Starostlivosť o zrak počas pandémie

Poradíme vám, aké okuliare je najlepšie si vybrať. A ak máte sivý zákal, jeho odstránenie určite neodkladajte ani počas pandémie. Nečakajte, kým "dozrie".

24.01.2021 06:00
ochrana, rúško, okuliare, koronavírus, žena Foto:
Popri všetkých opatreniach by sme nemali zabúdať na ochranu očí, ktorá je rovnako dôležitá ako dodržiavanie ostatných zásad.
debata (1)

Rúško nestačí! Pred vírusom si chráňte aj oči

Rúška sa už stali bežnou súčasťou nášho momentálneho života. Oftalmológovia však upozorňujú, že len rúško nestačí. Chrániť si treba aj oči.

Popri všetkých opatreniach by sme nemali zabúdať na ochranu očí, ktorá je rovnako dôležitá ako dodržiavanie ostatných zásad. Nákaza sa šíri kvapôčkovou infekciou, teda vzdušnou cestou (kýchanie, kašľanie), ako aj priamym kontaktom s infikovanými predmetmi, a to rukami, dotykom úst, nosa a očí. A práve o možnom prenose cez oči, teda cez slzy a slzné cesty, sa až tak veľa nehovorí.

Video
Očná lekárka Krausová: Čo všetko obnáša komplexné očné vyšetrenie?

„Koronavírus môže pretrvať vo vzduchu až 30 minút, a to až na vzdialenosť 4,5 metra. Tak sa veľmi ľahko môže vírus zachytiť na nechránenom povrchu oka, z ktorého sú následne nečistoty kontinuálne odstraňované slzami cez slzné cesty do nosa. A práve z nosnej sliznice môže byť vírus vdýchnutý do dýchacích ciest a následne aj do pľúc. Preto by nemal nikto zabúdať na oči, ktoré musia byť rovnako chránené pred možnou nákazou,“ konštatoval oftalmológ Pavel Lackovič. Oči tak predstavujú jednu z možných ciest nákazy, preto je dôležité si popri nose a ústach správne ochrániť aj oči.

Tipy, ako chrániť zrak:

Noste okuliare: Nie je dôležité, či ide o slnečné alebo dioptrické, nové alebo staré. Základným pravidlom je vybrať si tie, ktoré pokrývajú najväčšiu časť očnice. Širšie straničky sú tiež výhodou, spolu so sklami môžu z veľkej časti ochrániť oči všeobecne, ale najmä pri priamom zásahu tváre kýchajúcim či kašľajúcim pacientom.

Neskladajte si okuliare ani v interiéri: Ak nenosíte dioptrické okuliare, je pravdepodobné, že siahnete po slnečných. Pri tejto výnimočnej situácii si ich neskladajte ani pri návšteve obchodu či vo výťahu. Hoci to môže byť spočiatku nezvyčajné, ochrana je na prvom mieste. Dôležité je sa okuliarov nedotýkať počas nosenia.

Nezabúdajte okuliare dezinfikovať: Prísne opatrenia dezinfekcie platia rovnako ako pre kľučky či iné povrchy, tak aj pre okuliare. Po príchode z exteriéru si ich nezabudnite pretrieť handričkou s dezinfekčným gélom alebo alkoholom.

Liečbu sivého zákalu neodkladajte ani v čase pandémie

Neliečený sivý zákal spôsobuje v najhoršom prípade slepotu. Napriek tomu sa nájdu ľudia, ktorí jeho liečbu odkladajú. Dávno neplatí, že odstránenie sivého zákalu je úzko spojené s jeho dozretím. Naopak. Čím skôr sa pre zákrok rozhodnete, tým je jeho odstránenie jednoduchšie a rýchlejšie. Obavy z bezbolestnej a bezpečnej operácie nemusíte mať ani počas súčasnej koronakrízy. Opatrenia sa síce sprísňujú, nie je to však dôvod pre odklad operácie. Navyše odstránenie sivého zákalu je plne hradené všetkými zdravotnými poisťovňami.

Pozorovanie okolitého sveta akoby cez mliečne sklo. Tak opisujú kvalitu svojho zraku ľudia, ktorých postihla katarakta, laicky sivý zákal, ktorý je vyvolaný prirodzenými procesmi v orgáne zraku.

„Vplyvom nich sa môže šošovka zakaliť takmer každému. Najčastejšie sa so sivým zákalom stretávame u ľudí, ktorí majú viac ako 60 rokov, no vzhľadom na hektický životný štýl nie sú výnimkou ani mladší. Zrak je naším najdôležitejším zmyslom, a tak akákoľvek zmena môže výrazne ovplyvniť naše bežné fungovanie. Človek so sivým zákalom nielenže vidí horšie, ale prichádza aj o množstvo dôležitých podnetov. Prestáva sa hýbať a komunikovať s okolím. Veľmi skoro sa uňho môže prejaviť aj demencia,“ hovorí o diagnóze Radovan Piovarči, primár očnej kliniky NeoVízia.

Ako uviedol, sivý zákal je dôležité odstrániť čo najskôr. „Len tak je možné prinavrátiť človeku patričnú kvalitu videnia, a teda aj života,“ pokračuje očný chirurg.

Strach zo zákroku je neopodstatnený. „Operácia sivého zákalu je bezpečná a patrí k najčastejšie vykonávaným operáciám vôbec. Pacienti sa nemusia obávať ani súčasnej pandémie, nakoľko sme prijali všetky dôležité opatrenia. Je dôležité uvedomiť si, že odkladanie operácie má výrazne negatívny vplyv na kvalitu videnia,“ dodáva Radovan Piovarči.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sivý zákal #ochrana očí