Vysoký cholesterol nebolí, môže však spôsobiť nemalé zdravotné komplikácie. Práve kardiovaskulárne ochorenia sú spojené so zvýšenými hladinami celkového cholesterolu. Ak ho máte nadbytok, ukladá sa v stene artérií a spôsobuje artériosklerózu – ochorenie tepien, pri ktorom sa obmedzuje prietok krvi, a teda môže dôjsť k infarktu. Tipy kardiológa a obezitológa Ivana Majerčáka a fyzioterapeuta a trénera Olivera Poóra vám pomôžu bojovať s vysokým cholesterolom.
Jedzte zdravé tuky – Pri nízkocholesterovej diéte sa nemusíte obávať živočíšnych tukov ako vajec, nízkotučných neúdených syrov, rybacieho „mastného“ mäsa alebo dokonca bravčovej masti. „Zdravým živočíšnym tukom sa nemusíte vyhýbať, ak je váš obvod pásu menej než polovica vašej výšky. Za zdraviu prospešné považujeme skôr rastlinné tuky, a to za studena lisované oleje, napríklad olivový, ľanový alebo konopný, ktoré používajte ako súčasť jedál, nie do varenia. Naopak, vyhýbajte sa margarínom a konzumáciu repkového a slnečnicového oleja obmedzte na minimum,“ radí kardiológ a obezitológ.
Majte stravovací plán – „Najväčšou chybou je, ak nemáte predstavu, čo budete na druhý deň jesť. Ľahko sa stane, že natiahnete interval medzi jedlami. Nízka hladina krvného cukru (inzulínu) vás nahovorí, aby ste si na obed kúpili dva kakaové croissanty s jogurtovým nápojom (543,6 + 186 = 729,3 kcal). Ak by ste si predchádzajúci večer pripravili napríklad grilovaný hermelín s batatovou kašou, váš energetický príjem by bol o polovicu nižší. Práve tento rozdiel je zodpovedný za tie 4 kg tuku okolo vášho pásu, ktoré ste pribrali v posledných rokoch, radí fyzioterapeut a tréner. Dodržiavajte pitný režim.
Prísun orechov a strukovín je dôležitý – Denný príjem orechov dokáže zázraky. Konzumujte mandle, vlašské alebo lieskové orechy. „Strukovinové jedlá by ste mali konzumovať raz týždenne a zo strukovín odporúčam výber červenej šošovice, cíceru, bôbu alebo fazule. Z orechov je najzdravšia voľba vlašský orech,“ odporúča doktor Majerčák.
Zabudnite na vyprážane jedlá – Čas grilovačiek je tu. Preto namiesto vyprážania voľte iné formy prípravy jedál – grilovanie, dusenie alebo pečenie. Zeleninu konzumujte ideálne v surovej forme.
Znížte prísun cukru – Ak už potrebujete osladiť, existujú aj iné náhrady. „Voľte radšej med, kvalitnú horkú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Nedajte sa pomýliť „hnedým cukrom“, má rovnako zlý glykemický index ako biely cukor. Nepríjemnou pravdou je, že my k životu „čistý biely ani hnedý cukor nepotrebujeme vôbec“, radí kardiológ a obezitológ.
Soľ nad zlato – V tomto prípade to však neplatí. Snažte sa obmedziť prísun soli. Aby malo jedlo aj nejakú chuť, soľ je lepšie nahradiť korením alebo bylinkami. Vaše telo sa vám odvďačí.
Konzumujte ryby a morské plody – Tie sú zdrojom „zdravých tukov“, ktoré sú pre vaše telo veľmi dôležité. Aspoň 2× týždenne si doprajte porciu tuniaka, lososa, makrely alebo inej ryby.
Nefajčite a znížte konzumáciu alkoholu na minimum – Ideálne nepožívajte alkohol vôbec. Tak nikotín, ako aj alkohol sú silné karcinogény a tie spôsobujú rakovinu.
Polotovary sú tabu – Strava by mala byť pestrá a ideálne by nemala pozostávať z polotovarov.
Ovocie a zelenina – Ideálna voľba namiesto chipsov k televízii. „Nielen pri hypolipidemickej diéte je dôležitá každodenná porcia zeleniny a ovocia. Počas koronakrízy ľudia vykúpili vitamín C, ale aj ten funguje v tele oveľa lepšie, ak zjeme denne porciu ovocia alebo zeleniny,“ upozorňuje kardiológ a obezitológ.
Raňajkujte a nevynechávajte jedlá počas dňa – Raňajky sú dôležitou súčasťou ľudského bytia. Ak neobľubujete raňajky, pripravte si niečo svieže ako napríklad chia pohár s ovocnou dreňou. „Najväčším omylom a chybou je vynechávanie jedál počas dňa pre ušetrenie kalórií,“ upozorňuje tréner a fyzioterapeut.
Nezabúdajte na aktívny pohyb – Ak je pre vás šport veľkou neznámou, začnite prechádzkami, tými môžete dokonca spáliť viac kalórií, a dokonca si športový návyk neznechutiť svalovicou. „Výhodou 60-minútovej prechádzky je, že spálite minimálne rovnaké množstvo kalórií ako za hodinu vo fitku. Ďalším plusom chôdze je, že pri nižšej srdcovej frekvencii spaľujete zásoby podkožného tuku. Pri náročnejších fyzických aktivitách spaľujete viacej glykogénu (krvného cukru), čo sa premietne do výraznejšieho pocitu hladu,“ hovorí Oliver Poór a Ivan Majerčák dodáva, že ak sa vám zdá hodina veľa, začnite postupne. Aj 30 minút rýchlej chôdze denne pri pulzovej frekvencii, keď ešte vládzete rozprávať, má význam.