Gynekologička Redechová: Znamená HPV automaticky rakovinu?

Rakovinu krčka maternice spôsobuje vírus. Ide o papilomavírus so skratkou HPV, ktorý má veľa genotypov a niektoré z nich sú onkogénne, schopné počas rokov zapríčiniť vznik nádoru. Infekcia je pohlavne prenosná.

14.09.2020 06:00
debata (1)
Video
Cytologický ster z krčka maternice a HPV testovanie sú dve rôzne veci. Znamená prítomnosť nebezpečného HPV automaticky rakovinu?

Rakovina krčka maternice je tretie najčastejšie ženské zhubné ochorenie vo svete. 600 žien naň ročne na Slovensku ochorie, 200 žien ročne naň zomiera.

Najväčší výskyt je vo vekových kategóriách 40–55 rokov, ale už od dvadsaťpäťky výskyt tohto druhu rakoviny nie je raritný. Pritom pri dobrej prevencii by toto ochorenie malo byť skôr zriedkavosťou.

Genitálna HPV infekcia je v súčasnosti najrozšírenejšie pohlavne prenosné ochorenie. Je to jediné známe onkologické ochorenie, ktoré má úplne jasnú príčinu vzniku. Je ním papilomavírus. Predpokladá sa, že papilomavírus je príčinou vzniku aj iných zhubných a nezhubných ochorení (z nezhubných sa vie napr. o genitálnych bradaviciach – kondylómoch).

Nie všetky typy HPV majú rovnako vysoké onkogénne riziko – za najnebezpečnejšie sa považujú dva konkrétne genotypy 16 a 18, ďalej sú to 31, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 a 59. Ďalšie typy označené číslami sa považujú za potenciálne riziko, iné zas majú síce nízke riziko vyvolania rakovinového bujnenia, avšak spôsobujú nezhubné genitálne bradavice, ktoré môžu byť veľmi nepríjemné.

Existuje primárna a sekundárna prevencia.

Primárnou prevenciou je očkovanie, rakovina krčka maternice je jediným onkoochorením, proti ktorému existuje preventívna vakcinácia. Tú je však optimálne urobiť vo veku, keď má organizmus schopnosť dobrej imunitnej odpovede, čiže tvorby vysokej hladiny protilátok, ktoré pretrvajú, a je istota, že ešte nebol infikovaný HPV vírusom. Preto je očkovanie zamerané na dievčatá a chlapcov od deviateho roku života a vykonávajú ho pediatri. Zdravotné poisťovne plne alebo čiastočne (závisí od typu vakcíny, sú dve) hradia vakcináciu proti rakovine krčka maternice v prípade, že dieťa dostane prvú dávku vakcíny v dvanástom roku života (čiže do dňa, keď dovŕši trináste narodeniny). Deťom do 14 rokov veku stačia dve dávky, starším dievčatám a ženám sa už musí očkovať trojdávková schéma. Na trhu sú dve očkovacie látky, dvojvalentná (proti dvom typom najnebezpečnejších onkogénnych HPV vírusov) a deväťvalentná (proti deviatim typom HPV, medzi nimi sú onkogénne aj tie, čo spôsobujú nezhubné genitálne bradavice).

Zaočkovanosť proti HPV je na Slovensku minimálna.

Čo majú robiť ostatné ženy? Chodiť na pravidelné preventívne gynekologické prehliadky, súčasťou ktorých je cytologický ster z krčka maternice. Z cytologického steru je možné zistiť, či žena nemá predrakovinové či dokonca už rakovinové štádium krčka maternice. Cytologické stery by sa v rámci prevencie mali podľa zákona vykonávať ženám vo veku 23–64 rokov, prvé dva odbery v ročnom intervale, ak sú negatívne, pokračuje sa v trojročnom intervale do veku 64 rokov. Ak sú posledné tri výsledky negatívne, vo veku 64 rokov sa tento druh vyšetrovania ukončí.

Niečo iné je však testovanie na prítomnosť papilomavírusov (HPV).

Má zmysel takéto testovanie?

Čo pre ženu znamená, ak je HPV pozitívna? Štatistika hovorí, že u žien okolo 25. roku života je 30–35 % nakazených HPV!

Viac gynekologička MUDr. Sylvia Redechová z Bratislavy vo videu pre TV Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina krčka maternice #HPV #gynekológ #krčok maternice #papilomavírus