Tréner z Extrémnych premien Maroš Molnár vyzýva vstať z gauča. Čo jedáva?

Gauč alebo šťastie. Tak nazval známy tréner Maroš Molnár svoju knihu, ktorá vznikala v čase koronakrízy. Práve v tomto období si uvedomil, že aké ľahké je skĺznuť do toho, že sa ľudia prestanú venovať sami sebe, lebo nemajú správnu motiváciu.

19.11.2020 11:00
Maroš Molnár, tréner, cvičenie Foto:
Známy tréner Maroš Molnár v akcii.
debata

Obezita, práve obezita je pandémiou súčasnosti. Už sa vie, že obezita zvyšuje riziká vážneho ochorenia a úmrtia na COVID-19. „Telo je úžasné v tom, že vďaka pravidelnému a správnemu pohybu sa dokáže dať pomerne rýchlo dokopy. V istom veku začne každý z nás pociťovať nejaké bolesti a problémy, ak to však nie je nič vážne, správnym cvičením možno dosiahnuť rýchle zlepšenie. Práve sedenie na gauči a dlhodobé ničnerobenie prispievajú k množstvu zdravotných problémov. Naopak, ak vstanete z gauča a rozhodnete sa pre zdravší životný štýl, prinesie to každému z vás pravé šťastie,“ tvrdí Maroš Molnár, ktorý je známy nielen z televízneho programu Extrémne premeny, kde pomáha schudnúť extrémne obéznym klientom, ale trénoval aj viaceré herečky, hercov, spevákov či politikov. Dokonca aj prezidentku Zuzanu Čaputovú.

V publikácii, ktorú vydalo vydavateľstvo Ikar, možno nájsť množstvo rád, ako správne cvičiť, ako sa stravovať, ako presvedčiť vlastnú hlavu, že pohyb potrebujeme a robí dobre nášmu telu. Kniha obsahuje niekoľko sérií jednoduchých cvikov s hmotnosťou vlastného tela, ktoré možno začať cvičiť okamžite a netreba na to nijaké špeciálne pomôcky, náradie ani oblečenie. Stačí sa len rozhodnúť.

Maroš Molnár: "Gauč alebo... Foto: IKAR
Maroš Molnár, tréner, cvičenie, pohyb, cvik Maroš Molnár: "Gauč alebo šťastie?" Hýbte sa!

Maroš Molnár vstáva o 5.20 h a užije lipozomálny vitamín C a kolagén. Potom si dá robiť kávu v kávovare, medzitým stihne studenú sprchu. Do kávy pridá kúsok masla ghí a MCT olej (kokosový olej s obsahom efektívnych triglyceridov so stredne dlhými reťazcami), celé to rozmixuje a popíja cestou do práce. „Robí mi to dobre a nie som už ráno hladný ako tiger,“ vysvetľuje. Malé množstvo zdravých tukov zabezpečí rýchlu energiu pre telo i mozog.

Od siedmej ráno cvičí vo fitnescentre. Do 20 minút po tréningu si dá proteín s rastlinným mliekom alebo s vodou a banánom. O desiatej raňajkuje. „Veľmi záleží na tom, koľko mám času,“ podotýka. „Niekedy zjem len biely jogurt, ktorý si prinesiem z domu, a sezónne ovocie – jahody, čučoriedky, maliny a kakao, oriešky, prípadne chia semienka. Ak mám čas, odskočím si na praženicu na cibuľke s dozlatista opečenou slaninou, k tomu dve deci freshu a malú kávu. Niekedy sa stane, že raňajkujem aj hneď ráno, záleží na tom, čo práve robím a čo ma čaká v nasledujúcich hodinách.“

Obeduje po jednej, niekedy aj neskôr, podľa toho, aké má tréningy. Ak nevyužije menu v reštaurácii, doma si zvykne urobiť cestoviny z hnedej múky s makadamiovým olejom čili a parmezánom. K tomu extra šalát len tak, bez dochutenia.

Na večeru šalát z uvarenej quinoy, dusenej brokolice, nadrobno pokrájanej cibuľky, nadrobno pokrájaného ľadového šalátu a paradajky. Ochutí ho soľou, kurkumou, ligurčekom, čili a trochou balsamikového octu. Jedáva ho buď ako prílohu k nejakému mäsu, alebo samostatne, vtedy však pridá balkánsky syr.

Rodák zo Žiaru nad Hronom sa nepokúša o dokonalosť. Priznáva, že jeho najväčšou slabinou večer sú pukance. Niekedy si dá viac, inokedy menej. „Viete však, čo je pri príprave jedla dôležité? Dať doň srdce, lásku, a potom vám aj jedlo dá svoju energiu. Viem, že nie vždy sa všetko dá robiť tak, ako sa píše v múdrych knihách. Usilujte sa však dodržať aspoň jednu-dve zásady.“

Zásady správneho jedenia podľa Maroša Molnára:

Jedlo si vychutnajte! Foto: SHUTTERSTOCK
strava, jedlo, stravovanie Jedlo si vychutnajte!
  • Nájdite si čas na jedlo a seďte pri ňom, urobte si pohodu.
  • Vychutnajte si každé jedlo, lebo je to biopsychosociálny fenomén. Nie je to len tuk, cukor, bielkovina, ale oveľa viac.
  • Jedzte pomaly, jedlo poriadne prežúvajte, buďte pri jedle prítomný, buďte tu a teraz, doslova sa usmievajte pri každom hlte, vychutnajte si ho.
  • Nesledujte pri jedle mobil, počítač ani televíziu.
  • Nikdy nepite počas jedla, ale tridsať minút pred ním.
  • Jedzte čo najviac čerstvých pokrmov – ovocia a zeleniny, strukovín, semiačok a zdravých tukov.
  • Nech aspoň jedno jedlo denne tvorí surová zelenina, urobte si smoothie alebo snack.
  • Snažte sa kupovať organické potraviny.
  • Jedzte veľa klíčkov, možno ich pripraviť na mnoho spôsobov.

Obľúbený šalát z quinoy a brokolice

Jedlo pre štyri osoby :

Potrebujeme: 1 hlávka brokolice, 1 hrsť špenátu, 1 malá cibuľa, pol cukety, šálka quinoy, 2 paradajky, 1 avokádo, soľ, kurkuma, ligurček, čili, čierne korenie, jahodové balsamiko

Postup: Dáme variť quinou a medzitým pokrájame brokolicu nadrobno a zalejeme ju horúcou vodou. Ponecháme ju zakrytú, aby sa sparila, približne desať minút. Nakrájame cibuľku, paradajku, avokádo a špenát nadrobno a všetko vysypeme do misky. Zalejeme lyžicou makadamiového oleja (môže byť aj avokádový alebo olivový). Osolíme a pridáme ďalšie ingrediencie – okrem balsamika. Hotovú quinou vysypeme do misky a všetko zamiešame. Na záver kvapneme trochu balsamika, len pre chuť.

Na cibuľke sparíme cuketu, počas dusenia ju posypeme čiernym korením a soľou. Dusíme do zmäknutia. Cuketu dáme ako poslednú navrch šalátu. Kto chce, môže si ku šalátu pripraviť aj nejaké mäso alebo syr (napr. balkánsky).

(Recept z knihy L. Čarná – M. Molnár: Gauč alebo šťastie, Ikar)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pohyb #šťastie #gauč #Maroš Molnár #domáce cvičenie