Časy prerábania ľavákov na pravákov sú dávno preč

Odborníci zdôrazňujú, že ľavorukosť nie je chyba a v škole sa nemá vnímať ako zvláštnosť. Dnes je Svetový deň ľavákov. Časy, keď ich nasilu "prerábali" na pravákov, čo niekedy viedlo až k zajakavosti, sú preč.

13.08.2020 06:00
škola, žiak, pero, písanie Foto:
Ľavák by mal v lavici vedľa praváka sedieť vždy naľavo.
debata (7)

Prvé náznaky uprednostňovania jednej či druhej ruky sa objavujú medzi prvým až piatym rokom života, s priemerom vo veku troch rokov, tvrdia psychológovia. U dievčat sa obyčajne stranové preferencie objavia omnoho skôr ako u chlapcov. Dominanciu ruky diagnostikuje pri vyšetrení špeciálny pedagóg. Ak nie je ruka vyhranená, je potrebné ukladať pomôcky do stredu pracovnej plochy dieťaťa (lyžicu, ceruzku, pastelky), aby dospelý dieťaťu nepodsúval nesprávnu dominantnú stranu.

S nástupom do školy by však v každom prípade dieťa malo mať vyhranenú lateralitu. Inak je nevyhnutné navštíviť špeciálneho pedagóga, ktorý podľa výsledkov vyšetrenia navrhne používanie vhodnejšej ruky. Jestvujú na to rôzne testy. Približne u 1–2 % populácie sa však lateralita nevyhraní po celú dobu života a sú „obojrukí“. Ak je však dieťa vyslovene obojruké, špeciálni pedagógovia odporúčajú prikloniť sa k pravej ruke a častejšie ju používať.

Ako by vyzeral svet, keby nežili významní ľaváci? Leonardo da Vinci, Michelangelo, Isaac Newton či Marie Curieová, Mark Twain. Ľavákov bolo v histórii ľudstva logicky podstatne menej ako pravákov. Veď ich je 10 %. Mnohí navyše ľaváctvo nepriznali, keďže boli diskriminovaní. Upaľovali ich ako bosorákov, odmietali sa s nimi sobášiť, priväzovali im ľavú ruku za chrbát alebo ich bili, keď ňou chceli písať. Slovo ľavý malo v mnohých jazykoch aj nelichotivý význam. Z latinského sinister označujúceho pojem ľavý, sa v románskych jazykoch odvodilo slovo zlovestný, zatiaľ čo zo slova dexter označujúceho pojem pravý, vzniklo slovo zručný. V gréčtine označuje slovo skaios ľavú ruku, ale aj zlé znamenie. V nemčine slovo links znamená ľavoruký aj slabosť, anglické left znamená nechať a opustiť. V ázijských či arabských krajinách sa ľavá ruka považuje za nečistú, utiera sa ňou zadok.

Pri nástupe do školy je dôležité u malého školáka korigovať najmä chybný úchop pri držaní pera, pretože ten spôsobuje bolestivosť ruky pri písaní, jej únavu, vedie ku škaredému písmu, ale dieťa aj stresuje. Našťastie, dnes už dostať bez problémov kúpiť písacie pomôcky pre ľavorukých a existujú aj portály, ktoré sa špecializujú na predaj pomôcok pre ľavákov – predovšetkým perá, nožnice, pravítka, v kuchyni sú to napríklad škrabky na zemiaky, nože, otvárače na konzervy či vývrtky. Ľavák by mal v lavici vedľa praváka sedieť vždy naľavo, a ak je ľavákov v triede viac, je výhodnejšie posadiť ich za sebou alebo spoločne do jednej lavice pre ľahšiu orientáciu v manuálnych činnostiach.

Ťažkosti ľavákom niekedy spôsobuje sklon písma. Ľaváci majú tendenciu písať stojato. Učitelia prváčikov by nemali nevyhnutne trvať na ležatom písme so sklonom doprava. Na lavici v škole by ľavák mal mať zošit naklonený „z kopca“ (opačne ako pravák) alebo ho mať rovno. Ľavoruké deti by mali tiež používať špeciálny zošit, ktorý má vzory písmen vytlačené na pravej strane. Dôležitou podmienkou pre správny rozvoj techniky písania sú vhodné pomôcky na písanie (pre ľavorukých).

Dobrá správa je tá, že pri ťukaní do mobilu a počítačovej klávesnice ľaváci hendikep nemajú a mnohí ľavorukí ovládajú počítačovú myš pravou a príbor držia rovnako ako praváci. Platí to aj pre ľavorukú dcéru autorky tohto článku, ktorá aj na gitare hrá ako praváčka – hmatník má v ľavej ruke a vybrnkáva pravou. Iba píše a polievkovú lyžicu drží v ľavej. „Prekliatím sú jedine pravácke nožnice,“ tvrdí.

Ostatní členovia radu primátov môžu byť ľaváci... Foto: Katarína Fulajtárová
opica, mláďa, Srí Lanka Ostatní členovia radu primátov môžu byť ľaváci alebo praváci a pomer medzi nimi je zhruba rovnaký.

Je zaujímavé, že spomínaný 10 % podiel ľavákov sa týka iba ľudí. Ostatní členovia radu primátov môžu byť ľaváci alebo praváci a pomer medzi nimi je zhruba rovnaký. Predpokladá sa, že dominancia pravákov u ľudí súvisí s tým, že fungovanie jazyka je ovládané ľavou hemisférou mozgu. Ľaváci si zaistili prežitie v rámci evolúcie vďaka momentu prekvapenia v boji zblízka. Jednoducho, väčšina ľudí očakáva útok pravou rukou a nie je taká obratná pri odrážaní útokov zľava. Keby sa však priveľa ľudí stalo ľavákmi, výhoda neočakávaného by sa iste znížila. Ľaváci sa preto tešia výhode pri športoch ako tenis, bejzbal či kriket, ich hra sa ťažšie odhaduje, lebo tu zohrávajú úlohu iné uhly.

Chris McManus tvrdí vo svojej knihe Pravá ruka, ľavá ruka to, že ľaváci majú priemerne väčšiu mozgovú variabilitu ako praváci. Ich mozog má vrodený sklon k odlišnosti, čo je ďalší dôvod na to, že narúšajú status quo. Posilňuje to skutočnosť, že musia fungovať vo svete, ktorý im nesedí. Používanie otváračov na konzervy, nožníc či kotúčových píl môže navonok vyzerať ako prekážka, no myseľ ľavákov sa pri tom cvičí. Tak im držme palce!

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #písanie #ľavák #držanie pera #pravák #lateralita #správny úchop