Fakty o nezhubnom zväčšení prostaty

Všetko, čo potrebujete vedieť o prevencii, klinických štádiách a príznakoch BPH.

23.09.2020 06:00
benígna prostatická hyperplázia, BPH, doktorka Foto:
Výskyt BPH rastie v súvislosti so starnutím populácie.
debata
  • Benígna prostatická hyperplázia je nezhubné zväčšenie prostaty, ktoré je častým sprievodným javom starnutia u mužov. Toto ochorenie je známe pod skratkou BPH.
  • BPH sa obyčajne vyvíja okolo štyridsiateho roku života, postup ochorenia je pomalý. Prvé príznaky sa najčastejšie objavia až po päťdesiatke.
  • Výskyt BPH rastie v súvislosti so starnutím populácie. Kým v skupine mužov vo veku 40–49 rokov postihuje len 14 % z nich, vo veku 60–69 rokov trpí BPH už vyše 40 %. V mužskej populácii nad 70 rokov je výskyt ochorenia viac ako 50 % a trpí ním až 80 % mužov nad 80 rokov.
  • Objem prostaty sa zväčšuje od 0,6 ml do 3 ml za rok, prietok moču sa vekom znižuje – každú dekádu života o 2 ml za sekundu.
  • Dve tretiny pacientov s BPH sa na Slovensku liečia farmakologicky (liekmi), pätina je len sledovaná bez užívania liekov a 10 % prípadov si vyžaduje chirurgickú liečbu.

Prostata počas života rastie v niekoľkých fázach:

1. fáza – je ukončená pred alebo tesne po narodení, keď prostata váži asi 1,5 gramu.

2. fáza – v puberte dochádza k ďalšiemu rastu prostaty. Jej hmotnosť sa zvýši na 11 gramov.

3. fáza – prostata sa opäť zväčší okolo 25. roku života a jej váha stúpne na 18 gramov. Tým sa však jej rast nezastaví. Postupne sa pomaly ďalej zväčšuje a v 70. roku života muža dosahuje hmotnosť 31 gramov. Práve táto fáza rastu môže mať časom za následok BPH.

Prevencia

Jedným zo spôsobov, ako predchádzať problémom s prostatou, je prevencia. Všetky rady, ktoré môžu pomôcť mužom vyhnúť sa BPH, súvisia so životným štýlom, s výživou a telesnou aktivitou.

Odporúča sa:

  • Konzumácia chudého mäsa, obmedzenie mliečnych výrobkov
  • Konzumácia potravín obsahujúcich selén a zinok
  • Konzumácia tekvicového oleja (alebo tekvicových semien) – stopercentný tekvicový olej je drahý (bežne stojí 16 eur za liter a viac), lacné sú „pančované“ slnečnicovým olejom (najlacnejší je v Slovinsku)
  • Konzumácia paradajok a produktov z nich vyrobených
  • Jesť čerstvé ovocie/zeleninu
  • Viac fyzickej aktivity
  • Minimalizovať alebo úplne vylúčiť pitie alkoholu a kávy
  • Piť zelený čaj
  • Vyhnúť sa príjmu tukov v podobe lacných stužených tukov z cukrárskych výrobkov a margarínov
  • Jesť viac potravín s obsahom sóje, morské ryby (omega-3 mastné kyseliny)
  • Muži, ktorí častejšie ejakulujú, majú menšie riziko hyperplázie prostaty.

Klinické štádiá BPH

1. štádium – v tejto fáze ochorenia dochádza k neúplnému vyprázdneniu močového mechúra. Medzi príznaky prvého stupňa patrí najmä neskorý nástup močenia, nočné močenie a časté močenie.

2. štádium – tu už môžu nastať komplikácie, pretože močový mechúr sa nevyprázdni úplne. Moč, ktorý v ňom zostáva, spôsobuje zápaly močového mechúra a obličiek. Okrem toho pacientov často trápia močové kamene a inkontinencia (samovoľný únik moču).

3. štádium – tretia fáza ochorenia má priamo vplyv na mechúr a obličky. Tkanivo močového mechúra postupne stráca svoje funkcie. Môže dôjsť až k zlyhaniu obličiek.

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
urológ, prostata, doktor, ukazovanie Ilustračné foto.

Diagnostika

Vyšetrenie prostaty pohmatom – lekár palpačne (pohmatom) cez konečník posúdi veľkosť a stav prostaty. Toto vyšetrenie je jednoduché, rýchle, bezbolestné a absolútne bezpečné. Pre lekára je to prvý údaj o ochorení (okrem anamnézy). Veľkosť prostaty však nie je jediným kritériom – niektorí muži, ktorí majú väčšiu prostatu, môžu mať menej problémov ako tí, ktorí vôbec nemajú nejakú enormne zväčšenú prostatu.

Hodnotenie prietoku moču (uroflowmetria) – ide o močenie priamo do špeciálneho prístroja, ktorý meria rýchlosť prietoku, teda ako rýchlo moč tečie.

Vyšetrenie špecifického antigénu PSA z krvi – hladina PSA proteínu, ktorý produkujú bunky prostaty, je zvýšená najmä u mužov, ktorí trpia na nezhubné zväčšenie prostaty, rakovinu prostaty alebo zápal prostaty.

Ultrazvuk a rektálna biopsia prostaty – ak existuje podozrenie na závažnejšie ochorenie, napr. rakovinu prostaty, môže lekár navrhnúť ultrazvuk alebo biopsiu. Pomocou sondy zavedenej do konečníka si lekár detailne pozrie stav prostaty a následne môže s pomocou špeciálnej ihly odobrať vzorky tkanív prostaty (obyčajne 10–12 vzoriek).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prostata #urologická prehliadka #benígna prostatická hyperplázia