Adherencia a kompliancia: Pri vysokom tlaku sa im nevyhnete

Tieto dve slová by pre vás, ak máte vysoký tlak, mohli byť dôležité. Viete, čo znamenajú?

03.10.2020 06:00
doktor, pacient, tlak, meranie, tlakomer Foto:
Jednou z príčin, prečo chorí prerušujú liečbu, je fakt, že sa nevyznajú v predpísaných tabletkách.
debata

Pri surfovaní na internete už nejeden kardiak natrafil na dve cudzie slová: adherencia a kompliancia. Ľudia ich bežne nevyslovujú a ich význam je pre mnohým zahalený tajomstvom.

Pod pojmom terapeutická adherencia si môžeme predstaviť mieru, do akej správanie človeka, či je to už užívanie lieku, dodržiavanie diéty a zmena životného štýlu, zodpovedá dohodnutým odporúčaniami lekára. Inými slovami, ľudia by sa mali stotožniť s krokmi, ktorými si upravia svoje správanie tak, že ho nasmerujú na príjem lieku a zmenia svoj životný štýl podľa slov lekára.

Druhým málo známym slovom je kompliancia. V podstate je to pomenovanie spôsobu, ako užívame lieky, a to či dodržiavame čas, kedy ich máme zapíjať pohárom vody, či nemeníme dávky, ktoré boli predpísané v ambulancii.

Nedodržiavanie liečby je hlavnou príčinou nedosiahnutia všetkých výhod, ktoré môžu lieky pacientom poskytnúť. V každodennej praxi však stále neuznávame túto skutočnosť ako prvú príčinu terapeutického zlyhania, ktoré sa potom uchyľuje k intenzívnejšej liečbe alebo zbytočným testom, ktoré môžu pacienta ohroziť, sú nákladnejšie, zdĺhavejšie a často nepotrebné.

Jednou z príčin, prečo chorí prerušujú liečbu, je fakt, že sa nevyznajú v predpísaných tabletkách. Lekárnici a zdravotníci však prízvukujú, že dnes to už nie je také zložité. Viac ako 75% kardiakov potrebuje kombinované lieky, ktoré im zaručujú rýchlejšiu kontrolu krvného tlaku a menšie riziko infarktu a mŕtvice.

Ak hypertonici potrebujú viacero liekov, spravidla ich neužívajú tak, ako majú predpísané. Tí kreatívnejší si zmenia dávkovanie, radikáli s nimi skončia úplne. Niektorí sa boja, že im dlhodobé užívanie liekov poškodí pečeň alebo obličky, tak si sami naordinujú pauzu. Situácia sa zamotáva, ak ľudia užívajú lieky aj na iné diagnózy. Mali by však vedieť, že svojvoľné vynechávanie liekov môže mať za následok prudké zvýšenie tlaku s fatálnymi následkami. Tretina pacientov, ktorí majú predpísané viaceré lieky na tlak, ich neužíva a približne polovica užíva len jednu predpísanú tabletku.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa na dodržiavaní liečby podieľa päť faktorov: sociálno-ekonomické či súvisiace s liečbou, pacientmi, chorobami a so zdravotníckymi zariadeniami.

Odhaduje sa, že infarkt nastáva vo vyspelých krajinách každé štyri sekundy a mŕtvica každých päť sekúnd, pričom hypertenzia je najobvyklejším rizikovým faktorom v našich podmienkach. To robí z vysokého krvného tlaku jednu z priorít, pričom hlavným krokom prevencie je posilnenie dodržiavania liečby.

Existujú dôkazy, že liečba a kontrola vysokého tlaku významne obmedzujú pridruženie iných diagnóz. Zníženie systolického tlaku iba o 2 mmHg znižuje riziko kardiovaskulárnych príhod až o 10%, zatiaľ čo komplexná antihypertenzívna liečba je všeobecne spojená s významným znížením výskytu cievnej mozgovej príhody o 35 až 40%. Zmierniť výskyt infarktu sa potvrdilo u 20 až 25% a o viac ako 50% sa znížil vžskyt srdcového zlyhania. Okrem toho jestvujú argumenty, že liečba a kontrola vysokého tlaku sa podieľajú na obmedzení poškodenia jednotlivých orgánov.

Pacient v pavučine otázok, odpovedí a príhod o vysokom tlaku

Najčastejšie otázky pacientov:

  • Prečo niekto vie, že má vysoký tlak (má príznaky) a ja som nevedel, nemal som príznaky…?
  • Prečo mám užívať lieky, keď ma nič nebolí?
  • Je to liečba na celý život, alebo je možnosť, že ich prestanem užívať?
  • Kedy si mám merať krvný tlak – pred liekmi, alebo po nich?
  • Môžem k liekom piť alkohol?
  • A čo moja potencia?
  • Ako viete, že práve tento liek bude pre mňa najlepší?
  • Čo mám robiť, keď zabudnem užiť tabletku?
  • Musím užívať tak veľa liekov na tlak?
  • Ako mám spolupracovať s lekárom?

Čo by mal urobiť pacient, aby bola komunikácia efektívnejšia

  • Absolvujte rozhovor v prítomnosti niekoho blízkeho.
  • Napíšte si na papier základné informácie, ktoré chcete lekárovi povedať, a otázky, ktoré mu chcete položiť.
  • Rozhovor by mal byť vecný, presný a otvorený. Formulujte zrozumiteľné a krátke otázky. Pýtajte sa, ak nerozumiete.
  • Na záver rozhovoru zhrňte vlastnými slovami, čo ste sa od lekára dozvedeli, informujte ho o všetkých doplnkových a alternatívnych formách liečby.
  • Spýtajte sa lekára, akým spôsobom (telefonicky, mailom, osobne) sa môžete kontaktovať, ak by ste s ním potrebovali hovoriť mimo dohodnutej konzultácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký tlak #vysoký krvný tlak