Pri artróze pomáha prevencia. Aj zdravá strava

Hovorí sa o nej ako o jednej z civilizačných chorôb, na vzniku ktorej sa podieľa životný štýl. Najčastejšie napáda veľké kĺby, krížovú časť a niektoré malé kĺby rúk.

10.09.2020 06:00
žena, bolesť, lakeť, kĺb, artróza Foto:
Keďže príčiny jej vzniku nie sú úplne známe, neexistuje zatiaľ presne cielená liečba, ktorá by viedla k úplnému uzdraveniu.
debata

Opotrebovanie chrupavky a následné poškodenie kĺbu je proces, ktorý sa začína už po dvadsiatom roku života. Aj keď je jej výskyt do tridsiatky nízky, po šesťdesiatke ju má takmer 70 percent ľudí. Kým do 45 rokov postihuje častejšie mužov, po 54. roku sú to, naopak, ženy. Tie však mávajú postihnuté viaceré kĺby. Ochorenie je zákerné v tom, že v počiatočných štádiách je bezpríznakové.

Artróza sa začína zanikaním kĺbovej chrupky. Tá sa v organizme vyskytuje všade tam, kde je potrebné zachovať pevnosť a pružnosť tkanív. Chrupka je veľmi hladká, má malé trenie, je „zdrojom bezbolestnej chôdze“, ale jej schopnosti rastu a obnovy sú vekom obmedzené.

Príznaky:

  • bolesť typická pri zvýšenej záťaži či pohybe, so zhoršovaním stavu sa bolestivosť zvyšuje
  • stuhnutosť najmä pri vstávaní z postele, kresla či pri zmene polohy tela
  • opuch kĺbu je sprievodným javom zápalovej komplikácie
  • obmedzená funkcia kĺbu najmä pri pohybe
  • v pokročilom štádiu je kĺb deformovaný

Príčiny:

Všeobecné: obezita, nadmerné zaťažovanie príslušných kĺbov, dedičnosť, cukrovka

Lokálne: jednostranné zaťažovanie; šport, pri ktorom sú namáhané určité kĺby; úraz či iné traumy kĺbu

Väčšinou postihuje veľké kĺby – kolenné, bedrové a ramenné.

Môže sa však vyskytnúť aj v malých kĺboch rúk a v krížoch.

Diagnostika

  • zistenie anamnézy (bolesti, rodinné zaťaženie, celkový zdravotný stav)
  • prehmatanie a objektívne skúmanie kĺbu
  • skúmanie okolia kĺbu, či nedošlo k zápalu
  • röntgen, prípadne iné zobrazovacie vyšetrenia (ultrazvuk, magnetická rezonancia)

Liečba

Keďže príčiny jej vzniku nie sú úplne známe, neexistuje zatiaľ presne cielená liečba, ktorá by viedla k úplnému uzdraveniu. Ide zvyčajne iba o spomalenie procesu, o zlepšenie celkového stavu kĺbovej výživy a fyzioterapiu.

V pokročilom štádiu ochorenia sa pristupuje k operácii.

Lekári odporúčajú užívanie analgetík.

Rehabilitácia – odporúčajú sa svalové cvičenia zahŕňajúce posilňovacie cviky príslušných svalov, masáže, elektroterapia, magnetoterapia, liečba teplom či chladom.

Rehabilitáciu je dobré doplniť vhodným športom – plávaním, chôdzou, bicyklovaním a podobne.

Pri rehabilitácii sú vhodné svalové cvičenia, masáže, elektroterapia, magnetoterapia, liečba teplom či chladom.

Pomáha aj príroda

Pŕhľavové listy znižujú potrebu zvyčajných analgetík. Jednu polievkovú lyžicu sušených pŕhľavových listov treba zaliať šálkou vriacej vody, nechať 10 minút lúhovať a piť tri šálky denne.

Ľudia s artrózou majú zvýšenú potrebu vápnika a vitamínov C, E, B1, B6 a B12. Odporúča sa strava bohatá na zeleninu, ovocie, celozrnné obilniny, odporúča sa konzumácia rýb. Vitamín E sa nachádza v oleji z obilných klíčkov, olivách, v celých zrnách, zelenej listovej zelenine, vo vajíčkach, v avokáde, B1 v kvasniciach, slnečnicových jadrách, maku, ovsených vločkách a podobne, B6 v pohánke, pšeničných klíčkoch, tekvici či ružičkovom keli.

Ilustračné foto.

Desať tipov, ako sa stravovať:

Ideálne je jesť 5-krát denne ovocie a zeleninu.

Uprednostnite čerstvé domáce sezónne produkty.

Tepelne upravujte potraviny tak, aby nestrácali výživné látky, pričom minimálne polovicu dennej stravy by mala tvoriť surová strava.

Aspoň dvakrát do týždňa jedzte morské ryby.

Obmedzte jedlá z bielej múky, jedlá s obsahom cukru a priemyselne spracované polotovary.

Z olejov používajte rastlinné za studena lisované s vysokým podielom nenasýtených mastných kyselín, napríklad Omega-3.

Obmedzte na minimum pitie kávy.

Znížte príjem bielkovín z mäsa a údenín.

Dbajte na bohatý prísun vitamínov, ktoré pôsobia ako antioxidanty (A, C, E, kyselina listová).

Vypite počas dňa dva až tri litre tekutín.

Ilustračné foto.

Odporúčané potraviny:

  • Losos a mastné ryby.
Ilustračné foto.
  • Zelená listová zelenina, paprika, brokolica (obsahujú veľa antioxidantov, ktoré pomáhajú chrániť kĺby).
  • Šťava z granátového jablka (toto perzské ovocie má protizápalové účinky a veľa antioxidantov, denne stačia 2 až 3 lyžice neriedenej šťavy).
  • Ananás (bromelín, enzým prítomný v tomto ovocí zmierňuje zápal) – vhodný je pohár tejto šťavy denne.
  • Kurkuma, ďumbier, klinčeky (zmierňujú bolesť a opuchy, okrem toho obsahujú antioxidanty, ktoré sú dôležité pri spomaľovaní poškodenia chrupaviek a kostí vyvolaného artrózou).
  • Zelený čaj, cibuľa, bobuľové ovocie, paradajková šťava, citrusové ovocie (kvercetín v nich obsiahnutý funguje ako silný protizápalový prostriedok).
  • Z ovocia sú vhodné aj jablká, kivi, nektárinky, broskyne, slivky, višne a melón. Naopak, zdravotný stav môže zhoršiť sušené ovocie.
  • Oriešky a semienka: mandle, kešu, píniové oriešky, slnečnicové a tekvicové semienka, vlašské a lieskové orechy. Vyhnite sa arašidom a soleným orechom.
  • Pri olejoch uprednostnite olivový, repkový a ľanový olej.
  • Mliečne výrobky a vajcia: dve vajcia týždenne, nízkotučné mlieko a mliečne produkty ako cmar, biely jogurt, tvaroh.

Čomu sa vyhýbať:

  • Rastlinným olejom, mastnému mäsu, mliečnym výrobkom s vysokým obsahom tuku.
  • Spúšťačom alergie – napríklad mliečnym výrobkom, kukurici, pšenici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #artróza #bolesť kĺbov