Kolonoskop je tenká, ohybná hadička

Pred kolonoskopiou majú mnohí rešpekt. Ide o vyšetrenie hrubého čreva endoskopom, optickým prístrojom, ktorý nielenže zobrazí vnútro čreva, ale s pomocou ďalších pomôcok umožní odstrániť zo sliznice čreva podozrivé útvary bez potreby chirurgicky otvárať brucho.

21.11.2020 06:00
kolonoskopia, črevo, hrubé črevo, karcinóm... Foto:
Kolonoskop v hrubom čreve.
debata (1)

Vďaka tejto, „hadičke“ dokáže odborník prezrieť všetky úseky čreva a zároveň z neho „zobrať“ to, čo doň nepatrí. „Aj preto patrí kolonoskopia v gastroenterológii medzi najužitočnejšie vyšetrenia, pretože sa od diagnostiky posunula k terapii,“ vysvetľuje gastroenterológ doc. MUDr. Ladislav Kužela, PhD. "Keď som začínal, mali tieto prístroje v priemere nad 15 mm, teraz je ten priemer do 13 mm. Vnútri hadičky zasunutej do čreva je čip s optickými vláknami a vnútrajšok čreva je osvetlený studeným svetlom.

Nové generácie prístrojov majú vysokú rozlišovaciu schopnosť, takže na obrazovke vidíme najdrobnejšie zmeny na sliznici. A ešte novinka – s pomocou zmeny vlnovej dĺžky svetla si vieme obraz natoľko prispôsobiť, že sa to dá prirovnať k histológii. V minulosti som si z podozrivého útvaru musel klieštikmi vyštipnúť vzorku a poslať do laboratória. Teraz si prepnutím vlnovej dĺžky dokážem určiť, či je útvar v čreve banálny a netreba sa mu venovať, alebo, naopak, treba naň upriamiť pozornosť."

Pred kolonoskopiou by mal pacient päť dní jesť tzv. bezzvyškovú stravu. Aj keď je vláknina za iných okolností zdravá, v tomto prípade sa odporúča konzumovať jej čo najmenej. „Potrebujeme totiž črevo bez stolice, aby sme čo najlepšie videli,“ dodáva doc. Kužela. Deň pred vyšetrením navyše pacient vypije predpísaný typ preháňadla.

Video
MUDr. Ladislav Kužela v tomto videu predstavuje kolonoskop.

„Pacienti sa najčastejšie boja bolesti. Áno, ideme hadičkou do otvoru, kde za normálnych okolností nič nepatrí. Sliznica čreva však nie je inervovaná, takže odber vzoriek pacient necíti. Črevo drží závesný aparát, ktorý obsahuje nervy a čo môže byť niekedy nepríjemné, je prechod kolonoskopu cez esovitú časť hrubého čreva, kde je veľa ohybov. Tým, že ohyby prechodom hadičky čiastočne vyrovnávame, naťahujeme závesný aparát. To však vieme obísť premedikáciou, liekmi, ktoré podáme pred a počas vyšetrenia. Jeden typ je liečivo, vďaka ktorému má pacient tzv. okno, čiže rozpráva a spolupracuje, potom si však nepamätá. Druhý typ je krátkodobá anestézia, ide však len o podanie látky do žily. Pacienta uspíme doslova na pár minút.“

Samotná kolonoskopia obyčajne trvá 15–20 minút. Viac vo videu relácie „Ide o zdravie“ na TV Pravda (vyššie).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hrubé črevo #kolonoskopia #endoskop #kolorektálny karcinóm #kolonoskop #karcinóm hrubého čreva