákov má minimálne jeden rizikový faktor pre vznik nejakého kardiovaskulárneho ochorenia.

Medzi rizikové faktory, ktoré spôsobujú srdcovo-cievne ochorenia, patrí fajčenie, nadmerný príjem soli, vysoká hladina kyseliny močovej, vysoký krvný tlak, nadváha a obezita, nedostatok fyzickej aktivity a vysoká hladina cholesterolu. Alarmujúce je, že až 60 % Slovákov nepozná svoju hladinu cholesterolu a 85 % ľudí nešportuje aktívne aspoň 30 minút denne.

„Hladina cholesterolu nad 5,0 mmol/l je ukazovateľom, že máte zvýšený cholesterol, a ten sa ukladá v stene tepien a upcháva ich. Neriešením tohto problému si môžete privodiť srdcový infarkt a iné kardiovaskulárne ochorenia, na ktoré, ako už bolo spomínané, celosvetovo umrie dvakrát viac ľudí ako na rakovinu,“ upozorňuje doktor Majerčák.

Rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení nebolia a nemajú príznaky, preto ich ľudia ignorujú. A pritom choroby srdca a ciev postihujú až tretinu celkového počtu obyvateľstva.

Pokiaľ ide o liečbu, takmer polovica ľudí preferuje liečbu na prírodnej báze. Uchyľovať sa k liekom nemusí byť teda prvým krokom v boji proti cholesterolu. Niekedy stačí zmena životného štýlu, a teda zaradiť do svojho denného programu fyzickú aktivitu, znížiť energetickú hodnotu potravín (tuk a cukor) a zvýšiť príjem ovocia a zeleniny. Samozrejme, nefajčiť a obmedziť konzumáciu alkoholu i soli. Nezabúdať na dostatok spánku a relaxačné aktivity.

Cholesterol je tuková látka, ktorá tvorí ochranný obal všetkých buniek v tele. Podieľa sa na tvorbe viacerých hormónov, žlčových kyselín a vitamínu D. Približne dve tretiny cholesterolu si vytvorí váš organizmus sám v pečeni, len zvyšok dodávate stravou. Základnou funkciou cholesterolu je to, že pomáha telu uzdravovať sa, regenerovať a opravovať to, čo je poškodené. Cholesterol taktiež pomáha pamäti a je potrebný pre neurologické funkcie.

Ak sa hladinu cholesterolu nepodarí znížiť životosprávou a pohybom, pacienti musia užívať lieky. Do farmakologickej lieby patria najčastejšie predpisované lieky statíny.

Test: Ohrozujú vás vysoké hladiny cholesterolu?

Konzumujete minimálne trikrát do týždňa údeniny?

Dávate si po večeri trikrát do týždňa aspoň 2 dl vína alebo pol litra piva?

Máte v jedálnom lístku aspoň trikrát v týždni mäso?

Ovocie a zeleninu konzumujete iba výnimočne?

Máte nadváhu?

Jete často sladkosti?

Fajčíte?

Používate v domácnosti klasické maslo či masť?

Pijete len plnotučné mlieko a na varenie používate smotanu?

Málo sa hýbete?

Ryby jete raz do mesiaca alebo vôbec?

Zjete viac ako desať vajec týždenne?

Vyhodnotenie: Ak ste odpovedali súhlasne na 3 otázky, zvýšené hladiny cholesterolu vás neohrozujú. Ak bola vaša odpoveď súhlasná v 4 až 6 otázkach, začína vás cholesterol ohrozovať. Ak ste odpovedali áno na 7 až 9 otázok, zájdite radšej na preventívne vyšetrenie k lekárovi. Desať a viac súhlasných odpovedí znamená, že návštevu lekára určite nemáte odkladať a zmeňte spôsob života.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #test #cholesterol #srdcovo-cievne ochorenia #srdcové problémy