Komárie bodnutie môže spôsobiť nepozornosť aj nespavosť

Komáre sú človekom vnímané ako obťažujúci hmyz znižujúci náš životný komfort, a to aj pri miernom premnožení. Veľké množstvo bodnutí vyvoláva u ľudí nervozitu, zníženie sústredenosti, nepozornosť, nespavosť či podráždenosť.

21.08.2020 11:00
repelent, prevencia, ochrana, nohy Foto:
Komáre a kliešte sú najznámejším hmyzom, ktorý môže spôsobiť vážne ochorenia.
debata (1)

Zo zdravotného hľadiska ide o mikroporanenia a inokuláciu – vpravenie výlučkov slinných žliaz do ľudského tela. Samotné bodnutie vyvolá lokálnu imunitnú reakciu, ktorú vnímame ako bolesť, pálenie, svrbenie, sčervenanie a opuch. Normálna imunitná reakcia sa môže u niektorých osôb zmeniť na alergickú reakciu.

Komáre najviac útočia ráno (hodinu pred a hodinu po východe slnka) a večer (hodinu pred a hodinu po západe slnka). V lesoch a pri zamračenej oblohe napádajú ľudí a zvieratá v priebehu celého dňa. Pri kalamitnom výskyte pôsobia vonku obťažujúco aj celých 24 hodín. Za kalamitu je považovaný taký výskyt, keď je možné zaznamenať niekoľko desiatok – slabá kalamita, alebo niekoľko stoviek – silná kalamita, útokov na jedného človeka počas jednej minúty.

Komáre a kliešte sú najznámejším hmyzom, ktorý môže spôsobiť vážne ochorenia. Na Slovensku ale máme aj menej známe druhy, ktoré nám môžu znepríjemniť život. „Znepríjemniť život nám môžu aj simulky a ovady. Z hľadiska prenosu ochorení sme zistili, že riziko predstavuje aj druh lesnej drozofily Phorica variegata, ktorá prenáša očné červy – Thelazia callipaeda vyskytujúce sa u nás zatiaľ len u psov a iných mäsožravých zvierat,“ hovorí Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

„Komáre sú prenášače širokého spektra patogénov, ktoré ohrozujú zdravie ľudí a zvierat. U nás je to najmä Západonílsky vírus (West Nile virus), Usutu vírus a červy z rodu Dirofilaria. Väčšina prípadov spôsobených vyššie spomínaným Západonílskym vírusom je bezpríznaková, prípadne sa prejaví ako chrípka. U starších ľudí, prípadne ľudí s oslabenou imunitou sa môže ochorenie vyvinúť do závažnejšej neuroinváznej formy a v komplikovanejších prípadoch môže skončiť aj smrťou pacienta. Počet fatálnych prípadov v porovnaní s celkovým počtom infikovaných je však nízky,“ vysvetľuje doktorka Čabanová.

Existuje nejaký účinný spôsob ochrany pred hmyzom? Podľa doktorky Čabanovej sú účinné repelenty a odev s dlhými rukávmi. Vo vnútorných priestoroch pomáhajú sieťky na okná a napomôcť môže aj klimatizácia. „Vo vonkajšom prostredí a v okolí obydlí vieme komáre regulovať aj pomocou CO2 pascí, vonkajších moskytiér a tým najdôležitejším je eliminácia liahnísk komárov, ktoré predstavuje akákoľvek vodná plocha – sudy s vodou, kvetináče, odkvapy, kanál, vrchnáčik od plastovej fľaše. Túto vodu treba prekrývať, vylievať alebo nádoby pravidelne čistiť. Pitie piva ako ochranu pred komármi neodporúčam,“ dodala Viktória Čabanová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #komár #bodnutie hmyzom #štípanec