Čo treba vedieť o detských zúbkoch?

Kedy sa začínajú prerezávať a koľko mliečnych zúbkov bude mať vaše dieťa? Na čo je dobrý zubný preukaz dieťaťa? A akým chybám by ste sa mali ako rodič vyhnúť?

28.10.2020 11:00
dieťa, zuby, plač, čistenie zubov Foto:
Naozaj sa mliečne zuby nemusia čistiť?
debata

Kalendár mliečnych zúbkov

  • Vo veku okolo 6 až 9 mesiacov sa prerezávajú dolné stredné rezáky. Tento údaj je pre stomatológov dôležitý z toho dôvodu, že tento časový míľnik určuje, kedy sa začnú mliečne zúbky vymieňať za stále.
  • O jeden až dva mesiace po dolných stredných rezákoch sa objavujú zväčša v páre horné stredné rezáky.
  • Do konca prvého roka zväčša doplnia úsmev horné a dolné bočné rezáky.
  • Približne do 16 mesiacov trvá, kým sa ako ďalšie prerežú najprv horné, potom dolné štvorky, t. j. prvé stoličky.
  • Nasleduje prerezanie horných a dolných očných zubov, čiže trojok, a ako posledné sa medzi 23. až 30. mesiacom zaradia druhé stoličky, čiže päťky.
  • Črenové zuby sa v mliečnom chrupe nevyskytujú.
  • V troch rokoch býva prerezávanie ukončené 20 mliečnymi zubami v plnej zbroji.

Vedeli ste, že…

  • Zuby sa v ústach dieťaťa začínajú vyvíjať okolo piateho mesiaca tehotenstva matky.
  • Kompletný detský chrup obsahuje 20 zubov.
  • Na prvú návštevu zubára by sme mali zobrať dieťa do šiestich mesiacov od objavenia prvého mliečneho zuba, prípadne vo veku jedného roka.
  • Mliečne zuby vypadávajú v poradí, v akom narástli. Ako prvé teda vypadávajú v období šiesteho a siedmeho roka veku dieťaťa dolné jednotky.

Zubný preukaz dieťaťa

Ilustračné foto.
  • pomáha rodičom starať sa o zdravé ústa dieťaťa hneď od narodenia, do prvého vyšetrenia po dovŕšení jedného roku života,
  • informuje o význame a obsahu prvého vyšetrenia dieťaťa,
  • slúži k zápisu informácií pre odborníkov i rodičov o tom, či je dieťa v pravidelnom ošetrení zubného lekára, zaznamenáva výsledok každej preventívnej prehliadky,
  • zaznamenáva, ako je dodržiavaná prevencia zubného kazu,
  • eviduje, aké odporúčania sú dané dieťaťu a jeho rodičom na zlepšenie alebo udržanie ústneho zdravia, vysvetlí jednotlivé postupy, ako vykonávať ústnu hygienu, aký druh nápojov a potravy je vhodný pre zdravé zúbky dieťaťa, kedy začať používať zubnú pastu a podobne,
  • obsahuje ilustrované návody, ako vykonávať ústnu hygienu od narodenia a výživové odporúčania.

Pečatenie zubov bráni vzniku kazu

Cieľom pečatenia je vytvorenie stabilnej bariéry, ktorá zabráni prístupu mikroorganizmov a potravy k povrchu zubov, najmä v oblasti fisúr. Povrch žuvacích plôšok predstavuje 12,5 % povrchu koruniek zubov, pričom kaz na týchto plôškach tvorí až 50 % zubného kazu u detí školského veku. Ideálny čas na pečatenie je od úplnej erupcie zuba do dvoch rokov, čo však nevylučuje pečatenie aj neskôr po erupcii zuba, najmä v prípadoch, ak sa u pacienta zvýši riziko vzniku zubného kazu. Pečatenie zubov je účinná metóda prevencie zubného kazu v indikovaných prípadoch, ktorou sa zabraňuje vzniku zubného kazu v ryhovom systéme na žuvacích plochách stoličiek a čreňových zubov.

Mýty o detských zuboch

Detské zuby netreba „opravovať“, pretože aj tak vypadnú
Neošetrený zubný kaz môže viesť k odumretiu zubnej drene a vzniku zápalu, ktorý môže ohroziť aj zárodky stálych zubov.

Detské zuby pri vŕtaní nebolia
To je síce pravda, ale iba v prípade, že je zub krátko pred vypadnutím. Taký zub však už nie je potrebné ošetrovať, je lepšie ho vytrhnúť. Už trojročné dieťa je schopné zvládnuť ošetrenie kazu, ale musí byť na takýto úkon pripravené. V tomto prípade zohráva nezastupiteľnú úlohu rodič, ktorý by mal dieťaťu vysvetliť, čo ho v ordinácii čaká.

K zubárovi sa chodí, až keď je dieťa staršie
Deti by mali navštevovať zubára od chvíle, keď sa im začnú prerezávať prvé zúbky, a potom pravidelne každých šesť mesiacov.

Ak má rodič zlé zuby, bude ich mať aj dieťa
Nie je to pravda. Dôležitá je správna starostlivosť o zuby.

Mliečne zuby sa nemusia čistiť
Mliečnym zubom hrozí kaz rovnako ako stálym. Navyše postupuje veľmi rýchlo a často sa skazené mliečne zuby musia vytrhnúť.

S prevenciou zubného kazu je najlepšie začať už... Foto: SHUTTERSTOCK
bábätko, dieťa, čistenie úst S prevenciou zubného kazu je najlepšie začať už po narodení dieťaťa.

Rodičia, vyhnite sa týmto chybám:

1. Zlá technika čistenia
Správna technika môže byť u každého dieťaťa odlišná. U predškolských detí je najjednoduchšie čistenie pomocou malých krúžkov so zatvorenými zubami z vonkajšej strany, z vnútornej čistíme každú čeľusť zvlášť. Niekto zas lepšie zvláda stieranie cikcak, vždy od ďasna k zubu. Jeden zub by ste mali zotrieť aspoň päť- až desaťkrát. Od školského veku by si deti už mali čistiť každú čeľusť zvlášť, a to tak, že kefku priložia jednou polovicou na zub a druhou polovicou na ďasno a malými krúžkami zub po zube čistia. Dôležité je nečistiť len žuvacie plochy, ale aj oblasť zubných krčkov. V týchto miestach sa vytvára veľké množstvo plaku, ktorý môže spôsobiť nielen zubný kaz, ale aj zápaly ďasien.

2. Príliš skorá samostatnosť
Viesť dieťa k samostatnosti je správne, ale musí na to byť správny čas. Ak si trojročné dieťa čistí zúbky samo, nie je to v poriadku. V tomto veku ešte potrebuje dohľad. V predškolskom veku je za zubný kaz totiž zodpovedný rodič. Deti si neuvedomujú následky pôsobenia bakteriálneho povlaku, ani to, že kaz je nevratné poškodenie. Deti ešte majú väčšinou problém pravidelne krúživým pohybom si čistiť zúbky. Preto je potrebné deťom zúbky dočisťovať.

3. Neskorý začiatok dentálnej hygieny
Neviete sa rozhodnúť, kedy začať s dentálnou hygienou? Odpoveď je jednoduchá: keď sa dieťatku prereže prvý rezák. Vtedy je dobré zobrať do ruky vlhkú vreckovku, prípadne gázu. Dieťa si totiž od útleho veku zvyká na cudzí predmet v ústach.

4. Pozor na olizovanie a cukor
Olizovať cumeľ alebo detskú lyžičku považuje mnoho rodičov za samozrejmosť. Dentisti však pred týmto zlozvykom varujú. Mliečne zuby sú totiž zraniteľné a každé oliznutie cumľa alebo lyžičky predstavuje ideálne podmienky pre kolonizáciu úst baktériami, ktoré spôsobujú zápaly ďasien alebo zubný kaz. Preháňať by ste to nemali ani so sladenými nápojmi a potravinami. Nevhodné je uspávať potomka pomocou fľašky so sladeným čajom alebo mliekom. Do postele má dieťa totiž ísť s vyčistenými zúbkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starostlivosť o zuby #detské zuby #prerezávanie zubov