Seniori: Zdraví aj vo vyššom veku

Srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka, artróza, sivý zákal, mozgové porážky, poruchy trávenia, nespavosť. Starší človek sa v dôchodku stretáva s novými pocitmi a problémami, ktoré zhoršujú jeho plnohodnotný spoločenský život. Starnúť sa ale dá aj zdravo. Ako na to?

19.12.2020 06:00
dedko, vnučka, senior, dieťa, radosť, staroba Foto:
U starších ľudí klesajú nároky na energetický príjem, preto je potrebné prispôsobiť tomu aj stravovacie návyky.
debata (1)

Ľudia, ktorí majú celý život koníčky, zvládajú odchod do penzie lepšie, pretože ak na ne nemali počas pracovného života čas, teraz sa im môžu venovať naplno. Ak koníčky nemali, je vhodné, aby doma hrali napríklad karty, dámu, domino alebo iné skladačky. Veľkú časť voľného času môže zaberať športová aktivita. Ideálne sú plávanie, turistika, tanec, bicyklovanie alebo len obyčajné prechádzky. Pohyb prispieva k tomu, že ľudia v dôchodkovom veku sú v kontakte s prírodou a s priateľmi. Je správne naplánovať si deň a chodiť von v každom počasí.

U starších ľudí klesajú nároky na energetický príjem, preto je potrebné prispôsobiť tomu aj stravovacie návyky. Strava by mala obsahovať všetky dôležité živiny, najmä obilniny, ovocie, zeleninu, mliečne výrobky či strukoviny. Odporúča sa obmedziť konzumáciu mäsa (stačí 2-krát týždenne). Uprednostniť mäso z hydiny, rýb, chudé bravčové a hovädzie. Pri príprave jedál používať dusenie alebo varenie, obmedziť vyprážanie.

Starší ľudia by mali jesť menšie dávky, ale častejšie (5– až 6-krát denne). Každý deň by mali zjesť nejaký mliečny výrobok (jogurt, kyslé mlieko, tvaroh, nízkotučné syry). Večera má byť čo najľahšia (múčne jedlá, zemiaky, cestoviny). Po 19. hodine by už večerať nemali. Napriek oslabenému pocitu smädu je potrebné prijímať dostatok tekutín (vo forme nápojov, napr. bylinkových čajov, minerálok, ako aj polievok).

Negatívnym javom odchodu do penzie je zníženie príjmu. Priemerný starobný dôchodok je na úrovni približne 490 eur. Penzisti minú až 57 % z celkových mesačných výdavkov na bývanie, lieky či potraviny. „Ročné spotrebné výdavky domácnosti penzistov sú na úrovni 4¤184 eur. Dôchodcovia minú ročne na bývanie 1 053 eur, čo je najviac zo všetkých sledovaných skupín obyvateľstva. Na potraviny a nealkoholické nápoje dávajú ročne takmer 1 200 eur, jednou z ďalších najviac nákladných položiek je doprava, ktorá zhltne 280 eur ročne, na lieky takmer 230 eur,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Z potravín si doprajú najviac pekárenské a mliečne výrobky a mäso. Podľa údajov Štatistického úradu SR si dôchodca doprial za vlaňajšok ovocie a zeleninu len za 170 eur. Ide o položky, ktoré ročne kupujú dôchodcovia najmenej. Rovnako nemíňajú veľa peňazí na odievanie a obuv, ktoré ich stoja necelých 120 eur ročne.

„Pod vyššie náklady na život sa v tomto roku podpísalo najmä zvýšenie výdavkov na bývanie. Mnohí viac zaplatili na dani z nehnuteľnosti, ktorú zvyšovali viaceré samosprávy. Pri elektrine si priplatili približne 2,60 eura mesačne. Tí, ktorí odoberajú plyn na varenie a ohrev vody, si priplatili približne 60 centov mesačne,“ doplnila Buchláková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #zdravé stravovanie #aktívne starnutie