Strašiak diabetikov: ranky a praskliny na chodidlách

Nie každý diabetik má okamžite poškodené nohy a chodidlá. Na to, aby sa cukrovka prejavila na dolných končatinách, potrebuje toto devastujúce ochorenie istý čas. To by však cukrovkárov nemalo viesť k ľahostajnosti.

10.11.2020 06:00
pedikúra, suchá pedikúra, podológia, noha,... Foto:
Nohy s ranami nikdy nemáčame v repíku! Ten ranu zatvára na povrchu, ale vnútri nemusí byť zhojená a hrozí zhoršenie.
debata

Cukrovka je ako rozbiehajúci sa vlak. Neexistuje ľahká či ťažká cukrovka. V tele každého človeka pôsobí deštruktívne. „Pre diabetikov je nesmierne dôležité vyhýbať sa ranám, ragádom (prasklinám) či akýmkoľvek hoci aj drobným poraneniam na chodidlách,“ upozorňuje Milada Nádašiová, prezidentka Slovenskej podologickej spoločnosti. „Základom je pravidelné odstraňovanie prebytočnej zrohovatenej kože. Netreba podceňovať ani to, ak je noha napadnutá nejakým patogénom. Neprehliadajte ani zdanlivo nezávažnú záparku. Už neraz sme v podologickej praxi videli prípady, ako sa z neliečenej záparky do mesiaca vyvinul diabetický vred, ktorý následne viedol k amputácii prsta.“ Cukrovkárovi trvá liečba rany 7-krát dlhšie oproti zdravému človeku!

Príčiny tvorby prasklín

Príčin tvorby prasklín na chodidlách je viacero. Podstata je v spojení pohyblivej a tuhej časti kože. Ak sa na povrchu chodidiel vytvára následkom tlaku, genetických príčin alebo z dôvodu prítomnosti nejakého patogénu zhrubnutá koža, odumreté bunky keratínu sa na seba prichytávajú a pod tlakom tela sa zalisujú do povrchu. Tak sa vytvorí zhrubnutá koža. Je suchá a nemastí sa, čo ju z fyzikálneho hľadiska robí tuhou, tvrdou a zároveň veľmi krehkou. Pod ňou sa nachádza časť kože, ktorá je plne flexibilná. Spojenie týchto dvoch nekonzistentných vrstiev spôsobí, že tuhá, ale krehká časť pokožky v mieste najvyššieho tlaku praskne.

Praskliny, ragády, ktoré zasiahnu až do krvácajúcej časti kože u diabetikov, žiaľ, bývajú v neskorších štádiách ochorenia spojené s poruchou mikrocirkulácie. Povrchové vrstvy kože nie sú dobre vyživované malými cievkami, ktoré sú postihnuté aterosklerózou. To spôsobí zánik mazových a potných žliaz a nohy sa diabetikom nepotia, pokožka býva veľmi suchá, šupinatá, postupne sa stenčuje a neskôr je doslova vyleštená. Na chodidlách a predkoleniach následne, zaniknú vlasové cibuľky a nohy stratia ochlpenie. Pokožku je možné porušiť hoci neopatrným pohybom nechta po koži. Postihnutie ciev sa prejaví aj v nedokrvovaní okrajov chodidla, najmä päty alebo prstov.

Od dezinfekcie po špeciálny zábal s krémom

Drobné ranky a odreniny na chodidlách sa vytvoria pri nešetrnom ošetrovaní chodidiel alebo pre nepohodlnú obuv, nevhodné pokožky. Preto si diabetici musia denne kontrolovať chodidlá. Ak zbadajú na ich povrchu ranku, v začiatkoch postačuje dezinfekcia s obsahom alkoholu či jódu. Chodidlu je však nutné dať čas na zahojenie a nohu nezaťažovať. Ak sa stav rany nezlepšuje, treba už na štvrtý deň navštíviť chirurgickú ambulanciu.

„Ak k nám na odborne vykonávanú pedikúru príde klient s prasklinou, ktorá nie je otvorenou ranou, čiže je to len prasknutie povrchovej zhrubnutej kože, ošetríme ju, zahladíme a prekryjeme tzv. okluzívnym zábalom s vhodným krémom. Ten nanesieme priamo do praskliny,“ vysvetľuje Milada Nádašiová. „Zábal nechávame na chodidle 2 až 3 dni, podľa aktuálneho stavu. Klient si nohu neumýva, ale pravidelne čistí a vytiera jednorazovými utierkami.“ Neskôr príde na kontrolné ošetrenie. Odborný pedikér mu zábal sníme, ak je to nutné, okolie ragády opätovne dohladí a opäť aplikuje oklúziu. Obyčajne po dvoch zábaloch sa stav pokožky natoľko zlepší, že ďalší zábal nie je nutný.

Video
Milada Nádašiová vo videu: Ako často je vhodné chodiť na pedikúru?

Nemáčať v repíku ani soľných roztokoch

Ak je však prasklina otvorená, prekrytie podologickou oklúziou nie je možné. Nebolo by vidieť prípadné zhoršenie stavu rany. Preto musí klient 2-krát denne ranku dezinfikovať alkoholovým prípravkom alebo roztokom Betadine a nohu nezaťažovať. Rana sa prekrýva, aby sa do nej nedostala infekcia. Ide o bežné obväzové materiály, gázové štvorce a leukoplast. Táto forma krytia sa musí meniť každých 12 hodín. Ak sa rana nezlepší do troch dní, je nutné navštíviť spádového chirurga.

„Nohy s ranami nikdy nemáčame v repíku! Ten ranu zatvára na povrchu, ale vnútri nemusí byť zhojená a hrozí zhoršenie. Takisto nemáčajte nohy v soľných roztokoch. Vysúšajú pokožku a môžu spôsobiť dodatočné mikrozranenia. Nohy umývajte len prúdom čistej vody bez použitia mydla,“ zdôrazňuje odborníčka. Vhodnou prevenciou prasklín a drobných poranení chodidiel je pravidelná odborná pedikúra, nosenie priestranných topánok a ponožiek z priedušných prírodných materiálov. Dôležitá je pravidelná kontrola chodidiel a topánok zvnútra – či v nich nie je predmet, ktorý by mohol poškodiť chodidlo. „Chodidlá a predkolenia si pravidelne krémujte,“ uzatvára známa podologička. "Najvhodnejšie prípravky vám však neporadia v lekárni, pretože lekárnik nevie zhodnotiť stav vašich nôh. Nech vám poradí odborný pedikér!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #diabetes #cukrovka #diabetes mellitus #pedikúra #diabetická noha #medicinálna pedikúra