Nezhubné zväčšenie prostaty? Pomôže injekcia s parou!

Nezhubné zväčšenie prostaty, tzv. benígna hyperplázia prostaty je najčastejší mužský zdravotný problém, ktorý súvisí so starnutím. Novinkou pri liečbe tejto diagnózy je metóda REZUM - aplikácia sterilnej vodnej pary do prostaty.

11.09.2020 06:00
doktor, muž, bolesť, bok, prostata, strach Foto:
Existujú rôzne spôsoby s cieľom zmenšiť priveľkú mužskú prostatu a uľaviť tak od symptómov - laser, rádiofrekvenčná ablácia, termoterapia, fokusovaný ultrazvuk - to všetko sú metódy aplikácie tepelnej energie.
debata

Technológia REZUM je najnovšia a v súčasnosti najmenej invazívna metóda liečby nezhubného zväčšenia prostaty, problému, ktorý tvorí až 80 % všetkých ochorení prostaty. Spočíva v aplikácii sterilnej vodnej pary do prostatickej žľazy a tento zákrok sa vykonáva ambulantne. Výkon spôsobí zmenšenie tzv. prechodovej zóny prostaty a následne zmiernenie nežiaducich príznakov spojených s močením a vedie k zlepšeniu prietoku moču.

„Zavedenie tepelnej energie do prostaty nie je nič nové,“ vysvetľuje profesor Dalibor Pacík, ktorý bol tridsať rokov prednostom Urologickej kliniky Fakultnej nemocnice v Brne a momentálne vykonáva privátnu prax. „Existujú rôzne spôsoby s cieľom zmenšiť priveľkú mužskú prostatu a uľaviť tak od symptómov – laser, rádiofrekvenčná ablácia, termoterapia, fokusovaný ultrazvuk – to všetko sú metódy aplikácie tepelnej energie. Para je však iná v tom, že sa inak šíri v ľudskom tkanive, hovoríme o tzv. konvektívnom šírení, ktoré nespôsobuje následné zjazvenie tkaniva.“

Na vývoji technológie REZUM sa podieľali tri svetové centrá – v americkom Minneapolise, vo švédskom Štokholme a v moravskom Brne. Profesor Pacík bol vedúcim výskumného tímu v rokoch 2012 až 2013 a hlavným výskumníkom brnianskeho centra. V USA sa táto metóda používa od roku 2015 a absolvovalo ju viac ako 40-tisíc pacientov. V Európe sa začína uplatňovať od roku 2018, v Brne na Morave, kam môžu prísť aj slovenskí pacienti, od roku 2019.

„REZUM trvá dohromady niekoľko minút a vykonáva sa ambulantne v lokálnej anestézii. Do močovej rúry zavedieme anestetický gél, v prípade citlivejších pacientov sa podá analgosedácia, lieky na stlmenie bolesti, po ktorých môže pacient o niekoľko hodín dokonca šoférovať. Do tzv. prechodovej zóny prostaty, ktorá je ohraničená bariérou, následne špeciálne upraveným endoskopom aplikujeme paru, ktorá vznikne z objemu len 0,42 mililitra sterilnej vody. Para sa v tejto prechodovej zóne prostaty rozšíri, dosiahne bariéru, odrazí sa a kondenzuje. Vtedy nastane zvýšenie teploty na 75 stupňov Celzia, ktoré je znesiteľné aj v lokálnej anestézii. To spôsobí bunkovú smrť, bunky v prostate sa rozpadnú a vznikne dutinka, ktorú organizmus vyhojí v priebehu troch mesiacov. Ostane len zmenšené prostatické tkanivo, pričom nedochádza k nijakému zjazveniu či uhoľnateniu, čiže k nežiaducim zmenám, ktoré sú však nevyhnutné pri iných tepelných zákrokoch. Celý cyklus – injekcia pary do prostaty, jej okamžité rozšírenie, uvoľnenie energie, zvýšenie teploty na 75 stupňov Celzia, zničenie bunkových membrán a bunková smrť – trvá 9 sekúnd,“ vysvetľuje známy urológ, ktorý sa zúčastnil na mnohých výskumných projektoch.

V máji tohto roka boli publikované prvé dáta z klinickej praxe, v rámci ktorej sú v Amerike pacienti po vykonaní metódy REZUM sledovaní už päť rokov. „U 95 % z nich efekt zmenšenia prostaty a úľavy od príznakov pretrváva,“ konštatuje profesor Pacík. „Čo bude ďalej, samozrejme, nikto nevie, ale metódu je možné v prípade opätovného zväčšenia prostaty zopakovať.“ On sám už túto metódu aplikoval na vyše osemdesiatich pacientoch, pričom medzi nimi boli aj Slováci.

Podľa profesora by bolo neseriózne tvrdiť, že nežiaduce účinky po tejto metóde zmenšenia prostaty nie sú. „Dajú sa však považovať za malé až stredné a najmä dočasné. Trvajú tri až štyri týždne – krv v moči, pálenie, rezanie, nutkanie na močenie či urgentné močenie. Po výkone je močenie istý čas namáhavejšie, ale následne sa stav rýchlo zlepšuje. Ideálnym adeptom na túto metódu je muž s ťažkosťami s močením a prostatou zväčšenou na 30–90 ml, ktorý nemá močovú infekciu, nemá rakovinu prostaty ani podozrenie na karcinóm prostaty.“

Muž, ktorý nemôže štandardne močiť, má zavedený katéter alebo má prostatu s veľmi veľkým objemom, nie je prvotnou indikáciou. „Samozrejme, v USA, kde to robia už päť rokov a majú za sebou 40-tisíc zákrokov, sa už tzv. indikačné kritériá začínajú rozširovať,“ konštatuje Dalibor Pacík. Preto sa tam robia zákroky už aj pacientom, ktorí majú väčšiu prostatu a zavedený katéter. Musia si však byť vedomí, že majú 70 % šancu, že sa katétra po výkone zbavia, a 30 % riziko, že zákrok nebude úspešný. Mal som už aj pacienta, bol to zhodou okolností Slovák, ktorý mal prostatu vo veľkosti 165 gramov, čo už je skutočne enormne veľká váha a objem tejto predstojnej žľazy. Po výkone sme mu nevytiahli katéter o tri dni ako iným pacientom, ale proces hojenia trval až tri mesiace. Katéter sme mu vytiahli, ale o tri týždne sme mu ho boli nútení zaviesť znova, lebo ho zablokovalo. O pár týždňov sme ho zas vytiahli, odvtedy močí a je spokojný. Ak by však bez katétra nemočil ani o tri mesiace po zákroku, považovali by sme v jeho prípade metódu REZUM za neúspešnú." REZUM neovplyvňuje negatívne sexuálne funkcie, čo sa pri iných metódach riešenia benígnej hyperplázie prostaty tak jednoznačne nedá povedať.

V Spojených štátoch porovnávali jednotlivé metódy riešenia nezhubného zväčšenia prostaty vrátane dlhodobej liečby liekmi. REZUM vyšla z ekonomického hľadiska najvýhodnejšie. „Je to apel pre zdravotné poisťovne, hoci podľa mojich informácií tak skoro táto metóda zo zdravotného poistenia hradená nebude,“ dodáva člen mnohých medzinárodných odborných spoločností. V Brne táto metóda pacienta vyjde na 80-tisíc Kč (cca tritisíc eur).

Zaujímavosť: V Dominikánskej republike sa ženy menia na mužov

K možnosti ovplyvniť príčinu nežiaduceho rastu prostaty, čiže vyvinúť príčinnú liečbu na tento problém, viedol veľmi zaujímavý príbeh. V roku 1970 sa Dr. Julianne Imperatová, endokrinologička z Cornelovej univerzity, pridala k výprave do Dominikánskej republiky, ktorá išla zisťovať zaujímavý úkaz. Údajne sa v izolovanej dedine na severozápade Dominikánskej republiky vyskytujú jedinci, ktorí sú najprv ženami, a potom sa menia na mužov. Miestni ich nazývajú „guevedoces“ alebo aj „machihembras“.

Historka sa ukázala ako pravdivá. Asi 2 % detí sa v dedine Salinas rodia ako dievčatá a umierajú ako muži. Veľmi pravdepodobne sú všetci potomkami muža menom Altagracia Carrasco. Ide o pseudoherma­froditov, mužských jedincov s Y chromozómom, ale s genetickou poruchou a následným chýbaním enzýmu inhibítora 5-alfa reduktázy typu 2. Tento enzým spôsobuje premenu testosterónu na dihydrotestosterón (DHT), ktorý je hlavným hormónom ovplyvňujúcim rast prostaty. Stav sa týka len mužov, pretože u žien DHT nezohráva žiadnu známu úlohu.

Deti sa pod vplyvom nedostatku DHT rodia s vonkajším genitálom dievčenského typu. Majú pysky, slepo zakončenú vagínu a klitoris. Po puberte, keď sa začína priamy účinok testosterónu, dochádza k zostupu semenníkov, klitoris sa pomaly zväčšuje a mení sa na penis. Títo ľudia sú dokonca schopní tvoriť spermie a niektorí majú aj potomstvo. Chýbajú im však semenné vačky a prostata. Tieto prípady sú známe ako „dievčatá, ktorým v dvanástich narastie penis“.

Spomínané poznatky viedli k syntetizácii inhibítorov 5-alfa reduktázy (5 AR), liekov na prostatu, ktoré blokujú premenu mužského hormónu testosterónu na jeho aktívnu formu v prostate – dihydrotestosterón (DHT). Keďže zväčšenie prostaty priamo súvisí s množstvom DHT, tieto lieky vedú k zmenšeniu prostaty. Zavedením týchto liekov do praxe a najmä kombináciou dvoch účinných látok, tzv. alfablokátorov (potláčajú príznaky choroby uľahčovaním močenia) s inhibítormi 5-alfareduktázy, prestala byť liečba zväčšenej prostaty iba čisto chirurgickým problémom.

(bs)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prostata #benígna prostatická hyperplázia