Spotené a páchnuce nohy? Ocot!

Spotené a zapáchajúce nohy, vlhké ponožky v topánkach a s tým súvisiaci vyšší výskyt rôznych plesňových ochorení na chodidlách a medzi prstami. Čo s tým?

27.08.2020 06:00
smrad, pach, puch, Foto:
Zápach nôh vzniká pri rozklade potu uvoľňovaného z potných žliazok a ,,vďaka" činnosti baktérií, čo spôsobuje charakteristický zápach ,,zrejúceho syra".
debata (1)

Ľudské chodidlo vyprodukuje denne až päť decilitrov potu. Na pokožke spodnej časti nôh sa nachádza zhruba 400 potných žliazok na štvorcový centimeter. To je viac než na akejkoľvek inej časti nášho tela, napríklad na chrbte je ich asi 7-krát menej. Zápach nôh vzniká pri rozklade potu uvoľňovaného z potných žliazok a „vďaka“ činnosti baktérií, čo spôsobuje charakteristický zápach „zrejúceho syra“. Medzi ďalšie príčiny zápachu nôh patrí stres, poranenie, státie na nohách po celý deň, nosenie rovnakej obuvi bez pravidelného striedania, nedostatočná osobná hygiena, hormonálne zmeny (u dospievajúcich a tehotných žien) a takisto mykotické ochorenia.

Nosenie vzdušnej obuvi je veľmi rozumné, pre potivé nohy je však nepostačujúce. „Ako ďalšiu formu ochrany odporúčam aj používanie hygienických vložiek do topánky, mať niekoľko párov na výmenu a každý deň či dva ich vymieňať,“ odporúča Ing. Milada Nádašiová, prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti (podológia je náuka o chodidlách). „Samozrejme, istým riešením môže by aj používanie dezodorantov na nohy, neodporúčam to však robiť veľmi často, je to len voňavá kamufláž. Možno raz, dvakrát do mesiaca pri veľkých športových výkonoch, ale denné používanie dezodorantov na nohy určite nie. Ak majú nohy navyše silný a nevhodný odor, je to preto, že na povrchu chodidla sa rozmnožili nežiaduce mikroorganizmy, a dezodoranty tento problém nevyriešia, iba ho dočasne prekryjú.“

Odborný pedikér profesionál určí typ pokožky a... Foto: SHUTTERSTOCK
pedikúra, chodidlá, masáž nôh, nohy, Odborný pedikér profesionál určí typ pokožky a odporučí správny prípravok.

Nohy si v rámci prevencie neumývajme mydlom. To narúša prirodzené pH pokožky chodidiel a, žiaľ, neúmyselne tým podporíme rast baktérií, ktoré zápach nôh ešte zhoršia. „Ak nohy nadmerne zapáchajú, je vhodné navštíviť dermatológa. Ide o medicínsky problém, ktorý si vyžaduje liečenie. Aj keď nemáte iné prejavy ako šúpanie, svrbenie či začervenanie pokožky,“ dodáva diplomovaná podologička z Centra medicinálnej pedikúry a podológie v Bratislave. Ako doplnok k liečeniu podľa preskripcie kožného lekára je však nutné dodržiavať isté pravidlá umývania nôh, a to formou kyslých oplachov. „Na liter vlažnej vody pridáme jednu, dve polievkové lyžice octu a nohy opláchneme. V tomto roztoku chodidlá nemáčame, len ním nohy prelejeme!“ zdôrazňuje Ing. Nádašiová. Iné formy oplachov možno urobiť s profesionálnymi soľami a prímesami do vody, keď sa nohy opäť nekúpu, len prelejú roztokom.

Video
O nohách prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti a školiteľka z Centra pedikúry a podológie v Bratislave Milada Nádašiová.

„Nohy utierame samostatným uterákom, aj keď musím povedať, že ja klientom odporúčam použitie jednorazových kuchynských utierok na utieranie nôh. Je to hygienickejšie a zabránime opakovanej infekcii pri liečení. Uteráky totiž treba veľmi často, denne, meniť a prať minimálne na 60 °C. Jednoznačne treba mať samostatný uterák na nohy! Nohy si medzi prstami dôsledne vyutierame, ale nezabúdajme ani na priestor pod nimi. Ak sú prsty na seba príliš natlačené a majú tendenciu sa na seba až akoby lepiť, potom treba oplachovanie a utieranie medziprstia robiť aj počas dňa.“ Neliečená obyčajná zaparenina sa najmä u diabetikov či ľudí s nedokrvením končatín môže stať problémom.

Okrem všetkých týchto odporúčaní je možné preventívne používať spreje na nohy s bylinkovými extraktmi (pozor, nie antimykotické ani antibakteriálne, ale len bylinné prísady!) a v prípade potreby meniť ponožky aj viackrát za deň (nosiť si so sebou rezervné). „Ja mám veľmi dobré skúsenosti s preventívnym sprejom s obsahom manuky a s pudrovaním nôh pedikérskym púdrom vždy predtým, ako si človek natiahne ponožky,“ hovorí pedikérka Janka Diviaková z Mani Pedi Care na Sibírskej ulici v Bratislave. „Nezabúdať na to by mali najmä ženy, ktoré nosia silonky!“ Doma po vyzutí a kyslom oplachu nôh nohy natrieť hydratačným krémom, aby koža nepopraskala. Keďže sa celý deň „parí v pote“, ktorý obsahuje veľa soli vysúšajúcej povrch pokožky, po vyzutí z topánky aj extrémne potivá noha vyschne a potrebuje hydratáciu. Na chodidlách sa totiž nenachádzajú mazové žľazy, ktoré by vytvárali prirodzenú ochrannú vrstvu pozostávajúcu z tukov. Odborný pedikér profesionál určí typ pokožky a odporučí správny krémový prípravok.

Rady na potivé nohy

  • Noste ponožky bez umelých vlákien, zo stopercentnej bavlny. Vyhýbajte sa nylonu, pretože ide o syntetickú látku, ktorá zadržiava vlhkosť. Dobrou voľbou môžu byť aj ponožky zakúpené v športových obchodoch, ktoré sú vyrobené z antibakteriálnych materiálov. Vhodnou voľbou sú bambusové ponožky.
  • Ak vás trápia plesňové infekcie, zápach a nadmerné potenie nôh, preventívne pomôžu pedikérske púdre a octové oplachy.
  • Vyhýbajte sa topánkam z umelých materiálov a kupujte len plátennú alebo koženú obuv. Vyrába sa aj patentovaná obuv s priedušnou membránou pre potivé nohy (perforovaná podrážka, ktorá neprepustí vodu smerom dnu, ale dýcha).
  • Noste so sebou pár náhradných ponožiek pre prípad, že ponožky príliš zapáchajú. Nenoste rovnaké topánky dva dni po sebe. Spotená obuv schne 24 hodín.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nohy #chodidlá #pot #plesňové ochorenia #mykotické ochorenia #spotené nohy