Dovolenka a koronavírus. Ako ju ovplyvňuje nákaza?

Pandémia koronavírusu zásadne ovplyvnila letné dovolenky Slovákov. Tak ako v ostatných krajinách aj u nás sa uvoľňujú opatrenia a otvárajú hranice. Ak sa napriek odporúčaniam rozhodnete pre dovolenku v zahraničí, nemali by ste zabúdať na prevenciu. Čo robiť po návrate? Kto musí na test a do karantény?

01.08.2020 06:00
dovolenka, leto, more, rúško, ochrana,... Foto:
Keďže patríme celosvetovo ku krajinám s najnižším počtom nakazených, je rozumné a zodpovedné zostať toto leto na Slovensku.
debata (2)

Na hraniciach je opäť voľnejší režim, pribudli krajiny, ktoré sú bezpečné a po návrate z nich nie je povinná karanténa ani negatívny PCR test na ochorenie COVID-19. Ak ale prídete z menej bezpečnej krajiny, je povinná izolácia v domácom prostredí dovtedy, kým nedostanete negatívny výsledok testu.

„Je veľmi dôležité a vyzývam ľudí, aby boli v čase stále prebiehajúcej pandémie zodpovední voči sebe a okoliu a brali situáciu vážne. Pevne verím, že ak niekto príde z krajín, ktoré sa nenachádzajú v zozname takzvaných menej rizikových krajín v zmysle platného opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR, splní si povinnosť a prihlási sa na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva v SR, ktorý mu pomôže zorientovať sa v situácii, oboznámi ho s pravidlami domácej izolácie a zmanažuje testovanie na ochorenie COVID-19, ktoré je potrebné podstúpiť najskôr na piaty deň po príchode na Slovensko. Tento krok nám pomôže udržiavať si priaznivú epidemiologickú situáciu v krajine," uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Negatívny test nemusia mať deti do troch rokov. Domáca karanténa sa ale vzťahuje na všetkých členov domácnosti. Zároveň sa všetci, ktorí počas posledných 14 dní navštívili tzv. rizikovú krajinu a prídu na Slovensko, musia hlásiť aj svojmu ošetrujúcemu lekárovi, ktorý im vystaví péenku z dôvodu karantény.

„Ak sa u človeka po návrate zo zahraničia, bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prišiel, prejavia príznaky respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a oboznámiť ho s cestovateľskou anamnézou. Lekár následne určí ďalší postup diagnostiky a liečby. To isté platí aj pre osoby, u ktorých sa objavia príznaky respiračného ochorenia a vedia, že boli v kontakte s osobou, ktorá prišla zo zahraničia,“ dodal hlavný hygienik.

Rezort diplomacie zas odporúča všetkým občanom nachádzajúcim sa v zahraničí, aby využili možnosť dobrovoľnej registrácie na webovom sídle MZVEZ SR alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka. V prípade núdze je možné obrátiť sa na zastupiteľský úrad Slovenskej republiky akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa dovolenkár nachádza, alebo na Konzulárne informačné centrum/Diplo­matickú službu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (02 5978 5978).

Dovolenkujte zodpovedne

Pred výberom dovolenky by ste mali zvážiť:

  • nie všetky krajiny sú na tom rovnako dobre ako Slovensko. Sú krajiny, kde sa denne vyskytuje niekoľko sto až tisíc nových prípadov.
  • voľným cezhraničným pohybom sa zvyšuje šanca prenášania ochorenia,
  • z dovolenky môžu ochorenie priniesť domov vracajúci sa Slováci,
  • udržať si dobrý stav na Slovensku sa nám podarí len v prípade, ak nepodceníme stále pretrvávajúce nebezpečenstvo výskytu ochorenia v zahraničí a na cestách,
  • svedomitým výberom dovolenkovej destinácie robíme správnu vec.
  • Zoznam zdravotne bezpečných krajín nájdete na stránke https://korona.gov.sk v časti Karanténa a cestovanie. Pravidelne aktualizované informácie o obmedzeniach na hraniciach a podmienkach vstupu do jednotlivých krajín nájdete aj na stránkach ministerstva zahraničných vecí.

Dovolenka na Slovensku

Keďže patríme celosvetovo ku krajinám s najnižším počtom nakazených, je rozumné a zodpovedné zostať toto leto na Slovensku.

Tým, že zostaneme na Slovensku:

  • znížime možnosť cezhraničného šírenia ochorenia – a tým aj prípadné zavedenie opätovných striktných opatrení,
  • podporíme domáci cestovný ruch – aj od nás závisí prežitie mnohých slovenských podnikateľov a živnostníkov po mesiacoch krízy,
  • môžeme spolu s deťmi lepšie spoznať našu domovinu.
  • Ak sa rozhodnete pre dovolenku mimo Slovenska, pred odchodom sa informujte o vývoji situácie v súvislosti s COVID-19 v danej krajine. Zvážte všetky lokálne obmedzenia a pravidlá cestovania.
  • Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR ponúka zadarmo možnosť dostávať upozornenia (e-mailom, SMS alebo telefonicky) na vznik krízovej situácie, či na zmenu cestovných odporúčaní pre vašu destináciu.
Viac informácií nájdete na: korona.gov.sk

Čo robiť po príchode zo zahraničia

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
dovolenka, COVID-19, karanténa, leto Ilustračné foto.

Navštívili ste krajinu, ktorá nie je na zozname menej rizikových krajín?
Od 20. júla platí uvoľnený hraničný režim pre osoby pri návrate z: Austrálie, Belgicka, Cypru, Česka, Číny (tiež osobitné administratívne oblasti Hongkong a Macao), Dánska (vrátane samosprávneho územia Faerské ostrovy), Estónska, Fínska, Francúzska, Grécka, Holandska, Chorvátska, Írska, Islandu, Japonska, Južnej Kórey, Lichtenštajnska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Malty, Monaka, Nemecka, Nórska, Nového Zélandu, Poľska, Rakúska, Slovinska, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Španielska, Švajčiarska a Talianska.

Krajina nie je na zozname

Ak ste prišli z krajiny, ktorá nie je na zozname, po návrate sa bezodkladne nahláste telefonicky alebo e-mailom na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva.

Zotrvajte v domácej izolácii. Tá sa týka aj ľudí, ktorí s vami žijú v jednej domácnosti. Regionálny úrad verejného zdravotníctva vám zabezpečí test na ochorenie COVID-19 najskôr na piaty deň po príchode.

Ak je výsledok testu negatívny, domáca izolácia sa končí pre celú domácnosť.

Ak je výsledok testu pozitívny, izolácia trvá ďalej a treba sa riadiť pokynmi príslušného úradu.

Krajina je na zozname

Ak ste prišli z krajiny, ktorá je na zozname, nie je potrebné absolvovať test na ochorenie COVID-19, ani sa hlásiť na úrade verejného zdravotníctva.

Ak sa však u vás prejavia príznaky respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a oboznámiť ho s cestovateľskou anamnézou. Lekár následne určí ďalší postup diagnostiky a liečby. To isté platí aj pre osoby, u ktorých sa objavia príznaky respiračného ochorenia a vedia, že boli v kontakte s osobou, ktorá prišla zo zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #zodpovednosť #koronavírus #dovolenka na Slovensku