Zoberte svojho muža k urológovi! Vyzývajú známe Slovenky

Viaceré známe Slovenky prostredníctvom sociálnych sietí vyzývajú mužov na preventívnu urologickú prehliadku. Podporujú tak kampaň Slovenskej urologickej spoločnosti, ktorá sa už tretí rok aktívne zapája do medzinárodnej iniciatívy MovemBER.

06.11.2020 06:00
prostata, urológ, vyšetrenie Foto:
Karcinóm prostaty je druhý najčastejší karcinóm u mužov hneď po rakovine hrubého čreva a konečníka.
debata (3)

Podľa dát Národného centra zdravotníckych informácií trpí rakovinou prostaty cca 9-tisíc slovenských mužov. „Myslím si, že v skutočnosti je to omnoho viac,“ hovorí MUDr. Jozef Marko z Urologickej ambulancie v Nitre. „Odhadujem to na 20– až 25-tisíc. Onkoštatistika má u nás ešte svoje rezervy. V Čechách, v krajine, s ktorou sa môžeme porovnávať, lebo sme geneticky premiešaní a žijeme v jednom priestore, je toto číslo omnoho vyššie. Tam je lepšia diagnostika. Karcinóm prostaty je druhý najčastejší karcinóm u mužov hneď po rakovine hrubého čreva a konečníka s výskytom 75–80 pacientov na stotisíc obyvateľov. V roku 2015 u nás zomrelo na rakovinu prostaty 696 mužov.“

Ženy majú svojho gynekológa, ale muži svojho urológa obyčajne nemajú. K špecialistovi ich obyčajne privedie až nejaký akútny problém. Na preventívne urologické vyšetrenie môže prísť muž po päťdesiatke (v prípade poistencov VšZP muž už po štyridsiatke) raz za tri roky. Ak sa toto onkologické ochorenie vyskytlo u prvostupňového príbuzného (otec, syn, súrodenec), potom už od štyridsiatich rokov veku (platí pre poistencov všetkých poisťovní). Potrebuje na to odporúčanie od svojho praktického lekára. Všeobecní praktickí lekári by mali automaticky odosielať svojich pacientov na urologickú prevenciu, samozrejme, môžu tak urobiť len v prípade, že dotyčný sa v ich ambulancii ukáže (napr. na preventívnej prehliadke raz za dva roky).

„Na preventívne urologické prehliadky chodí na Slovensku približne 20 % mužov po päťdesiatke. To je veľmi málo,“ dodáva doc. MUDr. Ivan Minčík, PhD., prezident Slovenskej urologickej spoločnosti. Pomôcť by mohli ženy. „Prax nám ukazuje, že za absolvovaním preventívnej urologickej prehliadky stojí vo väčšine prípadov žena, ktorá sa stará o zdravie celej rodiny,“ vysvetľuje zámer kampane. Ženy podľa neho často otvárajú rozhovor o tejto chúlostivej téme s mužmi, na ktorých im záleží, a niekedy ich dokonca aj objednajú na preventívnu prehliadku. „Tento rok preto netradične nevyzývame na zapojenie do kampane výlučne mužov, ale aj ženy. Sme presvedčení, že ak venujú pár minút svojho času a porozprávajú sa s mužmi o dôležitosti prevencie, môžu im tak zachrániť zdravie, či dokonca život,” dodáva.

Preventívna urologická prehliadka pozostáva z rozhovoru, čiže z odobratia anamnézy, z odberu krvi na tzv. prostatický špecifický antigén (PSA), ktorého orientačná hodnota by mala byť do štyroch nanogramov na mililiter (samozrejme, závisí to aj od veku, veľkosti prostaty, prekonaných zápalov atď.). V Čechách môžu odber krvi na PSA robiť aj všeobecní praktickí lekári počas preventívnej prehliadky. Kameňom úrazu pre mnohých mužov obyčajne býva vyšetrenie prostaty cez konečník, čiže tzv. digitálne rektálne vyšetrenie. Odborníci ubezpečujú, že toto vyšetrenie skutočne nie je bolestivé. O nepríjemnosti by sa dalo hovoriť až pri odbere vzoriek prostaty určených na histológiu, čo sa robí až v prípade podozrenia na rakovinový proces. Podozrenie, že na prostate je ložisko, ktoré by mohlo byť zhubné, možno vysloviť aj na základe ultrazvukového vyšetrenia, ešte presnejšia je magnetická rezonancia. Priamym dôkazom je však jedine histológia (vyšetrenie vzorky prostaty v laboratóriu).

Ženy môžu získať ako darček nepredajnú edíciu... Foto: Bianka Stuppacherová, Pravda
movember, fusakle, karcinóm prostaty, rakovina prostaty, záchod, toaleta, wc Ženy môžu získať ako darček nepredajnú edíciu veselých fúzatých ponožiek, ak napíšu na www.dalsom.sk o tom, koho poslali na prevenciu urológovi.

Symbolom tohtoročnej kampane nie sú len tradičné fúzy, ale špeciálne veselé „movembrové ponožky“ venované ženám, ktoré svojich mužov vyzývajú na prevenciu. „Tešíme sa, že sme aj tento rok mohli priložiť ruku k dielu a podporiť tak dobrú vec. Spoločne s partnermi sme vytvorili limitovanú, nepredajnú edíciu fúzatých ponožiek s názvom MovemBER, ktoré ženy môžu získať ako darček, ak nám prostredníctvom jednoduchého formulára na www.dalsom.sk prezradia, s kým sa na túto tému porozprávali. Veríme, že to osloví čo najviac žien,“ uzatvára riaditeľ značky Fusakle Ján Anguš. Do výzvy sa zapojili sa aj známe slovenské herečky, speváčky, športovkyne či političky.

Kde nevie prejsť čert, tam pošle ženu. Spoliehajú sa na to aj odborníci. „Veríme, že ženy nám v tomto pomôžu,“ dodáva MUDr. Ivan Minčík. „Karcinóm prostaty, ktorý odhalíme včas, čiže je lokalizovaný ešte len v samotnej prostate, má totiž veľmi vysokú šancu na úplné vyliečenie.“

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina prostaty #prostata #Movember #karcinóm prostaty