Ochrana detí pred slnkom je dôležitá, môže hroziť aj rakovina

Napriek mnohým benefitom môže byť slnko aj škodlivé, ak ste mu vystavení pridlho. Poznáte skratky UVA, UVB a UVC? Čo spôsobujú tieto zložky slnečného žiarenia?

22.08.2020 06:00
dieťa, klobúk, slnečné okuliare, opaľovací... Foto:
Podľa WHO má vystavenie UV žiareniu v detstve neskôr vplyv na vznik rakoviny kože.
debata

Nadmerné vystavenie detí ultrafialovému žiareniu je jednoznačne nebezpečné a môže mať následky. „Slnko je zdrojom života na zemi a slnečné žiarenie je nevyhnutné pre mnoho životne dôležitých pochodov. Blahodarne pôsobí na psychiku a pozitívne tiež ovplyvňuje niektoré kožné choroby, pomáha v koži vytvárať dôležitý vitamín D potrebný pri správnom metabolizme kostí, pri správnej stavbe a raste zubov, prevencii osteoporózy, vstrebávaní vitamínu A. Je tiež nevyhnutný v tehotenstve, v starobe, počas dojčenia. Slnenie má však aj svoje nezanedbateľné riziká,“ konštatuje vedúca odboru hygieny banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva docentka Katarína Slotová.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie vystavenie UV žiareniu v detstve a počas dospievania sa javí ako príčinný faktor vývoja melanómových a nemelanómových rakovín v neskoršom veku. Dôležitými rizikovými faktormi sú popáleniny v mladosti a aj celkové vystavenie UV žiareniu v priebehu života. Znížiť vystavenie detí UV žiareniu a tým aj zvýšiť prevenciu rozvoja melanómu kože je možné niektorými jednoduchými opatreniami.

Hlavný dôraz sa kladie na výchovu a zvyšovanie povedomia rodičov detí, detí a mladých ľudí, aby obmedzili pobyt na slnku tak, že nebudú vystavení slnečnému žiareniu počas hodín, keď je žiarenie najintenzívnejšie, a to asi dve hodiny pred poludním a dve hodiny po poludní. Nosenie slnečných okuliarov, klobúka a trička či rešpektovanie individuálneho kožného fenotypu – to sú ďalšie jednoduché, ale účinné opatrenia na znižovanie vystavenia detí UV žiareniu a tým aj na znižovanie rizika poškodenia kože vrátane rozvoja nádorových ochorení.

Poznať tieto riziká znamená poznať, čo vlastne slnečné žiarenie je a ako pôsobí na ľudský organizmus. Ide o elektromagnetické vlnenie, obsahujúce niekoľko zložiek s rôznym biologickým účinkom, hlavne ultrafialové (UV) žiarenie, viditeľné svetlo a infračervené lúče. Pre človeka má najväčší význam UV zložka slnečného žiarenia (podľa vlnovej dĺžky sa delí na UVA, UVB a UVC žiarenie).

„UVA zložka slnečného žiarenia s najdlhšou vlnovou dĺžkou prechádza ozónovou vrstvou kompletne. Jej dlhodobé pôsobenie podporuje tvorbu voľných radikálov, ktoré napádajú membrány buniek a tým spôsobujú elastoidnú degeneráciu kože s následnými prejavmi predčasného starnutia kože. UVB žiarenie je ozónovou vrstvou pohlcované asi z 50 %. Spôsobuje hnedé sfarbenie kože efektom neskorej pigmentácie. Nadmerná dávka UVB žiarenia spôsobuje začervenanie kože, spálenie pokožky, narušenie DNA buniek a tým aj zvyšovanie rizika vzniku zhubného ochorenia kože. UVC žiarenie s najkratšou vlnovou dĺžkou – životu na Zemi najškodlivejšie, by pri prechode ozónovou vrstvou atmosféry malo byť celkom absorbované atmosférou,“ približuje poznatky o slnečnom žiarení docentka Slotová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #melanóm #ochrana pred slnkom