Aká je optimálna hladina vitamínu D?

V akých jednotkách sa uvádza? Aké problémy to so sebou prináša? A čo odporúča doktor Igor Bukovský, odborník na výživu?

22.10.2020 06:00
žena, tabletka, vitamín D, imunita Foto:
Ak nemáte hladinu D-vitamínu vyšetrenú v laboratóriu, neužívajte viac ako 1 000 až 2 000 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu D denne!
debata (2)

Dôležité je vedieť, že hladinu vitamínu D možno určovať vo dvoch rôznych jednotkách – mikrogramoch na liter a nanomoloch na liter.

  • Pri mikrogramoch na liter je normálne rozpätie od 30 do 80 μ/l.
  • Pri nanomoloch je normálne rozpätie od 75 do 200 nmol/l.

Niekedy sa stáva, že lekár, ktorý bol dovtedy zvyknutý na jednotky mikrogram na liter, odrazu dostane výsledky z laboratória v nanomoloch. A tak povie pacientovi s hladinou 50 nmol/l na liter, že jeho koncentrácia „déčka“ je v poriadku. Čo, samozrejme, nie je pravda, naopak, tento pacient trpí pomerne deficitom (nedostatkom) tohto vitamínu.

Jedna vec je však norma a druhá vec je optimálna hladina. Podľa odborníka na výživu MUDr. Igora Bukovského, ktorý sa vitamínu D už v minulosti intenzívne venoval vo viacerých svojich videách, ľudia s poruchami imunity či ťažkými zápalovými ochoreniami by mali mať hladinu vitamínu D v hornej časti normy – pre mikrogram 60 až 65 μ/l a pre jednotku nanomol okolo 160 nmol/l.

„Ak je človek v hlbokom deficite vitamínu D, užívanie dennej odporúčanej dávky (ODD) tohto vitamínu mu nepostačuje,“ tvrdí doktor Bukovský. „ODD len doplní vitamín D, ktorý v ten deň stratíte. Ak sa dlhodobo nachádzate v nízkej hladine, ODD vám déčko udrží tam, kde ho máte. Užívanie takejto bežnej dávky vám nezvýši hodnoty. V Ambulancii klinickej výživy predpisujeme 3 000 až 5 000 IU (medzinárodných jednotiek) vitamínu D denne. A o tri mesiace kontrolujeme túto hladinu optimálne v rovnakom laboratóriu. Táto dávka je bezpečná a funkčná, môže niečo zmeniť. Sú klienti, ktorí zareagujú strmším nárastom a po troch mesiacoch sa možno dostanú na úroveň 40 až 50 μ/l. Sú klienti, čo sa horko-ťažko dostanú cez hranicu 30 μ/l. Ešte nikdy sme týmito dávkami nikoho nepredávkovali,“ dodáva tento lekár.

Ak sa liečite na rakovinu hrubého čreva a prsníka a máte hladinu vitamínu D v hornej štvrtine normy, máte o 50 % vyššiu šancu, že sa z onkologického ochorenia vyliečite. Takýmto pacientom sa predpisuje dávka až do 10 000 IU denne, je však potrebné koncentráciu vitamínu D v sére kontrolovať v laboratóriu.

Igor Bukovský neodporúča prestať užívať preventívne dávky vitamínu D ani v lete. „Žijeme zavretí v domoch a autách, a keď na dva týždne vyjdeme na slnko, natierame sa opaľovacími krémami. Čím viac sme opálení, tým menej déčka vytvárame. D-vitamín nie je hnedý. Pigmentová vrstva na našej koži bráni prieniku UV-lúčov k molekulám, z ktorých má vzniknúť. Preto černoch potrebuje asi šesťkrát toľko času na vytvorenie tej istej dávky vitamínu D ako beloch. Nikdy sa nespáľte, ale nebojte sa opáliť,“ dodáva.

Ak však nemáte vyšetrenú hladinu D-vitamínu v laboratóriu, neužívajte viac ako 1 000 až 2 000 IU vitamínu D denne!

Najdôležitejšie formy vitamínu D

  • vitamín D2 (ergokalciferol) – tvoria huby a plesne, je prítomný v mlieku, pečeni a živočíšnych tukoch (rybí olej), syntetická forma sa používa na obohacovanie potravín a takisto sa v potrave dostáva do organizmu. V tenkom čreve sa vstrebáva na rozdiel od vitamínu D3 pomalšie – a nie úplne. Tvorí len 5 % celkového vitamínu D.
  • vitamín D3 (cholekalciferol) – vzniká v koži účinkom UV žiarenia v pásme 290–315 nm a jeho ďalším zdrojom sú potraviny živočíšneho pôvodu (najmä ryby, rybí olej a vajíčka). V tenkom čreve sa vstrebáva rýchlo a kompletne. Na základe laboratórnych výsledkov z krvi tvorí vitamín D3 až 95 % z celkového množstva vitamínu D. Koncentrácia v sére (čiže v krvi) je najlepším ukazovateľom (ne)dostatku vitamínu D.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín D