Zásah bleskom a prvá pomoc. Čo na búrku hovorí bača, pltník a záchranár?

Prudké búrky s bleskmi sú bežnou súčasťou leta. Správy o zásahu ľudí bleskom sa objavujú každoročne. Pred dvoma dňami zarezonovala správa z Moravy, že blesk zasiahol policajnú štvorkolku. Stáva sa to nielen v horách, ale aj na námestí, kúpalisku, dokonca v jaskyni. Ako uniknúť blesku a aká je prvá pomoc?

31.07.2020 06:00
blesk, Devín, obloha, búrka Foto:
Búrka nad Devínom v druhej polovici júla 2020.
debata (1)

Američan Roy Sullivan, lesný správca vo Virgínii, je podľa všetkého človekom, ktorého údajne najčastejšie na svete zasiahol blesk. Dohromady to bolo sedemkrát – prišiel o necht na nohe, mal popálené obočie, rameno, chytili sa mu vlasy – ale vždy to prežil. Je zapísaný aj v Guinnessovej knihe rekordov. Na Slovensku je mediálne najznámejší asi tragický prípad spred viacerých rokov zo Súľovských skál, keď blesk usmrtil ženu a jej dvojročného synčeka, otec bol v bezvedomí a vtedy 5-ročný preživší Matej utekal celé kilometre po pomoc. Zvláštnosťou bolo to, že rodina sa ukryla v navonok bezpečnej jaskyni, ale aj v tej sa odporúča nedotýkať sa počas búrky stien, dodržať odstup telo od tela a sadnúť si na niečo suché (plecniak, mikina).

Nadrogovaní? Nie, zasiahol ich blesk

Pri zásahu bleskom na človeka pôsobí tlaková vlna, elektrický prúd a teplo. Ťažko určiť, aká je šanca, že zásah bleskom človek prežije, časté sú totiž tzv. sekundárne zásahy, keď blesk trafí do stromu alebo do stožiara, pod ktorým sa osoba nachádza. Priamy zásah je štatisticky menej pravdepodobný a smrť človeka pri zásahu bleskom najčastejšie spôsobí zástava srdca a dýchania. Aj preto je v prvom rade dôležité zistiť stav životných funkcií – dýchania a činnosti srdca, okamžite privolať pomoc a v prípade potreby začať s oživovaním až do príchodu záchranky. Samozrejme, záchranca sa musí správať tak, aby sa sám nevystavil riziku. Ak je postihnutý človek po zásahu bleskom pri vedomí, šanca, že to prežije, je veľmi vysoká.

„V ten deň nás zavolali na výjazd. Dvaja mladí ľudia nájdení v parku. Asi nadrogovaní. Nekomunikujú, pozerajú do blba, očné zreničky rozšírené,“ píšu záchranári Dušan Kraus a Miriam Pištejová vo svojej knižke „100 príbehov záchranára“. Mladí ľudia ležali pod stromom, špinaví. Čo však bolo zvláštne, v rukách držali bedmintonové rakety. Naložili ich do auta, odmerali životné funkcie. Na otázky nereagovali, iba nechápavo hľadeli. Odrazu prichádza svedok udalosti. „Vedľa nich udrel blesk,“ vraví záchranárom. „Obaja išli k zemi.“ Na centrálnom príjme tomu lekár nechcel veriť. O chvíľu však zmenil názor, pretože obom sa na tele začali ukazovať tzv. bleskové mapky. Chlapec aj dievča museli ostať v nemocnici na pozorovanie. Niektoré zranenia sa totiž môžu ukázať až neskôr. Napríklad popáleniny vnútorných orgánov.

Aj deti by dnes už mali ovládať, ako sa správať počas búrky. V prvom rade vypnúť mobilný telefón, odložiť kovové veci vrátane retiazky či piercingu, dáždnika, udice, bicykla. Skryť sa pod prístreškom alebo bezpečne v aute (tzv. Farradayova klietka). V krajnom prípade si počas búrky na otvorenom priestranstve treba čupnúť na zem, rukami objať kolená a chodidlá držať čo najbližšie pri sebe, aby nevzniklo tzv. krokové napätie (telom vtedy prebehne elektrický prúd, aj keď blesk udrel desiatky metrov od vás). V skupine ľudí dodržovať rozstupy aj tri-štyri metre. "Do skupiny ľudí, ktorí sú pri sebe veľmi blízko, udrie blesk skôr ako do osamoteného človeka,“ upozornil v minulosti doc. MUDr. Viliam Dobiáš. Neopúšťať úkryt, kým nie je časový rozdiel medzi bleskom a hrmením 30 sekúnd (vzdialenosť búrky je vtedy 10 km).

Bača Jožo Červeň a jeho ovečky. Búrky sa obáva. Foto: Dávid Popovič, mystudio.sk
bača, Jožo Červeň, stádo, ovčiarstvo, ovce Bača Jožo Červeň a jeho ovečky. Búrky sa obáva.

Čo je to blesková mapa

„Búrka je nebezpečná. Koľké prípady sa už stali, že na salaši blesk pobil ovce! Vtedy sa obávate, to hej,“ povedal nám v rozhovore bača na Kysuciach Jozef Červeň opierajúc sa o drevenú palicu. „Pod stromy sa neschovávam, do nížiny so stádom treba rýchlo dole zísť!“ dodal. Dlhoročný pltník na Dunajci Ondrej Kalis na tému búrka hovorí: „Nuž, musíme sledovať počasie a predpoveď. Ak sa schyľuje k búrke, plťou na rieku nevyrážame. Ak by nás búrka nečakane zastihla na trase, veľa toho, čo sa dá urobiť, neostáva. Všade navôkol, popri brehu rieky sú stromy. Musíme sa dostať po rieke čo najrýchlejšie nadol, do Lesnice, kde sa dá ukryť v bufete. Všetci na plti si rozhodne musia vypnúť mobilné telefóny. Plť je drevená, zo smreka, aj pádlo v ruke mám drevené, takže…“

Ak ste svedkami zásahu človeka bleskom, skontrolujte postihnutému tep a dýchanie a v prípade potreby začnite s resuscitáciou. Na ošetrenie popálenín a ľahších poranení bude čas neskôr. „Pri zásahu bleskom môžu vzniknúť popáleniny aj zlomeniny,“ dodáva záchranár Dušan Kraus z Bardejova. „Blesk často vytvára na tele postihnutého tzv. bleskovú mapu, ktorá pripomína vzor rozvetveného stromu.“ Časť ľudí vzdialenejších od miesta úderu môže zasiahnuť tlaková vlna. Spadnú na zem, sú otrasení, ohlušení, v šoku, ale môžu a nemusia byť zranení.

Ako sa správať počas búrky

  • v prvom rade vždy vypnite mobilný telefón a vložte ho do stredu batoha
  • zložte si retiazku, piercing, iné kovové ozdoby a zbavte sa kovových predmetov (dáždnik, udica, turistické palice, bicykel…)
  • čo najrýchlejšie opustite vrcholky hôr
  • nezdržiavajte sa na otvorenom priestranstve (blesk už zabil aj futbalistu počas zápasu)
  • v krajnom prípade si na otvorenom priestranstve čupnite, objímte kolená a chodidlá držte čo najbližšie pri sebe
  • snažte sa nájsť prístrešok, horskú chatu alebo sa ukryť v aute (stan neposkytuje ochranu pred bleskom), bezpečná zóna by mala byť aj v okolí stavby s bleskozvodom do okruhu, ktorý sa rovná výške stavby

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #prvá pomoc #blesk #zásah bleskom #resuscitácia