Únik moču trápi mnoho žien, pomôcť im môže laser

Klasickú operáciu skalpelom v dnešnej dobe často nahrádza laser. Podľa odborníkov sa rany po operácii laserom rýchlejšie hoja a hrozí menšie riziko ich zápalu, navyše je často presnejší ako skalpel.

26.09.2020 06:00
žena, choroba, depresia, bolesť Foto:
V prípade inkontinencie žena trpí aj po psychickej stránke, trápi sa a môže to negatívne pôsobiť na jej sebavedomie.
debata

V medicíne sa začal používať približne pred 30 rokmi. Laser je svetelný lúč, v minulosti používaný najmä na deštrukčný efekt – ako náhrada za skalpel. Časom sa aj jeho využívanie zefektívnilo a našiel si bežné miesto v medicíne. Výnimkou nie je ani gynekológia.

Laser so sebou prináša niekoľko pozitív. „Zistilo sa, že laser nielen deštruuje, ale aj stimuluje tkanivo, na ktoré ním pôsobíme. Rany, ktoré sa vytvoria alebo ošetria laserom, sú presnejšie, hoja sa rýchlejšie a sú menej náchylné na zápaly a infekcie. Skrátka, laser môžeme využiť ako náhradu klasických operačných techník, ale má využitie v poslednom čase aj pri indikáciách alebo ochoreniach, ktoré nemajú alternatívu v chirurgickej alebo medikamentóznej liečbe. Tento fakt je nesmierne dôležitý,“ hovorí gynekológ Silvester Galo, ktorý ako prvý na Slovensku používal gynekologický la­ser.

S laserom sa mnohí bežne stretnú napríklad v kozmetických centrách a pri riešení estetických nedokonalostí a po zákroku ide človek domov. Podľa odborníka však rovnako ambulantne dokáže pomôcť gynekológ žene s jej problémom bez toho, aby si „ľahla pod nôž“. „Pomocou gynekologického lasera môžeme jednoduchšie, ambulantne a bezbolestne odstraňovať ložiská, ktoré predtým nebolo možné odstrániť inak než operatívne,“ vysvetľuje Galo.

A tak spomínaný laser dokáže pomôcť pri rôznych gynekologických problémoch. Podľa Gala sú veľmi časté ranky na krčku maternice či rôzne konizácie. „Ďalší stimulačný efekt, ktorý sa v gynekológii v posledných rokoch využíva najviac, spočíva v tom, že okrem deštrukcie tkaniva sa vysiela lúč do pošvovej sliznice alebo subslizničného väziva a naštartujú sa tým také reparačné zmeny, ako keby sme sa vrátili v čase. Tento objav je významný pre rôzne ochorenia. Najväčšiu skupinu tvoria ženy, ktoré sú v postmenopauze.

Mladšia tam dolu

Dnes už ženy riešia aj estetickú stránku svojho tela a týka sa to aj tých „háklivejších“ partií, ktoré síce nie sú viditeľné, ale pre ženu napriek tomu veľmi dôležité. A tak laser dokáže pomôcť aj s tým. „Dá sa povedať, že ide o omladenie pošvovej sliznice. Sú prípady, keď sa po uplynutí šestonedelia pomery nevrátia do pôvodného stavu. To vlastne ani nemôžeme na sto percent očakávať, lebo každý pôrod zanecháva na tele ženy určitú stopu. Otázka je, či sú to problémy, ktoré si vyžadujú riešenie. Tam je to už naozaj individuálne, čo žena považuje za normálne,“ hovorí ďalej Galo.

Niekedy ženy nedokážu vyhodnotiť, čo je normálne a, naopak, čo už je príliš. Odborník hovorí o tom, že počas svojej praxe sa už stretol s rôznymi prípadmi. „Napadá mi hneď jeden príklad. Nie je normálne, ak žena nemôže mať so svojím manželom dva roky po pôrode sexuálny styk alebo má únik moču. Takéto prípady si naozaj vyžadujú riešenie,“ upozorňuje Silvester Galo.

Únik moču či problémy s krčkom maternice

V prípade inkontinencie žena trpí aj po psychickej stránke, trápi sa a môže to negatívne pôsobiť na jej sebavedomie. V takýchto prípadoch treba nechať ostych bokom a poradiť sa s lekárom. V niektorých prípadoch síce neodstráni problém úplne, ale môže pomôcť tak, že sa problém takmer eliminuje. „Dá sa povedať, že stopercentné riešenie v klasickej chirurgii alebo gynekológii neexistuje. Sú rôzne operácie, napríklad na močovú inkontinenciu existuje niekoľko desiatok druhov operácií, ale ani jedna z tých operácií nie je stopercentná. A práve v tomto smere vychádza najlepšie liečba laserom, ktorý aj na moje prekvapenie prináša naozaj 95 až 100-percentnú úľavu,“ približuje liečbu laserovým lúčom gynekológ.

Problém s krčkom maternice tiež trápi mnoho žien. „Krčok maternice sa dá v plnom rozsahu ošetriť laserovým zákrokom. Ak tá ranka nie je až tak cytologicky zlá, tak sa to povrchovo odstráni. Patologické tkanivo sa odparí a zregeneruje sa zdravým tkanivom z okolia,“ hovorí Galo.

Takéto ošetrenie je teda pomerne rýchle. „Je tu hneď niekoľko výhod. Nemusíte byť hospitalizovaná ambulantne a ak tkanivo iba deštruujeme, nie je potrebná ani lokálna anestézia. Ak je lézia v horšom štádiu, teda už to treba odoslať na bioptické alebo histologické vyšetrenie, tak sa laserom vyreže konus, a tam je už potrebná lokálna anestézia. Stále však hovoríme o ambulantnom výkone,“ vysvetľuje gynekológ, ktorý tiež hovorí o tom, že rekonvalescencia takýchto úkonov je skutočne rýchla. Po pôsobení laserového lúča sa rany totiž hoja rýchlejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #laser #laserová operácia #inkontinencia #únik moču