Základné pravidlá prevencie proti vysokým teplotám

Či ste mladý alebo starý; doma, vonku alebo v práci, pozor si musí dávať každý a všade. Ako sa vyhnúť dehydratácii, úpalu alebo naopak zápalu?

22.08.2020 15:00
dieťa, pitie, pitný režim, palec hore Foto:
Pre deti je na uhasenie smädu najlepšia čistá voda.
debata

Dodržiavajte pitný režim, aj keď necítite smäd

  • Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. V horúčavách obmedzte nápoje s obsahom cukru, chinínu, kávu i alkohol. Ideálna je obyčajná voda. Pite pravidelne, v menších dávkach, nie ľadové, skôr vlažné nápoje. Potreba pitia rastie nielen v závislosti od vonkajšej teploty, ale aj od telesnej aktivity a zdravotného stavu. Najmä u detí dbajte na to, aby pili pred, počas i po fyzickej námahe. Vodu pite aj vtedy, keď smäd necítite.
  • Pre deti je na uhasenie smädu najlepšia čistá pitná voda, môžete ju striedať s neperlivými minerálnymi vodami a nesladenými ovocnými či bylinkovými čajmi. Množstvo vody, ktoré detský organizmus potrebuje, závisí aj od veku a hmotnosti. U novorodenca sa pohybuje od 60 do 100 ml na kilogram hmotnosti, u batoľaťa 120 ml/kg, u dieťaťa v predškolskom veku je to 100 ml/kg, v školskom veku 70 ml/kg, neskôr sa odporúča za 24 hodín vypiť cca 50 ml na kilogram hmotnosti.
  • Mimoriadne dôležité je dodržiavanie pitného režimu pre seniorov. Ich organizmus obsahuje menej tekutín, orgány pracujú pomalšie a nedokážu vylučovať tekutiny spoločne s odpadovými látkami. Dennú dávku – približne 1,5 až 2 litre tekutín – by si mali rovnomerne rozložiť počas celého dňa. Najvhodnejšia je čistá pitná voda, pri výbere minerálnych vôd venujte zvýšenú pozornosť obsahu sodíka. Starší ľudia veľmi často trpia na vysoký krvný tlak a obsah sodíka vo vode by im mohol stav zhoršiť. Vo vyššom veku je dôležitý aj príjem vitamínov, ktoré môže senior dostať priamo v nápoji. Vhodné sú nesladené ovocné šťavy alebo džúsy bez chemických prísad, ktoré je dobré zriediť vodou.

Chráňte si hlavu vhodnou pokrývkou

  • Letné oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb. Syntetické materiály nie sú vhodné, pretože neumožňujú odparovanie potu. Pozor na zvýšenú fyzickú námahu – robievajte si častejšie prestávky v tieni a v čase medzi 11. až 15. hodinou sa na slnku nezdržiavajte.
  • V horúčavách nepodceňte riziko úpalu. Najmä u detí a seniorov je potrebné chrániť sa v exteriéri vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a ochranným krémom s vysokým ochranným faktorom proti UV žiareniu. Úpal vzniká intenzívnym priamym slnečným žiarením na nechránenú hlavu a zátylok. Prejavuje sa zvýšenou telesnou teplotou, bolesťami hlavy, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom a nevoľnosťou. Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať slnečnému žiareniu.

Tienenie, vetranie, klimatizácia

  • Domovy a pracoviská zabezpečte pred prenikaním priamych slnečných lúčov cez okná tienením, napríklad žalúziami alebo roletami. Zvýšený pohyb vzduchu zabezpečte vetraním.
  • Pri používaní ventilátorov je potrebné ich umiestniť a nasmerovať mimo zamestnancov. Prúd vzduchu dlhší čas nasmerovaný do tváre prispieva k zápalom očí, uší, dutín, k bolestiam zubov a ďalším zdravotným problémom. Priestory je vhodnejšie skôr vetrať ako klimatizovať, ak je to možné.
  • Pri použití klimatizácie dbajte na prísny režim čistenia podľa pokynov výrobcu – vzhľadom na aktuálnu situáciu je mimoriadne vhodná aj jej zvýšená dezinfekcia. Udržujte v čistote klimatizačnú jednotku, filtre a vzduchové prieduchy. Výparník klimatizačnej jednotky dezinfikujte častejšie. Správnou údržbou klimatizácie predchádzate tomu, aby bola zdrojom patogénov v priestore.

Kúpte sa bezpečne

  • Z pohľadu kvality vody na kúpanie je najbezpečnejšie navštevovať oficiálne prevádzkované prírodné a umelé kúpaliská, ale aj vybrané prírodné vodné plochy bez prevádzkovateľa. Miestne príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva na prírodných vodných plochách bez prevádzkovateľa monitorujú kvalitu vody a na prevádzkovaných kúpaliskách kontrolujú kvalitu vody aj dodržiavanie ďalších povinností vyplývajúcich z platnej legislatívy.
  • Pred návštevou kúpalísk s povolenou prevádzkou sa informujte o ich aktuálnom stave. Aktuálne výsledky kontrol uverejňuje počas letnej kúpacej sezóny pravidelne v týždňových intervaloch (vždy v piatok) Úrad verejného zdravotníctva SR na svojom webe.
Zdroj: odbor hygieny životného prostredia, odbor hygieny detí a mládeže, referát komunikačný ÚVZ SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #pitný režim #vysoké teploty