- Skladovanie kuracieho mäsa. V prvom rade je dobré všimnúť si, kde sa kuracie mäso uchováva. Chladiaci box musí byť čistý a nepresahovať teplotu 4°C. Kuracie droby potrebujú teplotu ešte o stupeň nižšiu.
- Etiketa. Kľúčová časť, ktorá by mala obsahovať dátum trvanlivosti, informáciu o výrobcovi a krajine pôvodu. Vždy musí byť uvedený názov výrobku a presná adresa výrobcu. Podľa predpisov nie je spôsob chovu povinný údaj, ale je dobré vyberať si mäso, kde sa táto informácia nachádza.
- Akostná trieda. Hydina sa rozdeľuje do dvoch tried – A a B. U nás sa v posledných rokoch predáva prevažne vyššia trieda A. V každom prípade je dobré tento údaj skontrolovať. Hydina v akostnej triede A má trochu inú stavbu tela. Predovšetkým prsia sú dobre vyvinuté.
- Vôňa mäsa. Aj napriek tomu, že sa kuracie mäso najčastejšie predáva v plastových vaničkách a nie je možné ovoňať ho, aspoň pri pultovom predaji môžeme skontrolovať vôňu. Vôňa nám o kvalite a čerstvosti mäsa veľa napovie.
- Pozor na námrazu. Na povrchu nesmie byť kuracie mäso obalené námrazou. To naznačuje, že v minulosti už bolo rozmrazené.
- Voda vo vaničke. Ďalším ukazovateľom je vanička, v ktorej by sa nemalo nachádzať príliš krvavej vody. Povrch kuraťa je správne hladký, nie osliznutý.
- Farba mäsa. Čerstvé kura má v surovom stave ružovú farbu. Keď začína blednúť do siva, rozhodne ho nekupujte!
- Celková stavba kuraťa. Pri kontrole vzhľadu si všímame aj vrstvy tuku. Tá je na prsiach, chrbte a horných stehnách tenká a rovnomerná. Hydina musí byť neporušená, čistá a bez vyčnievajúcich zlomených kostí.
- Dátum spotreby. Tento údaj si vždy skontrolujte. To síce samo osebe nie je vždy najlepším indikátorom toho, či je surové kura čerstvé alebo nie, spoločne s ostatnými bodmi nám to však pomôže pri výbere.
- Uskladnenie po nákupe. Dôležité je aj to, ako s kuracím mäsom zachádzame už v našej kuchyni. Často je mäso balené do špeciálnej zmesi potravinárských plynov, do tzv. ochrannej atmosféry. To zaručuje zachovanie prirodzenej farby a kvality mäsa po dlhšiu dobu skladovania, napriek tomu je nutné balíček čo najskôr umiestniť do chladničky a dodržať dobu trvanlivosti. Ak ho zmrazíme, mäso nám v dobrej kvalite vydrží až 6 mesiacov.
Na čo si dať pozor pri kúpe kuracieho mäsa? Aj na námrazu a vodu vo vaničke!
V našom desatore je zhrnuté to najdôležitejšie, na čo si pri kúpe kuracieho mäsa dávať pozor.

© Autorské práva vyhradené