Seniori: Sami doma, ale nie osamelí

Pády sú najčastejšou príčinou smrteľných úrazov u ľudí nad 65 rokov. 87 % zlomenín u ľudí nad 65 rokov je následkom pádov. A podľa štatistiky sa 60 % týchto pádov stane v domácom prostredí.

14.11.2020 12:00
senior, doma, dedko, laptop, notebook,... Foto:
Ilustračná fotografia.
debata (1)

Osamelo žijúci seniori patria do najzraniteľnejšej skupiny populácie. Ich počet pribúda, pretože väčšina z nich chce starnúť doma, tam, kde sú zvyknutí dlhé roky žiť. Prevencia pádov v domácom prostredí je súčasťou liečby osteoporózy, ochorenia, keď následkom zníženia hustoty kosti, jej kvality a pevnosti dochádza k zlomeninám. Osteoporóze sa venuje toľká pozornosť práve pre komplikácie, ku ktorým vedie. Najčastejšie ide o zlomeniny kosti predlaktia, stavcov a horného konca ramennej či stehennej kosti.

Zlomenina krčka býva následok pádu

Aj keď k zlomenine (najmä chrbtových stavcov) môže dôjsť aj bez toho, aby senior spadol, k väčšine zlomenín, predovšetkým k obávanej zlomenine krčka stehennej kosti, dochádza práve následkom pádov.

„Tou najobávanejšou je zlomenina krčka stehennej kosti, ktorej patrí 7. miesto v rebríčku najčastejších príčin úmrtí hospitalizovaných pacientov na Slovensku,“ vysvetľuje prof. MUDr. Juraj Payer, PhD., prednosta V. internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Bratislava a prezident Slovenskej spoločnosti pre osteoporózu a metabolické ochorenia kostí. „Asi tretina osôb po zlomenine krčka stehennej kosti do roka zomiera a ďalšia tretina ostáva odkázaná na opateru iných,“ dodáva.

Zabrániť úrazom doma

Obmedzenie rizika pádov je nesmierne dôležité najmä v prípade seniorov v pokročilom veku. Dôležité je urobiť potrebné opatrenia na zabránenie prípadným úrazom doma. Treba odstrániť všetky nepotrebné veci, ktoré by mohli znamenať riziko zakopnutia – kusové koberce, prahy dverí, šmykľavé podlahy a šnúry od spotrebičov.

Všade tam, kde je potrebná pomoc pri chodení alebo vstávaní, treba namontovať držadlá (pri vani, v sprche, vedľa toalety). Obe strany schodov by mali mať zábradlie (drahšou verziou pre imobilných je stoličkový výťah). Je potrebné zvýšiť počet svetiel v domácnosti a výkon každej žiarovky, aby bol priestor najmä počas dlhých zimných večerov a tmavých rán po stlačení vypínača dobre osvetlený. V niektorých miestnostiach, napr. v chodbe, sa dá uvažovať aj o osvetlení na fotobunku.

Rôzne technológie určené na kontrolu

Aj keď seniori žijú osamelo, mali by byť v kontakte a pod dohľadom príbuzných. Dnes existujú rôzne technológie, ktoré pomôžu zachovať kontakt príbuzných so seniorom a v prípade potreby dokonca vyšlú alarm vo forme SMS, e-mailu a podobne. Takže aj v situáciách, keď samotný senior nie je schopný aktívne vyslať signál, stlačiť gombík či telefonovať.

Hoci je izolácia od ostatných optimálnou možnosťou, ako seniorov ochrániť pred novým koronavírusom, duševnej pohode neprospieva. Mnohí seniori sa cítili osamelí aj pred pandémiou a v súčasnej dobe je to s ich psychickým naladením ešte horšie. S osamelosťou prichádza nepokoj, podráždenosť, pretrvávajúce obavy, problémy so spánkom, sústredením sa a samovražedné myšlienky. Je rozdiel byť sám a byť osamelý. Ľudia by mali ostať v kontakte aj za sťažených okolností. Odporúča sa takzvaná socializácia na diaľku, napríklad telefonicky alebo prostredníctvom on-line platforiem, sociálnych sietí, videohovorov, mailov a podobne. Dnes sú aj mnohí technicky zdatní osemdesiatnici schopní komunikovať cez Skype či telefonovať so spustenou kamerou, ak ich to deti a vnúčatá naučia.

Aj pohyb dokáže prispieť k zvýšeniu kostnej denzity i lepšiemu naladeniu – a to obyčajná chôdza. Odporúča sa aspoň jedna prechádzka denne – v zimných mesiacoch určite v čase okolo slnečného poludnia.

Rizikové faktory pádov doma

  • utlmujúce lieky (benzodiazepíny, antidepresíva, neuroleptiká, lieky na kardiovaskulárny systém…)
  • duševné ochorenie, problémy so zrakom, s rovnováhou (závraty), poruchy orientácie
  • nástrahy v domácom prostredí (prekážky a nedostatočná úprava rizikových priestorov, napr. kuchyne, kúpeľne, schodiska, neupevnené koberce, chýbajúce zábradlia…)
  • nočné močenie (prechod na WC a do kúpeľne v noci)
  • nesprávne používanie zdravotníckych pomôcok (barly, palice, vozíky…)
  • nevhodná obuv (našuchovacie papuče, vyššie úzke opätky, šmykľavá podrážka v kontakte s parketami, linoleom)
  • nedostatočné osvetlenie priestoru

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #senior #seniori #doma #pády