Neignorujte svoju prostatu

Ako sa čo najdlhšie vyhýbať problémom nielen s prostatou? Odpovedáme na vaše otázky ohľadne liečby BPH (benígnej prostatickej hyperplázie).

29.09.2020 06:00
muž, ovocie, radosť, úsmev, zdravá strava Foto:
Odborníci sa zhodujú, že zväčšenie prostaty je možné do značnej miery ovplyvniť stravovaním.
debata

Medzi aké orgány patrí prostata?

Prostata je súčasťou pohlavného ústrojenstva muža. Je to žľaza, ktorá sa tvarom a veľkosťou podobá na vlašský orech a nachádza sa tesne pod močovým mechúrom. Obklopuje vrchnú časť močovej rúry, ktorou sa moč a ejakulát dostávajú von z tela. Jej hlavnou funkciou je vytvárať tekutinu, z ktorej vzniká po zmiešaní so spermiami a ďalšími látkami ejakulát. Prostatická tekutina tvorí takmer polovicu objemu ejakulátu a jej zloženie je také, aby spermie chránila pred kyslým prostredím v pošve. No aj keď patrí prostata medzi pohlavné orgány, jej ochorenia sa prejavujú najmä pri močení.

Aké je najčastejšie ochorenie prostaty?

Benígna prostatická hyperplázia (BPH) tvorí až 80 % všetkých ochorení prostaty a ide o nezhubné zväčšenie prostaty, ktoré vzniká prirodzene, vekom. Odborníci dokonca tvrdia, že skôr alebo neskôr bude mať problém so zväčšením prostaty každý muž, ak bude žiť dostatočne dlho. Pri tomto nezhubnom ochorení sa prostata natoľko zväčší, že zovrie močovú rúru, ktorá ňou prechádza, a tým začne spôsobovať nepríjemné problémy pri močení, neskôr aj s erekciou.

Je zväčšenie prostaty nebezpečné?

Nezhubné zväčšenie prostaty síce nie je životunebezpečné, ale ak sa nelieči a ochorenie postupuje, môže spôsobiť vážnejšie komplikácie. Príznaky sa zhoršujú, časom môže močový mechúr natoľko ochabnúť, že stratí schopnosť vyprázdňovať sa, a tak v ňom určité množstvo moču ostáva, čo môže spôsobiť ďalšie problémy. Hrozia napríklad infekcie močových ciest, tvorba močových kameňov, inkontinencia – neschopnosť udržať moč, poškodenie obličiek až obličková nedostatočnosť. Nepreukázalo sa však, že by BPH nejako súvisela s rakovinou prostaty.

Pri akých príznakoch zväčšenej prostaty treba vyhľadať lekára?

Vo všeobecnosti platí, že každý muž nad 50 rokov by mal chodiť pravidelne na preventívne prehliadky k urológovi, keďže riziko ochorení prostaty vekom výrazne narastá. S návštevou lekára rozhodne netreba otáľať, ak sa objavia tieto príznaky:

  • ťažké alebo bolestivé močenie
  • slabý alebo prerušovaný prúd moču
  • časté návštevy toalety (najmä počas noci 2– alebo viackrát)
  • náhle, nečakané nutkanie na močenie
  • neschopnosť zastaviť močenie vôľou
  • pocit, že močový mechúr nie je po vymočení celkom prázdny
  • bolesť alebo tlak v oblasti panvy
  • samovoľný únik alebo odkvapkávanie moču
  • krv v moči alebo v semene
  • impotencia

Pomáhajú na zväčšujúcu sa prostatu voľnopredajné prípravky?

Vitamíny a doplnky výživy môžu pri zväčšujúcej sa prostate účinkovať proti niektorým príznakom a poskytnúť dokonca istú úľavu, ale samoliečba bez vyšetrenia lekára môže byť nebezpečná. Rovnaké prejavy ako BPH totiž spôsobujú aj vážnejšie ochorenia, ako je zápal alebo rakovina prostaty. Len lekár môže spoľahlivo určiť príčinu problémov (a jednoznačné odlíšenie karcinómu a nezhubného zväčšenia prostaty môže byť niekedy náročné aj pre odborníka, najmä pri prostate s veľkým objemom) a podľa toho sa rozhodnúť pre najúčinnejšiu liečbu.

A čo liečba liekmi?

Z farmakologickej liečby (liečby liekmi) existujú lieky proti príznakom aj lieky zamerané na príčinu (kauzálna liečba). Lieky proti príznakom zlepšujú prúdenie moču a znižujú riziko poškodenia močového mechúra. Pôsobia tak, že uvoľňujú svalstvo močového mechúra, a tak zlepšujú prietok moču. Lieky zamerané na samotnú príčinu BPH sú schopné zmenšiť objem prostaty a tým zmierniť aj príznaky ochorenia (ale zas len do určitej miery). Blokujú premenu mužského hormónu testosterónu na jeho aktívnu formu a tým prostatu zmenšujú. Dokážu modifikovať priebeh choroby, spomaliť jej postup a vznik komplikácií. Na trhu sú aj lieky, ktoré majú oba spomínané účinky (kombinovaná liečba v jednej tabletke), znižujú riziko potreby zákroku na prostate a akútnych ťažkostí. Môžu tak priniesť významné zlepšenie kvality života. Niekedy však nepostačujú a problém zväčšenej prostaty je nevyhnutné riešiť radikálnejším spôsobom.

Chcete, aby sa vám problémy čo najdlhšie vyhýbali? Zmeňte životný štýl

1. choďte močiť hneď, ako vám treba

2. vyhýbajte sa alkoholu a kofeínu, najmä po večeri

3. nepite naraz veľké množstvo tekutín, rozdeľte si pitný režim na pravidelné menšie dávky

4. dve hodiny pred spaním už nepite žiadne tekutiny

5. snažte sa neužívať voľnopredajné lieky, ktoré obsahujú antihistamín alebo dekongestant (napr. lieky proti chrípke)

6. udržiavajte sa v teple a pravidelne cvičte, chlad a nedostatok pohybu totiž môžu zhoršiť príznaky zväčšenej prostaty

7. naučte sa a cvičte tzv. Kegelove cviky na posilnenie svalov panvového dna

8. vyhýbajte sa stresu

9. môžete skúsiť techniku tzv. dvojitého vyprázdnenia – po tom, čo sa vymočíte, odíďte z toalety a po jednej až dvoch minútach sa skúste vymočiť znovu. Pomôžete tak brániť hromadeniu moču v močovom mechúre.

Pomôžte si stravou

Odborníci sa zhodujú, že zväčšenie prostaty je možné do značnej miery ovplyvniť stravovaním. Kým niektoré potraviny môžu vznik ochorenia podporovať alebo ho zhoršovať, iné majú priaznivý a priam ochranný efekt.

Mali by ste preto jesť:

  • čerstvé kvalitné ovocie a zeleninu v akomkoľvek množstve, čím viac, tým lepšie. Ideálne sú bio- či organické potraviny, zvlášť vhodné sú paradajky, brokolica, listová zelenina
  • bobuľovité ovocie – známy liečivý vplyv na močové problémy majú brusnice, pozitívne pôsobia aj černice, maliny, čučoriedky, jahody…
  • dodržiavajte pitný režim, ideálne je piť čistú vodu
  • jedzte miestnu, sezónnu kuchyňu a obmieňajte jedálny lístok – striedajte najmä jedlá, ktoré môžu obsahovať alergény, napr. mliečne výrobky, vajíčka, obilniny…
  • do svojho jedálneho lístka zaraďte celozrnné produkty, oriešky, semienka (ľanové, tekvicové…), hydinu a čerstvé ryby (nie však morské plody)
  • pri varení používajte riad z nehrdzavejúcej ocele, zo skla alebo z porcelánu

Nemali by ste:

  • jesť červené mäso a vnútornosti
  • používať pri varení polotovary, instantné pokrmy a jedlá z konzervy
  • požívať alkohol a fajčiť
  • obmedzte príjem solí a cukrov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prostata #benígna prostatická hyperplázia