Na čo si dať pozor pri kúpe kuracieho mäsa? Aj na námrazu a vodu vo vaničke!

V našom desatore je zhrnuté to najdôležitejšie, na čo si pri kúpe kuracieho mäsa dávať pozor.

27.07.2020 06:00
kuracie stehná, rozmrazovanie Foto:
Čerstvé kura má v surovom stave ružovú farbu.
debata (2)
  1. Skladovanie kuracieho mäsa. V prvom rade je dobré všimnúť si, kde sa kuracie mäso uchováva. Chladiaci box musí byť čistý a nepresahovať teplotu 4°C. Kuracie droby potrebujú teplotu ešte o stupeň nižšiu.
  2. Etiketa. Kľúčová časť, ktorá by mala obsahovať dátum trvanlivosti, informáciu o výrobcovi a krajine pôvodu. Vždy musí byť uvedený názov výrobku a presná adresa výrobcu. Podľa predpisov nie je spôsob chovu povinný údaj, ale je dobré vyberať si mäso, kde sa táto informácia nachádza.
  3. Akostná trieda. Hydina sa rozdeľuje do dvoch tried – A a B. U nás sa v posledných rokoch predáva prevažne vyššia trieda A. V každom prípade je dobré tento údaj skontrolovať. Hydina v akostnej triede A má trochu inú stavbu tela. Predovšetkým prsia sú dobre vyvinuté.
  4. Vôňa mäsa. Aj napriek tomu, že sa kuracie mäso najčastejšie predáva v plastových vaničkách a nie je možné ovoňať ho, aspoň pri pultovom predaji môžeme skontrolovať vôňu. Vôňa nám o kvalite a čerstvosti mäsa veľa napovie.
  5. Pozor na námrazu. Na povrchu nesmie byť kuracie mäso obalené námrazou. To naznačuje, že v minulosti už bolo rozmrazené.
  6. Voda vo vaničke. Ďalším ukazovateľom je vanička, v ktorej by sa nemalo nachádzať príliš krvavej vody. Povrch kuraťa je správne hladký, nie osliznutý.
  7. Farba mäsa. Čerstvé kura má v surovom stave ružovú farbu. Keď začína blednúť do siva, rozhodne ho nekupujte!
  8. Celková stavba kuraťa. Pri kontrole vzhľadu si všímame aj vrstvy tuku. Tá je na prsiach, chrbte a horných stehnách tenká a rovnomerná. Hydina musí byť neporušená, čistá a bez vyčnievajúcich zlomených kostí.
  9. Dátum spotreby. Tento údaj si vždy skontrolujte. To síce samo osebe nie je vždy najlepším indikátorom toho, či je surové kura čerstvé alebo nie, spoločne s ostatnými bodmi nám to však pomôže pri výbere.
  10. Uskladnenie po nákupe. Dôležité je aj to, ako s kuracím mäsom zachádzame už v našej kuchyni. Často je mäso balené do špeciálnej zmesi potravinárských plynov, do tzv. ochrannej atmosféry. To zaručuje zachovanie prirodzenej farby a kvality mäsa po dlhšiu dobu skladovania, napriek tomu je nutné balíček čo najskôr umiestniť do chladničky a dodržať dobu trvanlivosti. Ak ho zmrazíme, mäso nám v dobrej kvalite vydrží až 6 mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kuracina #kuracie mäso #bezpečnosť potravín