Divertikuly: "Jamky" v črevách vedia znepríjemniť život

Je to jedno z najčastejších ochorení tráviaceho traktu. Preslávili ho prezidenti Havel a Schuster, aj preto sa im niekedy hovorí "prezidentská choroba". Ide vlastne o akési slepé vydutiny v čreve, o ktorých majiteľ nemusí vôbec vedieť, ale takisto vedia poriadne skomplikovať zdravotný stav. Vo veku 60 rokov má divertikuly každý tretí človek.

16.09.2020 06:00
Miloš Bubán, gastroenterológ, divertikuly,... Foto: ,
Známy gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán.
debata (1)

Za tridsať rokov mojej praxe vidím, ako výrazne stúpol počet divertikulov a znížila sa veková hranica pacientov, ktorí ich majú," hovorí známy gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán z Bratislavy. V minulosti si nespomínam, že by sme mali pacientov s divertikulmi do päťdesiatky, dnes to nie je nič výnimočné, ak ich odhalím u tridsaťročných ľudí. Ale zas nie je pravda, že v osemdesiatke majú divertikuly všetci, včera som mal 81-ročného pacienta, a ten nemal ani jeden divertikul!"

Divertikul je vlastne vydutie steny hrubého čreva vo veľkosti hrášku až čerešne, väčšinou s priemerom 1 až 2 cm. Ich počet môže byť rôzny, od jedného až po črevo posiate stovkami divertikulov. Divertikuly môžu byť vrodené alebo získané, pravé aj nepravé. Pravé obsahujú všetky vrstvy steny čreva, nepravé len submukózu a mukózu. Objavujú sa v ktorejkoľvek časti hrubého čreva, dokonca aj v pažeráku, žalúdku a na tenkom čreve, v 90 % prípadov sa však vyskytujú vo väčšom množstve v hrubom čreve, a to v ľavej časti podbrušia. „Zatiaľ čo v európskych krajinách sa divertikuly nachádzajú v ľavej časti hrubého čreva, v Ázii a Afrike vznikajú skôr v pravej časti čreva. Samozrejme, ich výskyt je v týchto krajinách omnoho menej pravdepodobný, pretože sa tam konzumuje omnoho väčšie množstvo vlákniny,“ dodáva MUDr. Bubán. Takisto vegetariáni majú nižšie riziko výskytu divertikulov. Ženy aj muži sú ohrození rovnako.

Keď telo musí viac tlačiť

Vznik divertikulov sa vysvetľuje tým, že výživa chudobná na vlákninu môže spôsobovať chronickú zápchu s nepravidelnou, suchou a tvrdou stolicou. Sťažený je tak transport, čiže pohyb stolice v hrubom čreve a jeho stena sa musí silnejšie zvierať, sťahovať a vydávať silnejší tlak. Na oslabených miestach sa následkom tejto zvýšenej „námahy“ môžu vytvárať vydutiny, čo sú vlastne divertikuly. Väzivové tkanivo je slabšie vo vyššom veku, aj preto výskyt stúpa so starnutím a svoje pravdepodobne robí aj genetická predispozícia. Ak sa raz divertikul objaví, ostáva v čreve navždy, návrat do pôvodného stavu nie je možný. Dobrou správou je aspoň to, že u väčšiny ľudí sú divertikuly „klinicky nemé“, čo znamená, že im nespôsobujú bolesti ani ťažkosti. Často ich odborníci objavia náhodne, napríklad počas kolonoskopie, ktorú pacient absolvuje z úplne iného dôvodu (napr. vylúčenie rakoviny hrubého čreva).

„Na vznik divertikulov má vplyv životný štýl, okrem nedostatku vlákniny je to málo pohybu, obezita, do súvislosti sa ich vznik dáva aj s fajčením,“ vysvetľuje Miloš Bubán. „Aj v rámci prevencie sa v prvom rade odporúča dostatok tekutín a vlákniny, dostatok pohybu, schudnúť nadbytočné kilá. Našťastie, nepríjemných komplikácií divertikulov je vzhľadom na ich výskyt pomerne málo, ak sa však už vyskytnú, vedia poriadne znepríjemniť život.“

Ak sa už divertikuly „ohlásia“, môžu mať rôznorodé príznaky. Medzi ľahké patrí mierne pobolievanie v ľavom podbruší, ale bolesti môžu byť aj veľmi silné v ľavej strednej až spodnej časti brucha. V ojedinelých prípadoch sa môžu objaviť aj v pravej strednej až spodnej časti brucha. Sprevádza ich bolestivé nutkanie na stolicu, nadúvanie, zápcha, hnačka, krvácanie. Pri ťažšom priebehu, keď je zápal rozšírený do brušnej dutiny, je brušná stena napnutá, môže sa objaviť nevoľnosť, vracanie, horúčka, búšenie srdca a zadržiavanie moču.

Video
Gastroenterológ Miloš Bubán vo videu hovorí o divertikuloch.

Zápal divertikulov. Prečo?

Prečo vlastne dochádza ku zápalu divertikulov, ktorému sa hovorí diverkulitída? V hrubom čreve každého človeka sa nachádzajú prospešné aj menej prospešné až patogénne baktérie, ktoré by mali byť vo vzájomnej rovnováhe. Dnes sa vie, že črevný mikrobióm a jeho zloženie je nesmierne dôležitý pre celkovú imunitu organizmu. Veď tá vlastne sídli v čreve. Pri nízkom výskyte vlákniny v čreve, ktorá má „čistiacu schopnosť“, dochádza v divertikuloch ku stagnácii stolice. Ak v nich ostávajú zvyšky, môžu sa patogénne baktérie príliš rozmnožiť, podráždiť stenu tejto vydutiny a spôsobiť mierny lokálny zápal. Od ohraničeného lokálneho zápalu však niekedy nie je ďaleko ku jeho rozšíreniu do brušnej dutiny. Ak sa zápaly opakujú, dochádza k zjazveniu a pozápalovým zmenám typického tvaru čreva, črevo väzivovatie, stráca elasticitu, a to má za následok ešte zhoršený transport stolice. Veľmi zriedkavo môže dôjsť k prasknutiu čreva (perforácia), čo vyžaduje urýchlený operačný zákrok. V niektorých prípadoch ťažkého zápalu divertikulov je potrebné odstrániť postihnutý úsek čreva a u niektorých pacientov, ak dostanú ťažký zápal pobrušnice, je potrebné vytvoriť aj dočasný vývod. Ten po vyliečení zápalu brušnej dutiny chirurgovia odstránia.

„Samozrejme, nie každý pacient prijatý do nemocnice pre akútne brucho potrebuje operáciu,“ upokojuje gastroenterológ Bubán. „Silný zápal možno preliečiť, pomôžu antibiotiká v infúziách, pokoj na lôžku, dočasná hladovka. Ak je zápal len mierny, predpíšu sa nevstrebateľné antibiotiká, ktoré účinkujú len izolovane v čreve, je to cyklická liečba.“ Počas prvých dní liečby možno prijímať len tekutú stravu, neskôr kašovitú.

Zápal sa dá dokázať aj krvnými testami. Kolonoskopia, CT, MRI alebo ultrazvuk sú zobrazovacie vyšetrenia, pomocou ktorých sa zistí prítomnosť zápalu divertikulov hrubého čreva. Špeciálne CT a MRI sa robia v prípade podozrenia na akútny zápal a komplikácie z prederavenia čreva či vytvorenia hnisavého ložiska. Kolonoskopia je spoľahlivá metóda na zistenie prítomnosti divertikulov. Videokolonoskopom sa vyšetrí a posúdi celé hrubé črevo a v prípade potreby sa aj odoberú vzorky zapálenej sliznice hrubého čreva. Vyšetrenie trvá približne 30 minút a možno ho robiť aj v anestézii alebo s pomocou tlmiacich liekov. Kolonoskopia je však riziková počas zápalového štádia ochorenia, preto sa vykonáva 4 až 6 týždňov po odznení akútneho zápalu.

Príznaky pri divertikulovej chorobe

  • Ľahká forma bez zápalu divertikula: väčšinou bolesti v ľavej až spodnej časti brucha, bolestivý tlak na stolicu, nepravidelná stolica, nafúknuté brucho
  • Ťažšia forma so zápalom divertikula: väčšinou silné bolesti v ľavej časti podbrušia, zápcha alebo hnačka, krvácanie, nevoľnosť, vracanie, horúčka, búšenie srdca, zadržiavanie moču, prítomnosť krvi, hlienov v stolici
  • Komplikovaná forma: silné krvácanie, zápal rozšírený do brušnej dutiny, tvorba zúženia čreva (stenóz) ako pozápalové zjazvenie črevnej steny, spojenia s inými orgánmi (fistuly)

Divertikuly nevedú k rakovine

Divertikulovej chorobe a riziku zápalu sa dá predchádzať opatreniami v oblasti výživy. Nesmierne dôležitý je dostatočný príjem vlákniny a tekutín, aby bola stolica objemovo väčšia a redšia. Medzi potraviny bohaté na vlákninu patria celozrnné výrobky, ovsené a pšeničné otruby (najlepšie vo forme kaše), strukoviny (1– až 2-krát týždenne), ovocie (sušené slivky, hrušky, jablká), zelenina (400 gramov denne rozdeliť na viac častí, pozor na také, kde je veľa semienok), pomleté orechy, pšeničné klíčky či potravinové doplnky s obsahom stráviteľnej aj nestráviteľnej vlákniny. „Ja pacientom odporúčam, aby si kúpili obyčajné otruby a z nich si robili kašu alebo si ich pridávali do jogurtu. Ďalej fermentované výrobky ako kyslá kapusta, acidko, jednoducho, probiotické potraviny. Zdôrazňujem dostatok tekutín, už som mal pacienta, ktorý išiel autom na dovolenku do Chorvátska a niekoľko hodín počas jazdy nepil. Keď tam prišiel, dostal zápal z dehydratácie a dlhodobého sedenia a musel sa vrátiť domov.“ Dôležitý je preto aj pohyb, stačí obyčajná chôdza aj rutinné chodenie po schodoch namiesto výťahov, pohybom tela predsa „rozhýbeme“ aj črevá.

Dôležité je dodať, že divertikulová choroba nespôsobuje vznik rakoviny hrubého čreva. Pravdou je však fakt, že obe tieto diagnózy spája najmä nesprávna výživa. Nemýľte si diverkulitídu s diverkulózou. Divertikulitída je zápalový stav, divertikulóza znamená vydutiny črevného epitelu. Z divertikulózy vzniká divertikulitída až vtedy, ak sú tieto vydutiny zapálené alebo dokonca prasknú.

Vyšetrovacie metódy

  • vyšetrenie hmatom (hovorí sa mu aj palpačné vyšetrenie)
  • krvný rozbor so zameraním na zápalové hodnoty (výška CRP, hladina leukocytov)
  • kolonoskopia
  • rtg kontrastné vyšetrenie
  • CT
  • usg (ultrazvukové vyšetrenie)

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hrubé črevo #gastroenterológ #divertikuly #prezidentská choroba