Ústny sprej slovenskej výroby v boji proti novému koronavírusu?

Štúdia in vitro potvrdila, že zdravotnícka pomôcka vo forme spreja s obsahom liečivky cistu krétskeho by mohla mať na slizniciach nosa a úst bariérovú funkciu aj proti prieniku nového koronavírusu SARS-Cov-2.

19.10.2020 06:00
vírus, koronavírus, laboratórium, COVID-19 Foto:
Testy sa zatiaľ konali iba v laboratórnych podmienkach s tkanivovými kultúrami, ktoré boli nainfikované novým druhom koronavírusu.
debata (3)

Testy sa však zatiaľ konali iba v laboratórnych podmienkach s tkanivovými kultúrami, ktoré boli nainfikované novým druhom koronavírusu spôsobujúceho ochorenie Covid-19. Išlo o infikované bunkové kultúry z obličky mačiaka zeleného. Výsledky štúdie odprezentoval na online tlačovej konferencii maďarský virológ a klinický mikrobiológ István Jankovics, ktorý sa v minulosti venoval aj vývoju vakcín proti chrípke. Od roku 1989 riadil epidemiologický a virologický dohľad nad vírusom chrípky v Maďarsku a do roku 2019 viedol Národné chrípkové laboratórium pri WHO v Maďarskej republike.

Dr. Jankovics verí, že laboratórny model, keď vírus vďaka ochrannej bariére vo forme roztoku z liečivých rastlín nedokázal infiltrovať bunky tkanivovej kultúry, bude fungovať aj na slizniciach u ľudí. Domnieva sa, že účinná látka v spreji by podľa neho mohla nový koronavírus v horných dýchacích cestách človeka inaktivovať a neutralizovať. "Tieto výsledky vyzerajú nádejne,“ dodal vedec, ktorý sa pred rokmi podieľal na vývoji tohto prípravku.

„V marci a apríli 2020 sme zaznamenali rekordné predaje spreja na Slovensku i v Českej republike. Hoci sme to vnímali ako prirodzený trhový jav v danej produktovej kategórii, zároveň to bol prvý impulz, ktorý nás doviedol k myšlienke otestovať účinnosť tejto zdravotníckej pomôcky voči SARS-Cov-2,“ upresnil Ing. Ondrej Michlo, konateľ spoločnosti Herb-Pharma Corporation, s.r.o.

V minulosti sa extrakt z cistu krétskeho (nie však spomínaný sprej) pod hlavičkou inej firmy testoval na víruse chrípky – ale iba na myšiach. Látku im trikrát denne nasprejovali do nosa a hneď v prvý deň ich infikovali vírusom chrípky. Myši, ktoré dostávali výťažok z cistu krétskeho, neochoreli. Na otázku Pravdy, či existujú aj nejaké štúdie s potvrdením antivirotického účinku u ľudí, odpovedal Ing. Michlo, že nie. V prípade spomínaného spreja ide totiž o zdravotnícku pomôcku, ktorá je voľne dostupná v lekárňach a bolo by to nad rámec nevyhnutnej legislatívnej úpravy. Nie je to teda liek s účinkami dokázanými randomizovanou kontrolovanou štúdiou. Objektívne vzaté, čo sa týka nového druhu koronavírusu – na niečo podobné ešte ani nebol dostatok času a takéto štúdie sú, samozrejme, nesmierne drahé.

Cist krétsky (Cistus creticus) je pôvodom z... Foto: SHUTTERSTOCK
cist krétsky, liečivá rastlina, liečivka, kvetina, fialová, cistus craeticus Cist krétsky (Cistus creticus) je pôvodom z južnej Európy a severnej Afriky, divoko rastie v mnohých častiach Grécka, najmä na Kréte a Cypre. Je bohatý na polyfenoly.

Sprej do úst od firmy Herb-Pharma (sú dva rôzne spreje – ústny 30 ml a nosový 20 ml, pričom majú odlišné zloženie) nie je nijakou novinkou. Na našom trhu je od roku 2011. Predávajú sa aj kapsuly vo forme doplnku výživy, dezinfekčné gély aj spreje (s obsahom cistu krétskeho a alkoholu). Spomínaný výskum v laboratórnych podmienkach na infikovaných tkanivových kultúrach sa však týka výlučne zloženia, aké obsahuje ústny sprej (štúdiu má redakcia k dispozícii).

"Ústny sprej s obsahom cistu krétskeho bol takto úspešne testovaný aj pred 12 rokmi na vírus SARS-Cov-1,“ tvrdí Katarína Tatárová, farmaceutka vo firme Herb-Pharma Corporation, ktorej výrobný závod je na Slovensku v okrese Levice. "Dúfajme, že vieme pomôcť aj pri zabránení šírenia aktuálneho koronavírusu. Cist krétsky, ktorý obsahuje roztok v spreji, je krásna kvetina, ktorú možno nájsť aj v Európe. Je to základná a najdôležitejšia zložka spreja. Má vysoký obsah polyfenolov, ktoré vytvárajú ochrannú bariéru, akýsi štít a bránia tak prieniku baktérií a vírusov do buniek. Sprej tak vytvorí akýsi ochranný film na sliznici.“

Jeho účinok je teda najmä bariérový. Okrem toho obsahuje ďalšie zložky ako echinacea, citrusové bioflavonoidy, šalvia či acerola a predbežné štúdie údajne ukazujú, že ak sú prítomné všetky bylinné zložky s antivírusovým účinkom, efekt je silnejší, ako keď je prítomný iba cist krétsky. Mimochodom, liečivých rastlín s antivírusovými účinkami je vyše šesťdesiat. Cist krétsky na Slovensku možno kúpiť aj ako čaj a tinktúru.

Ústny sprej sa strieka do hrdla trikrát denne – po raňajkách, po obede a večer pred spaním. "Ráno ide väčšina ľudí do infekčného prostredia, následne je vhodné dva vstreky zopakovať po obede, keď by prehĺtanie väčšieho množstva jedla mohlo narušiť ochrannú bariéru. Veľký význam má však používanie najmä na noc, pretože počas spánku najmä u ľudí, čo chrápu, alebo sa zle nadychujú, môže koronavírus preniknúť do hlbších častí dýchacieho traktu,“ zdôraznil Dr. Jankovics. Samozrejme, ak niekto žije doma sám, stačí, ak sa chráni pri odchode zo svojich bezpečných priestorov, dodal na otázku Pravdy. "Treba však zdôrazniť, že nový koronavírus sa momentálne šíri najmä v rodinách.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sprej #koronavírus #Covid-19 #koronakríza #zdravotnícka pomôcka