Bez bolesti a častých návštev u zubára

Nie každému príroda nadelila dokonalý úsmev. Nosiť mesiace „drôtik“ na zuboch je pre mnohých dospelých náročné. Vďaka novým technológiám je tu však riešenie – takmer neviditeľný zubný strojček.

23.10.2020 12:00
zubný strojček Foto:
Správne rozloženie zubov nie je dôležité len preto, že dobre vyzerá, ale aj preto, lebo sa vtedy zuby lepšie čistia.
debata

Pokrok vedy a techniky zlepšuje život pacientov aj prácu lekárov, stomatológiu nevynímajúc. Už niekoľko rokov je aj na našom trhu novinka v čeľustnej ortopédii – zubný strojček, ktorý takmer vôbec nevidieť a takmer ho necítiť.

„Pekný úsmev nie je len estetickou záležitosťou, hoci aj tá je dôležitá. Správne uloženie zubov zjednodušuje ústnu hygienu, znižuje riziko vzniku zubných kazov a ďalších stomatologických problémov a ochorení,“ vysvetľuje čeľustná ortopédka Veronika Mydlová. „Neviditeľný zubný strojček má v porovnaní s dosiaľ používanými typmi strojčekov mnoho benefitov.“

Vyrobený je z priesvitného plastu tak dokonale, že ho na zuboch skoro nevidieť. To je však len jedna z mnohých výhod. „Okrem toho, že sa pohodlne nosí a nezraňuje ďasná, vidím obrovskú výhodu v zjednodušenej hygiene. A rovnako sú aj kontroly u ortodontistu v porovnaní s klasickými fixnými strojčekmi menej časté,“ vraví doktorka Mydlová. Pri fixných strojčekoch je zubná hygiena pre drôtiky a zámky náročnejšia, v miestach okolo nich, ktoré sú pre kefku ťažšie dostupné, môžu vznikať zubné kazy.

S takmer neviditeľným strojčekom sa dá robiť všetko – rozprávať, usmievať sa, športovať, spať aj jesť. „Pred jedlom ho však väčšinou odporúčam vybrať, aby na ňom nevznikali nepekné pigmentové škvrny. Človek sa potom môže pohodlne a bez obmedzenia najesť. Strojček sa dá jednoducho vybrať a odložiť do škatuľky, po jedle si treba umyť zuby a zase si ho nasadiť,“ radí čeľustná ortopédka. „Aby bol efekt skutočne maximálny a zuby sa postupne dostávali na to miesto a do takej polohy, ako ich chceme mať, treba tento strojček nosiť 22 hodín denne.“

Je vhodný pre deti aj dospelých. "Pokiaľ ide o najmenších pacientov, s ortodontickou terapiou je dobré začať, keď je chrup ešte zmiešaný, čo znamená, že niektoré zuby sú už trvalé a iné mliečne. Dokážeme tak predísť prípadným neskorším komplikáciám,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zubná hygiena #strojček na zuby