U zubára: Čo dieťa čaká na preventívnej prehliadke?

Prvýkrát je potrebné s dieťaťom ísť k zubárovi po dovŕšení jedného roku života a potom každých šesť mesiacov. Ako prebiehajú jednotlivé preventívne prehliadky?

26.11.2020 06:00
dieťa, zubár, preventívna prehliadka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ročné dieťa = prvá preventívna prehliadka

  • Vyšetreniu musí predchádzať podrobná anamnéza doplnená o výživové návyky, inštruktáž o nápojoch, čistení zubov, s poučením rodiča a so záznamom v kartotéke dieťaťa. Záznam ako informovaný súhlas podpíše rodič.
  • Zubný lekár urobí vizuálnu kontrolu zúbkov, pri ktorej zaznamenáva nánosy povlaku. Dieťa nemusí sedieť v zubnom kresle. Vo väčšine prípadov u ročného dieťaťa zubný kaz ešte nevzniká.
  • Ročné dieťa má prerezané všetky rezáky a na čistenie sa odporúča detská zubná kefka. Zúbky čistia rodičia ráno a večer. Lekár rodiča informuje, že po 12. mesiaci sa začínajú prerezávať mliečne stoličky a o spôsobe ich čistenia.
  • Informácia o potrave pre batoľatá so zdôraznením, že rovnako ako hygiena ovplyvňuje riziko vzniku zubného kazu. Riziko potravy bohatej na cukry predstavuje podávanie sladeného a ochuteného mlieka, ovocných štiav alebo iných sladených nápojov v dojčenskej fľaši.

    Tieto nápoje by možno samy osebe neboli závažným problémom. Ich škodlivosť však výrazne stúpa, ak má dieťa fľašu s nápojom stále pri sebe a počas dňa z nej opakovane popíja. Zvlášť nebezpečné je, ak sa sladené nápoje alebo príkrmy podávajú večer pred spaním alebo dieťa s fľašou aj zaspáva.

    To isté platí aj o prikrmovaní v noci. Počas spánku totiž klesá množstvo sliny, ktorá nemôže prirodzene tak ako cez deň omývať povrch zubov. Rodičom detí, ktoré už sedia bez pomoci sa odporúča, aby pili nápoje z hrnčeka. Treba naučiť dieťa od útleho detstva piť čistú vodu na uhasenie smädu.

  • Zubný lekár by mal rodičom vysvetliť škodlivosť namáčania cumľov do medu, cukru a sirupov.
  • V prípade, ak dieťa užíva antibiotiká, lekár by mal rodičov informovať o negatívnom vplyve antibiotík vo forme sirupov, sirupov proti kašľu, bolesti a nachladnutiu na detské zuby. Tieto lieky pre deti do dvoch rokov obsahujú veľké množstvo cukru. Ak dieťa opakovane užíva dlhší čas tieto lieky, ústna hygiena by mala byť obzvlášť starostlivá – po užití lieku počas dňa očistiť ústa, rodič by mal dokonale očistiť zuby ráno a večer.

Preventívna prehliadka 18– a 24-mesačného dieťaťa

  • Kontrola stavu prerezaných zubov, ústnej hygieny a inštruktáž o čistení zubov, kontrola výživových návykov, záznam zmeny celkového zdravotného stavu a prípadná liečba.
  • Ak dieťa nenavštívilo zubného lekára vo veku 12 mesiacov, tak do odporúčaní treba zahrnúť aj poučenie.

Preventívna prehliadka 30– a 36-mesačného dieťaťa

  • Okrem klasickej preventívnej prehliadky zubný lekár zistí, či dieťa už vie vypláchnuť a vypľúvať obsah z ústnej dutiny; ak áno, odporúča rodičovi čistiť dieťaťu zuby zubnou pastou s obsahom fluoridov pre príslušný vek.
  • V tomto období sú prerezané všetky mliečne zuby, je potrebná opakovaná inštruktáž o čistení. Rodič by mal dostať informáciu o význame mliečneho chrupu: dôležitosť pri odhrýzaní a rozdrobovaní potravy, pre polohu trvalých zubov, pre podporu správneho rastu čeľuste a sánky. Má dôležitú úlohu pre správnu výslovnosť, ale aj pre výzor dieťaťa. Zdravé mliečne zuby sú vizitkou toho, ako sa rodičia starajú o hygienu ústnej dutiny svojich detí. Iba zdravý mliečny zub splní svoje poslanie, vypadne a uvoľní miesto pre trvalý zub v správnom čase a v správnom slede.

Preventívna prehliadka 3– až 5-ročného dieťaťa

  • Dieťa, ktoré pravidelne navštevuje zubnú ambulanciu, bez problémov dokáže zubný lekár vyšetriť, zaznamenať stav v ústnej dutine so záznamom v zdravotnej dokumentácii.
  • V tomto období sa rozširuje sortiment prijímanej potravy; je potrebné opakovane upozorňovať na cukry obsiahnuté v potrave. Rovnako neprijateľné ako cukrom sladené nápoje sú džúsy a ovocné šťavy. Džúsy so 100 % podielom ovocnej zložky obsahujú okrem prirodzene sa vyskytujúcich ovocných cukrov aj pridané potravinárske kyseliny. Kyslosť džúsov a ovocných štiav je taká vysoká, že zubná sklovina sa pri kontakte s nimi začína rozpúšťať.
  • Po dovŕšení 5. roku veku dieťaťa upozorní lekár rodiča na erupciu prvej trvalej stoličky, informuje o nevyhnutnosti jej čistenia jednozväzkovou zubnou kefkou.

Preventívna prehliadka 6– až 15-ročného dieťaťa

  • Zahŕňa diagnostiku a terapiu zubného kazu v 6-mesačných intervaloch. Od 9. roku veku je potrebné sledovať postavenie zubov a vzťah čeľuste a sánky a v prípade čeľustno-ortopedických anomálií odoslať dieťa k čeľustnému ortopédovi.
  • Zuby je potrebné si čistiť zubnou pastou s obsahom fluoridov pre túto vekovú skupinu. V období výmeny chrupu, ako aj v súvislosti s nástupom puberty dochádza k vzniku rizika chronického zápalu parodontu, na čo zubný lekár rodičov upozorní.
Zdroj: Zastavme zubný kaz teraz pre budúcnosť bez zubného kazu, Národné odporúčania pre jednotné vzdelávanie našich pacientov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zubný kaz #preventívna prehliadka #detské zuby