Dezinfekčný prípravok na ruky. Čo by mal mať na etikete?

V minulosti sa o hygiene rúk hovorilo a písalo najmä v súvislosti so Svetovým dňom čistých rúk, v súvislosti s cestovaním alebo prevenciou nemocničných nákaz. Dnes o potrebe umývať a dezinfikovať si ruky hovoríme najmä v súvislosti s novým koronavírusom. Okolnosti sa menia, ale podstata ostáva - správna hygiena rúk predchádza vzniku infekcií.

17.11.2020 06:00
hygiena rúk, umývanie rúk, mama, dcéra,... Foto:
Základné hygienické návyky nie sú samozrejmosť.
debata

Základné hygienické návyky nie sú samozrejmosť. Epidemiológ doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., rozprával autorke článku zážitky z vlastnej skúsenosti, keď na toalete stretol kuchára z reštaurácie luxusného hotela, ktorý si ruky, skôr špičky prstov, ledva opláchol studenou vodou. Zvyk umyť si správne ruky by mal byť samozrejmosťou po použití záchoda, po návrate domov, po manipulácii so surovým mäsom, rybami, vajcami, zeleninou, po prebaľovaní dieťaťa, smrkaní, kašľaní, kýchaní (najmä v období akútnych respiračných ochorení a v súčasnej „koronadobe“), po manipulácii s odpadom, vynášaní odpadkov z domácnosti, po kontakte s peniazmi, s infekčne chorým pacientom v domácnosti či kontakte so zvieratami. Ale čudovali by sme sa, pre koľkých ľudí to samozrejmé nie je.

Priamy a nepriamy prenos

Prenos mikroorganizmov kontaminovanými rukami je priamy alebo nepriamy. Priamy sa uskutočňuje kontaktom, dotykom rúk s kožou, prípadne so sliznicou pacienta. Nepriamy je ovplyvnený schopnosťou mikroorganizmov prežiť dostatočne dlho vo vonkajšom prostredí (na rôznych povrchoch) a existenciou vhodného prostriedku, pomocou ktorého dôjde k prenosu nákazy na pacienta. Mechanické umývanie rúk je súčasť osobnej hygieny. Niektorým ochoreniam sa aj doslova hovorí „choroba špinavých rúk“, typickým príkladom je hepatitída typu A. A takisto sem možno zaradiť aj respiračné vírusové ochorenia, pretože vírusy si veľmi často do oblasti nosa a úst prenesieme vlastnými rukami.

Pokožka rúk je osídlená prirodzenou a prenosnou mikroflórou. Prirodzená mikroflóra je trvalá a koži vlastná, má konštantné zloženie, 20¤% mikroflóry nemožno odstrániť a väčšinou ide o nepatogénne mikroorganizmy. Prenosná mikroflóra je odrazom prostredia, v ktorom ruky pracujú. Získava sa kontaktom s kontaminovanými predmetmi a miestami, prežíva obmedzenú dobu a dá sa odstrániť umývaním a dezinfekciou. Bežné umytie rúk odstráni 50¤% prítomnej mikrobiálnej flóry.

Záchody, verejná doprava a výťahy

Viete, na ktorom mieste, s ktorým každodenne prichádzame do kontaktu, žije najviac baktérií? Pre väčšinu z nás predstavujú symbol nečistoty a kolónií choroboplodných zárodkov verejné záchody. Lenže nie samotná misa či záchodová doska bývajú zdrojom nákazy. Najznečistenejšie sú splachovače a kľučky na dverách toaliet. Aj preto sa odporúča po skončení umývania rúk pákovú batériu stlačiť jednorazovou utierkou a pri odchode z toalety ju použiť na stlačenie kľučky. Dvere otvoriť a zavrieť lakťom.

Ďalším častým miestom, kde sa nachádza množstvo vyvolávateľov infekcií, sú držadlá vo verejnej doprave. V tomto období je naozaj výhodné držať sa v MHD rukou chránenou tenkou igelitovou alebo bavlnenou jesennou rukavicou. Semeniskom nákazy sú výťahy, pretože ide o malý priestor, do ktorého v krátkom čase vstupuje veľa rôznych ľudí. Aerosól z kašľania, kýchania či prskania počas rozhovoru sa usadzuje na stenách výťahovej kabíny a kontaminované sú predovšetkým tlačidlá. Populárnymi sa stali rôzne videá, najmä z Číny, kde sa radí, ako sa vo výťahu vyhnúť stlačeniu tlačidla prstom (pomocou špičky kľúča, špáradla, ktoré sa po použití zahodí, a podobne). Najjednoduchšie je stlačiť tlačidlo v rukavici alebo ohnutým kĺbom prsta (nie bruškom prsta). Práve bruškami prstov sa totiž neskôr (aj nevedome) dotýkame tváre, rúška atď. Ak sa dá, najlepšie je výťah nepoužiť, chôdza nahor po schodoch je jeden z najzdravších druhov pohybu, mala by byť súčasťou denného rutinného pohybu a prevencie kŕčových žíl.

Existujú rôzne úrovne hygieny rúk. Tou... Foto: SHUTTERSTOCK
hygiena rúk, umývanie rúk, postup, čistota Existujú rôzne úrovne hygieny rúk. Tou základnou je mechanické umývanie obyčajným mydlom.

Rôzne úrovne hygieny rúk

„Existujú rôzne úrovne hygieny rúk. Tou základnou je mechanické umývanie obyčajným mydlom. Odstráni z rúk špinu a s ňou veľkú časť mikroorganizmov. V potravinárstve sa ruky umývajú dezinfekčným mydlom. Množstvo mikróbov, ktoré sa z rúk takto odstráni, je podobné ako pri umývaní obyčajným mydlom, ale účinná látka mikróby zabije, preto nekontaminujú okolie,“ vysvetľuje Petr Havlíček z divízie Dezinfekcia firmy Hartmann-Rico.

Tretím stupňom, resp. úrovňou, hygieny rúk je dezinfekcia rúk. Tá sa uskutočňuje alkoholovými dezinfekčnými prípravkami a je zlatým štandardom v nemocniciach, pretože je rýchla, účinná a nepoškodzuje pokožku. Po použití dezinfekčného prípravku ostane na rukách 10– až 100-krát menej zárodkov ako po umytí mydlom.

„Najvyššou úrovňou je chirurgická dezinfekcia rúk,“ pokračuje Petr Havlíček. „Už názov napovedá, že ju vykonáva chirurgický tím pred každou operáciou. Odstránia sa pri nej mikroorganizmy z povrchu pokožky aj baktérie z hlbších vrstiev epidermy. To je veľmi dôležité, lebo počas operácie sa spoločne s potom vyplavujú na povrch. Pri roztrhnutí rukavice sa môžu dostať do operačnej rany a vyvolať v nej infekciu.“

Čo na bežnú domácu hygienu?

Na osobnú hygienu rúk je podľa odborníka na dezinfekciu úplne postačujúce dôsledné umývanie vodou a mydlom. Aby sa odstránila väčšina choroboplodných zárodkov, malo by byť samotné mydlenie rúk dôkladné a dostatočne dlhé (20 sekúnd bez tečúcej vody a až následne opláchnuť). Sú však situácie, keď si potrebujeme umyť ruky, ale voda s mydlom sú nedostupné. V takom prípade je vhodný alkoholový dezinfekčný prípravok, pretože výborne odstráni z rúk baktérie a vírusy, a to bez nutnosti použiť vodu, mydlo a uterák.

„Existujú ešte dve situácie, keď je pre laika výhodnejšia dezinfekcia rúk. Ak sa doma staráme o človeka so zníženou imunitou, napríklad po operácii či chemoterapii, dezinfekciou rúk ho môžeme ochrániť pred infekciou. Poslednou situáciou s tzv. cielenou dezinfekciou je člen rodiny nakazený prenosnou infekciou. Dezinfekcia rúk tak zníži pravdepodobnosť prenosu nákazy. Od konca februára 2020 sa niekoľkonásobne zvýšil predaj dezinfekčných prípravkov na ruky, čo svedčí o tom, že dosiaľ sa hygiena rúk dosť zanedbávala,“ konštatuje brand manažér firmy Hartmann-Rico. Až táto mimoriadna situácia podporená „mediálnou masážou“ prinútila ľudí k tomu, aby si uvedomili potrebu umývania a dezinfikovania rúk.

Kritériá výberu správneho prípravku

  1. Musí splniť účel, pre ktorý ho ľudia kupujú. V súčasnej dobe je to najmä účinnosť proti koronavírusu. Na etikete by malo byť uvedené, že je virucídny, virucídny na obalené vírusy, resp. priamo účinný proti koronavírusu. Ak je tam uvedená testovacia norma EN 14476, je takmer isté, že ide o dobrý produkt.
  2. Dôležitou informáciou je doba pôsobenia. Rozumná doba pôsobenia je 30 sekúnd, prijateľná do jednej minúty. Po celú dobu pôsobenia musia byť totiž všetky miesta na rukách navlhčené prípravkom.
  3. Do tretice je to kožná znášanlivosť. Ide o to, aby prípravok nepoškodzoval pokožku, nevysušoval a nespôsoboval sčervenanie. Sú alkoholové prípravky, keď po použití po odparení alkoholu ostávajú ruky vláčne. Ostávajúce kritériá sú veľkosť balenia, spôsob aplikácie a cena.

Vedeli ste, že…?

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
ruka, hygiena, baktéria, vírus, čistota Ilustračné foto.
  • Pri vzniku pooperačných infekcií zohrávajú dôležitú úlohu mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú na rukách operačného tímu?
  • Každá pooperačná infekcia priemerne zvýši náklady na liečbu zhruba o cca 2 500 eur?
  • Nebezpečné môžu byť aj mikróby, ktoré sú telu vlastné a v normálnej situácii neškodné, v pooperačných ranách však môžu vyvolať infekcie. Zhlukujú sa najmä v hlbokých častiach vlasových folikulov (chĺpkov na rukách)?
  • Aj preto musia mať alkoholové prípravky na dezinfekciu rúk okamžitý, ale aj dlhodobý účinok, ktorý sa testuje tzv. trojhodinovou hodnotou. Počet mikroorganizmov na ruke nesmie byť ani po uplynutí troch hodín od dezinfekcie schopný vyvolať infekciu! Toto časové rozmedzie reprezentuje asi 90 % všetkých operácií!
  • Sterilné rukavice nie sú spoľahlivou bariérou proti zárodkom, v priebehu zákrokov dôjde k roztrhnutiu štvrtiny použitých rukavíc, najmä počas dlhšie trvajúcich operácií na nedominantnej ruke (špeciálne na ukazováku a palci). Dierka veľkosti špendlíkovej hlavičky za 20 minút prepustí 40-tisíc mikroorganizmov. Pri ortopedických zákrokoch už sto baktérií zlatého stafylokoka vyvolá stafylokokovú infekciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #umývanie rúk #dezinfekcia #dezinfekčné prostriedky